Click to Translate Whole Page to Read and Solve

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

▪ Το Αξίωµα τής Πληρότητας

Ορισµός
΄Ενα σύνολο AR λέγεται: 
(1) ΄Ανω ϕραγµένο, αν υπάρχει sR τέτοιο ώστε as για κάθε aA. Κάθε τέτοιο s ονοµάζεται άνω ϕράγµα τού A.
(2) Κάτω ϕραγµένο, αν υπάρχει R τέτοιο ώστε a για κάθε aA. Κάθε τέτοιο ονοµάζεται κάτω ϕράγµα τού A.
(3) Φραγµένο, αν είναι άνω και κάτω ϕραγµένο.
Γεωµετρικά, όλα τα στοιχεία ενός άνω ϕραγµένου συνόλου είναι αριστερά από κάποιον αριθµό. ΄Ολα τα στοιχεία ενός κάτω ϕραγµένου συνόλου είναι δεξιά από κάποιον αριθµό. ΄Ολα τα στοιχεία ενός ϕραγµένου συνόλου είναι ανάµεσα σε δυο αριθµούς.
Παραδείγµατα
Το (0,+) είναι κάτω ϕραγµένο, όχι άνω ϕραγµένο. ΄Ενα κάτω ϕράγµα είναι το 1289092.
΄Ενα άλλο κάτω ϕράγµα είναι το 0. Στην πραγµατικότητα, κάθε αριθµός µικρότερος από ή ίσος µε µηδέν είναι κάτω ϕράγµα. Το (0,1) είναι ϕραγµένο. ΄Ενα κάτω ϕράγµα είναι το 0 και ένα άνω ϕράγµα είναι το 101000+5647.
΄Ενα άλλο άνω ϕράγµα είναι το 1. Παρατηρήστε και εδώ ότι κάθε αριθµός µεγαλύτερος από ή ίσος µε 1 είναι άνω ϕράγµα. Το 1 είναι το ελάχιστο από όλα τα άνω ϕράγµατα.
Παρατήρηση. ΄Ενα σύνολο AR είναι ϕραγµένο αν και µόνο αν υπάρχει c>0 τέτοιο ώστε |a|c για κάθε aA. Η µια κατεύθυνση είναι προφανής: Αν υπάρχει τέτοιο c τότε ένα άνω ϕράγµα τού A είναι το c και ένα κάτω ϕράγµα είναι το c. Αντίστροφα, αν το A είναι ϕραγµένο και s, είναι ένα άνω και ένα κάτω ϕράγµα αντίστοιχα, τότε για c µπορούµε να πάρουµε το max|s|,||.
Αξίωµα (Η πληρότητα των πραγµατικών αριθµών) 
Εστω AR άνω ϕραγµένο. Τότε το A έχει ελάχιστο άνω ϕράγµα το οποίο ονοµάζεται supremum τού A και συµβολίζεται µε supA. Αν το A δεν είναι άνω ϕραγµένο τότε γράφουµε supA=+.
Παραδείγµατα
sup(0+)=+
sup(,1)=sup(0,1)=sup(0,1]=1.
Θεώρηµα (΄Υπαρξη infimum)
΄Εστω AR κάτω ϕραγµένο. Τότε το A έχει µέγιστο κάτω ϕράγµα το οποίο ονοµάζεται infimum τού A και συµβολίζεται µε infA. Αν το A δεν είναι κάτω ϕραγµένο τότε γράφουµε infA=
Απόδειξη
Θέτουµε B={a:aA}. Αφού το A είναι κάτω ϕραγµένο, το B είναι άνω ϕραγµένο, εποµένως από το αξίωµα τής πληρότητας έχει supremum, έστω s. Τότε το s είναι το infimum τού A.
Πηγή: Εισαγωγή στην Ανάλυση Ι και Εισαγωγή στην Ανάλυση ΙΙ (Θέµης Μήτσης).