1ο ερώτημα Από τον Βόρειο Πόλο, όπως και από τον Νότιο Πόλο περνάνε όλοι οι μεσημβρινοί και όλες οι χρονικές ζώνες.Έχει νόημα η διατήρηση των ζωνών και άρα το μέτρημα της ώρας, καθώς μάλιστα δεν κατοικούν άνθρωποι?
Και βέβαια δεν εννοώ ότι ο χρόνος δεν υπάρχει, αλλά ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποια ζώνη ώρας, αφού όλες οι ζώνες περνάνε από τους πόλους, παρά μόνο με ξεχωριστό ορισμό σύνδεσης με κάποια ζώνη, αν υπάρχει, πράγμα που δεν γνωρίζω. Αξιοσημείωτο θα είναι, φαντάζομαι, ότι σημεία κοντά στον πόλο σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα έχουν διαφορά ωρών.
Εκτός του ότι από τους πόλους περνάνε όλες οι χρονικές ζώνες, άρα δεν μπορούμε να βρούμε την ώρα γιατί συμπίπτουν όλες και βέβαια αν το ερώτημα ήταν "Τι ώρα είναι στον Β. Πόλο αν π.χ στην Αθήνα είναι 12:30, αλλά επειδή το ερώτημα είναι για το "τώρα", προκύπτει και φιλοσοφικό, ας πούμε, θέμα. Προσδιορίζεται χρονικά το "τώρα"; Άπειρα "τώρα" που έρχονται και φεύγουν σε χρόνο dt.
Καλώς τον το φίλτατο Mπάτμαν! Ναι, ασφαλώς σωστά τα λέει ο Ε.Αλεξίου. Όσον αφορά στον Ήλιο , δεν είμαι σίγουρος αν (και ποια) είναι η "σωστή" απάντηση. Η συμβατική κατάτμηση του χρόνου που κάνουμε στη Γη, εξαρτάται από τη σχετική μας θέση ως προς τον Ήλιο, έτσι δεν είναι; Έχει νόημα να μιλάμε για "ώρα" στο σημείο αναφοράς; Δεν ξέρω ειλικρινά. Ίσως μια ταιριαστή απάντηση-λογοπαίγνιο θα ήταν: Β.Πόλος---όλες οι ώρες. Ήλιος-------καμία ώρα. :-)
Χωρίς να διαφωνώ με όσα γράφτηκαν, θέλω να αναφέρω πως το νόημα της ώρας είναι στο να υπολογίζουμε το πόσο έχει περιστραφεί η Γη σε σχέση με μια πλήρη περιστροφή της. Π.χ. στις 3 π.μ. έχει περιστραφεί κατά τα 3/24 μιας πλήρους περιστροφής της. Με αυτήν την έννοια έχει νόημα η μέτρηση της ώρας τόσο στους Πόλους όσο και στον Ήλιο. Πρέπει να θέσουμε όμως πρώτα ένα σταθερό σημείο αναφοράς που αυτό συνήθως ορίζεται ως η ώρα Greenwich. Άρα θα μπορούσαμε να μετράμε την ώρα στους Πόλους και στον ήλιο σε ώρα Greenwich. Και κάτι περίεργο που μου ήρθε στο μυαλό καθώς τα σκεφτόμουν αυτά: Δύο Εσκιμώοι που έχουν μεταξύ τους απόσταση 1 μέτρου και ανάμεσά τους βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος έχουν διαφορά μεταξύ τους 12 ώρες! Δηλαδή για να φτάσει ο ένας στη θέση του άλλου ως προς τον Ήλιο και τον Βόρειο Πόλο θα χρειαστεί να περιμένουν 12 ώρες αν παραμείνουν ακίνητοι. Από την άλλη μπορούν να φτάσουν στο ίδιο σημείο σε 1 δευτερόλεπτο κάνοντας απλώς ένα βήμα. Αυτό θα πει ταξίδι στο χρόνο!
1ο ερώτημα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τον Βόρειο Πόλο, όπως και από τον Νότιο Πόλο περνάνε όλοι οι μεσημβρινοί και όλες οι χρονικές ζώνες.Έχει νόημα η διατήρηση των ζωνών και άρα το μέτρημα της ώρας, καθώς μάλιστα δεν κατοικούν άνθρωποι?
Και βέβαια δεν εννοώ ότι ο χρόνος δεν υπάρχει, αλλά ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποια ζώνη ώρας, αφού όλες οι ζώνες περνάνε από τους πόλους, παρά μόνο με ξεχωριστό ορισμό σύνδεσης με κάποια ζώνη, αν υπάρχει, πράγμα που δεν γνωρίζω.
ΔιαγραφήΑξιοσημείωτο θα είναι, φαντάζομαι, ότι σημεία κοντά στον πόλο σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα έχουν διαφορά ωρών.
Εκτός του ότι από τους πόλους περνάνε όλες οι χρονικές ζώνες, άρα δεν μπορούμε να βρούμε την ώρα γιατί συμπίπτουν όλες και βέβαια αν το ερώτημα ήταν "Τι ώρα είναι στον Β. Πόλο αν π.χ στην
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθήνα είναι 12:30, αλλά επειδή το ερώτημα είναι για το "τώρα", προκύπτει και φιλοσοφικό, ας πούμε, θέμα. Προσδιορίζεται χρονικά το "τώρα"; Άπειρα "τώρα" που έρχονται και φεύγουν σε χρόνο dt.
Πολύ σωστά τα λέει ο Αλεξίου .Όσον αφορά τον ήλιο έχει σχέση με το ότι το φως κάνει 8 λεπτά να φτάσει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τον το φίλτατο Mπάτμαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ασφαλώς σωστά τα λέει ο Ε.Αλεξίου. Όσον αφορά στον Ήλιο , δεν είμαι σίγουρος αν (και ποια) είναι η "σωστή" απάντηση.
Η συμβατική κατάτμηση του χρόνου που κάνουμε στη Γη, εξαρτάται από τη σχετική μας θέση ως προς τον Ήλιο, έτσι δεν είναι; Έχει νόημα να μιλάμε για "ώρα" στο σημείο αναφοράς;
Δεν ξέρω ειλικρινά. Ίσως μια ταιριαστή απάντηση-λογοπαίγνιο θα ήταν: Β.Πόλος---όλες οι ώρες.
Ήλιος-------καμία ώρα. :-)
Γεια σου Γιώργο!!Παρακολουθώ σιωπηρά τις αναρτήσεις σου τον τελευταίο καιρό και όσο μπορώ και προλαβαίνω θα συμμετέχω.Ωραίος γρίφος αυτός
ΑπάντησηΔιαγραφήΗθελα να απαντησω (χιουμοριστικα) απο την πρωτη στιγμη που διαβασα τον γριφο...Στον Ηλιο δεν ειναι παντα μεσημερι; :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα λες αυτά άφοβα Αγγελική! :-)
ΔιαγραφήΧωρίς να διαφωνώ με όσα γράφτηκαν, θέλω να αναφέρω πως το νόημα της ώρας είναι στο να υπολογίζουμε το πόσο έχει περιστραφεί η Γη σε σχέση με μια πλήρη περιστροφή της. Π.χ. στις 3 π.μ. έχει περιστραφεί κατά τα 3/24 μιας πλήρους περιστροφής της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτήν την έννοια έχει νόημα η μέτρηση της ώρας τόσο στους Πόλους όσο και στον Ήλιο. Πρέπει να θέσουμε όμως πρώτα ένα σταθερό σημείο αναφοράς που αυτό συνήθως ορίζεται ως η ώρα Greenwich. Άρα θα μπορούσαμε να μετράμε την ώρα στους Πόλους και στον ήλιο σε ώρα Greenwich.
Και κάτι περίεργο που μου ήρθε στο μυαλό καθώς τα σκεφτόμουν αυτά: Δύο Εσκιμώοι που έχουν μεταξύ τους απόσταση 1 μέτρου και ανάμεσά τους βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος έχουν διαφορά μεταξύ τους 12 ώρες! Δηλαδή για να φτάσει ο ένας στη θέση του άλλου ως προς τον Ήλιο και τον Βόρειο Πόλο θα χρειαστεί να περιμένουν 12 ώρες αν παραμείνουν ακίνητοι. Από την άλλη μπορούν να φτάσουν στο ίδιο σημείο σε 1 δευτερόλεπτο κάνοντας απλώς ένα βήμα. Αυτό θα πει ταξίδι στο χρόνο!