Το νέο βιβλίο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Μάκη Παπαδόπουλου. Καλοτάξιδο, Μάκη!
Tο βιβλίο αυτό είναι πολυθεματικό. Η βασική του επιδίωξη είναι η λύση των δύο μέχρι σήμερα παγκοσμίως άλυτων προβλημάτων που υπαγορεύει ο τίτλος του. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά τη λύση των δύο στοιχειωμένων προβλημάτων.
Το πρόβλημα των διδύμων πρώτων αριθμών έχει σαν βάση της επίλυσής του μια ανισότητα, που αναδύεται μέσα από μια κατηγορία διαστημάτων των φυσικών αριθμών που ονομάσθηκαν Αργυρά. Από την άλλη μεριά, η αντιμετώπιση της εικασίας Riemann στηρίχθηκε στη Θεωρία της Πληροφορίας, που εφαρμόσθηκε σε μια άλλη κατηγορία διαστημάτων που εκλήθησαν Χρυσά, αλλά και σε ένα αξίωμά της που πηγάζει από την πρόταση: "Στα Μαθηματικά τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς αιτία". Οι λύσεις των δύο προβλημάτων συσχετίζονται μεταξύ τους. Η μεθοδολογία λύσης ανοίγει νέο κεφάλαιο στα Μαθηματικά και, παραδόξως, συνδέθηκε με την Κβαντική Πληροφορία της Φυσικής. Το σύνολο των αριθμών οικοδομείται από κβάντα πληροφορίας. Ένας πυθαγόρειος κόσμος κρυμμένος στο σκοτάδι, πίσω από την αυγή της δημιουργίας.
Το βιβλίο στη συνέχεια παρουσιάζει μία πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας της κλασικής Φυσικής του Νεύτωνα, καθώς και της Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντικής Φυσικής, ξεκινώντας από γνώσεις Λυκείου. Επίσης, στο τέλος περιέχει και δύο πρωτότυπα άρθρα του συγγραφέα στην Aστροφυσική και την Kοσμολογία, για τα οποία όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την κατανόησή τους έχουν δοθεί προηγουμένως.
Το έργο αυτό είναι καρπός πολυετούς προσπάθειας και περιέχει σημαντικές φιλοσοφικές προεκτάσεις που αφορούν το πρόβλημα της ύπαρξης και ένα νέο κοσμολογικό μοντέλο του πλατωνικού κόσμου, όμως όλες αυτές οι προεκτάσεις βασίζονται στη σύγχρονη Φυσική και Κοσμολογία, καθώς και στη Θεωρία της Πληροφορίας, που αποτελεί βασικό κεφάλαιο της Κυβερνητικής και της Θεωρίας Παιγνίων. Απευθύνεται σε επαγγελματίες μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς. Μπορεί όμως να αποδειχθεί περισσότερο ελκυστικό στους φοιτητές και μαθητές, διότι θέλει να κοινωνήσει με κάθε ανατρεπτικό πνεύμα, καθώς και με φιλοσόφους που διαθέτουν γνώσεις μαθηματικών.
Διαβάστε όμως πρώτα τις 30 περίπου προτεινόμενες σελίδες στο βιβλίο, για μια πρώτη π.χ. γρήγορη εκτίμηση της λύσης του προβλήματος των διδύμων, και προσπαθήστε να βρείτε λάθος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι σελίδες - για μια πρώτη και γρήγορη μελέτη (μόνον) του προβλήματος των διδύμων - αναφέρονται σε ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, που έχουν προστεθεί στο τέλος του βιβλίου, (αλλά υπάρχει σχετική καθοδήγηση και στην εισαγωγή κλπ). Αυτές είναι οι σελίδες: 36-37, 121-126, 146-150, 174-188, 207-208, (215-223), 223-228. Μετά, μπορεί κανείς να μελετήσει ολόκληρο το 1ο κεφάλαιο που αναφέρεται στην λύση των 2 αυτών προβημάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κ. Γιώργο Ριζόπουλε, αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου στο mail: starsee@outlook.com.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή