Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

▪ Περί (Σύγχρονης) Γεωμετρίας

 Του Ιωάννη Π. Ζώη 
(Είναι άραγε τυχαίο που η μακροσκοπική διάσταση του σύμπαντος είναι 4;)
Στις 30 Απριλίου 2011 απεβίωσε στην Οξφόρδη ένας εκ των καθηγητών του γράφοντος, ο Daniel Gray Quillen, από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, κάτοχος πλήθους τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Fields Medal. Οι συνεισφορές του στα μαθηματικά ήταν πολλές, σταχυολογούμε την Ανώτερη Αλγεβρική Κ-Θεωρία, την θεωρία μιγαδικής συνομορίας, την ρητή θεωρία ομοτοπίας, την απόδειξη της εικασίας Adams, την απόδειξη της εικασίας Serre, την κυκλική συνομολογία των αλγεβρών Lie, την μη-μεταθετική γεωμετρία κλπ.
Την άνοιξη του 2010 ο γράφων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικά από αυτά τα θέματα στην Ελλάδα με μια σειρά μεταπτυχιακών διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αλγεβρική Κ-Θεωρία και μετεξελίξεις αυτής-- όπως πχ η λεγόμενη motivic cohomology, norm-residue isomorphism theorem (Bloch-Kato conjecture), Rost-Voevodskytheorem και Quillen-Lichtenbaum conjecture). Το παρόν άρθρο είναι μια ελάχιστη συνεισφορά στη μνήμη του.
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα μαθηματικά είναι η μελέτη των αριθμών και των σχημάτων, με τη σύγχρονη επιστημονική γλώσσα δηλαδή αναφέρονταν στη θεωρία αριθμών και στη γεωμετρία. Βέβαια με το πέρασμα των αιώνων αναπτύχθηκαν και πολλοί άλλοι κλάδοι στα μαθηματικά αλλά αυτοί οι δύο εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας μέχρι σήμερα (κάτι σαν το «πεζικό» και το «ιππικό/τεθωρακισμένα» στο στρατό ξηράς για να μιλήσουμε με στρατιωτική ορολογία). Σε αυτό το εκλαϊκευτικό άρθρο θα επιχειρήσουμε να διαφωτίσουμε το ευρύτερο κοινό για θέματα της σύγχρονης Γεωμετρίας. Σε πολλά σημεία εν γνώσει μας θα υπεραπλουστεύσουμε και θα παραλείψουμε πολλές (ίσως σημαντικές) λεπτομέρειες, ζητάμε την κατανόηση των ειδικών. Το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες με κάποιο πτυχίο πανεπιστημιακών σχολών θετικών επιστημών ή πολυτεχνικών σχολών (αλλά παρακαλούμε και όλους τους υπόλοιπους να μην αποθαρρυνθούν να το διαβάσουν!)
Για περισσότερα, κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου