Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τα Περίεργα Του Πι

Μπορεί να το ξέρεις αν παρατηρείς τα doodles της Google, αλλά αν όχι, happy pi day! Το π -γνωστό σε όλους από τη γεωμετρία, και σημαντικό για λόγους πολλούς- έχει από το 2009 την αναγνωρισμένη γιορτή του. Σήμερα. Οι οπαδοί της φτιάχνουν και τούρτες (pies):



Και μετά βλέπουν ταινίες. Κυρίως το π του Ντάρεν Αρονόφσκι (σκηνοθέτη του Requiem for a Dream και του Black Swan, για να αναφέρω τις γνωστότερες ταινίες του), αλλά από φέτος η ατμόσφαιρα θα είναι πιο ανάλαφρη-εορταστική, αφού πλέον υπάρχει και η "Ζωή του Πι".
Να και δυο πράγματα που μάλλον δεν ήξερες για το π:
Στο 762ο (εφτακοσιοστό εξηκοστό δεύτερο) ψηφίο του, ξεκινάει μια σειρά από έξι εννιάρια. Το σημείο αυτό λέγεται σημείο Φάινμαν, επειδή ο φανταστικός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν δήλωσε κάποτε αστειευόμενος στο αμφιθέατρο: "θα μου άρεσε να μάθω τα ψηφία του π μέχρι εκείνο το σημείο, για να μπορώ να τα απαγγέλω και στο τέλος να λέω 'εννιά εννιά εννιά εννιά εννιά εννιά, και τα λοιπά και τα λοιπά' ".
Αν προσθέσεις τα πρώτα 144 ψηφία του πι, το αποτέλεσμα είναι 666. Και επιπλέον, 144 = (6+6) x (6+6).
Εν των μεταξύ, χρησιμοποιώντας κομπιούτερ, ξέρουμε πλέον περισσότερα από τα πρώτα δέκα τρισεκατομμύρια ψηφία (10 000 000 000 000). Αλλά το ρεκόρ Γκίνες αυτή τη στιγμή για τα περισσότερα απομνημονευμένα ψηφία είναι 67.890. Η γοητεία που ασκούν τα επιπλέον ψηφία στους μυημένους πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως δεν υπάρχει λόγος να τα ξέρουμε. Με μόλις 39 ψηφία του π μπορεί να υπολογιστεί ο όγκος του γνωστού σύμπαντος με σφάλμα της τάξης του ενός ατόμου, που σημαίνει ότι για οτιδήποτε μικρότερο του σύμπαντος τα πρώτα 39 ψηφία φτάνουν, και τα υπόλοιπα 10 τρισεκατομμύρια περισσεύουν.
Και αν δε θυμάσαι και πολύ καλά τι είναι το π, ορίστε: Όπως έμαθες στο σχολείο, αν πάρεις την περίμετρο ενός οποιουδήποτε κύκλου και την διαιρέσεις με την ακτίνα του, το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, που συμβολίζεται με π (όπως περίμετρος). Η τιμή του είναι περίπου 3,14, αλλά στην πραγματικότητα τα δεκαδικά του ψηφία είναι άπειρα και δεν επαναλαμβάνονται. Λέμε ότι το π είναι ένας υπερβατικός αριθμός. Και είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Ακριβώς λόγω της σχέσης του με τον κύκλο, το π εμφανίζεται ξανά και ξανά σε εξισώσεις που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή των πιο ετερόκλητων φαινομένων του κόσμου μας.
Κβαντομηχανική, Σχετικότητα, Θερμοδυναμική, Ηλεκτρομαγνητισμός, κλπ.
Ρίξε και εδώ μια ματιά.
Εναλλακτικά πάντως, η 22α Ιουλίου μπορεί επίσης να γιορταστεί, επειδή 22 δια 7 κάνει επίσης περίπου 3,14. Είναι η λεγόμενη pi-approximation day.

Πηγή: bluedot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου