Ορισµός
΄Ενα σύνολο λέγεται:
(1) ΄Ανω ϕραγµένο, αν υπάρχει τέτοιο ώστε για κάθε . Κάθε τέτοιο ονοµάζεται άνω ϕράγµα τού .
(2) Κάτω ϕραγµένο, αν υπάρχει τέτοιο ώστε για κάθε . Κάθε τέτοιο ονοµάζεται κάτω ϕράγµα τού .
(3) Φραγµένο, αν είναι άνω και κάτω ϕραγµένο.
Γεωµετρικά, όλα τα στοιχεία ενός άνω ϕραγµένου συνόλου είναι αριστερά από κάποιον αριθµό. ΄Ολα τα στοιχεία ενός κάτω ϕραγµένου συνόλου είναι δεξιά από κάποιον αριθµό. ΄Ολα τα στοιχεία ενός ϕραγµένου συνόλου είναι ανάµεσα σε δυο αριθµούς.
Παραδείγµατα
Το είναι κάτω ϕραγµένο, όχι άνω ϕραγµένο. ΄Ενα κάτω ϕράγµα είναι το .
΄Ενα άλλο κάτω ϕράγµα είναι το . Στην πραγµατικότητα, κάθε αριθµός µικρότερος από ή ίσος µε µηδέν είναι κάτω ϕράγµα. Το είναι ϕραγµένο. ΄Ενα κάτω ϕράγµα είναι το και ένα άνω ϕράγµα είναι το .
΄Ενα άλλο άνω ϕράγµα είναι το . Παρατηρήστε και εδώ ότι κάθε αριθµός µεγαλύτερος από ή ίσος µε 1 είναι άνω ϕράγµα. Το είναι το ελάχιστο από όλα τα άνω ϕράγµατα.
Παρατήρηση. ΄Ενα σύνολο είναι ϕραγµένο αν και µόνο αν υπάρχει τέτοιο ώστε για κάθε . Η µια κατεύθυνση είναι προφανής: Αν υπάρχει τέτοιο c τότε ένα άνω ϕράγµα τού είναι το και ένα κάτω ϕράγµα είναι το . Αντίστροφα, αν το είναι ϕραγµένο και είναι ένα άνω και ένα κάτω ϕράγµα αντίστοιχα, τότε για c µπορούµε να πάρουµε το .
Αξίωµα (Η πληρότητα των πραγµατικών αριθµών)
Εστω άνω ϕραγµένο. Τότε το έχει ελάχιστο άνω ϕράγµα το οποίο ονοµάζεται supremum τού A και συµβολίζεται µε . Αν το δεν είναι άνω ϕραγµένο τότε γράφουµε .
Παραδείγµατα
Θεώρηµα (΄Υπαρξη infimum)
΄Εστω κάτω ϕραγµένο. Τότε το έχει µέγιστο κάτω ϕράγµα το οποίο ονοµάζεται infimum τού και συµβολίζεται µε . Αν το A δεν είναι κάτω ϕραγµένο τότε γράφουµε .
Απόδειξη
Θέτουµε . Αφού το είναι κάτω ϕραγµένο, το είναι άνω ϕραγµένο, εποµένως από το αξίωµα τής πληρότητας έχει supremum, έστω . Τότε το είναι το infimum τού .
Πηγή: Εισαγωγή στην Ανάλυση Ι και Εισαγωγή στην Ανάλυση ΙΙ (Θέµης Μήτσης).
Πηγή: Εισαγωγή στην Ανάλυση Ι και Εισαγωγή στην Ανάλυση ΙΙ (Θέµης Μήτσης).