Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

▪Αναφορά σε μαθηματικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας και ένα παράδειγμα από την ποίηση του Μανόλη Ξεξάκη

 Tου Α. Τριανταφύλλου  Σχ. Συμβούλου μαθηματικών 
Η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία (Anthologia Graeca) είναι μια συλλογή 3.700 επιγραμμάτων -ποιημάτων από την αρχαία ελληνική αλλά και βυζαντινή γραμματεία, ποικίλης θεματολογίας, αποτελούμενη από 16 βιβλία. 
Σελίδα του χειρογράφου της Παλατινής Ανθολογίας.
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Οφείλει το όνομά της, «Παλατινή», στο γεγονός ότι ένα χειρόγραφό της σώζεται στην Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης. Μεταξύ των επιγραμμάτων της συλλογής υπάρχουν και σαράντα έξι (46) επιγράμματα ανωνύμων συγγραφέων που παρουσιάζουν μαθηματικό ενδιαφέρον (14ο βιβλίο). Τα μαθηματικά αυτά επιγράμματα αποδίδονται στον γραμματικό Μητρόδωρο, ο οποίος τα συγκέντρωσε από άλλους συγγραφείς. Ορισμένα πάντως είναι πιθανόν να επινοήθηκαν και από τον ίδιο το Μητρόδωρο.
Ο Μητρόδωρος έζησε πιθανώς την εποχή των Αυτοκρατόρων Αναστασίου Α΄ (491-518 μ.Χ.) και Ιουστίνου Α΄ (518- 527 μ. Χ.). Τα προβλήματα που συνέλεξε αναφέρονται σε θέματα διανομής αντικειμένων (π.χ. μήλων ή καρυδιών κ.λπ.) σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, προβλήματα εύρεσης βάρους, προβλήματα ηλικιών, προβλήματα χρόνου και μείξεως. Να σημειώσουμε ότι και στον Πλάτωνα υπάρχουν αναφορές για φιάλες από διαφορετικό μέταλλο που οδηγούν σε προβλήματα υπολογισμού του βάρους, πράγμα που αιτιολογεί τις αναφορές του Πρόκλου και του σχολιαστή του Χαρμίδη για φιαλίτες και μηλίτες αριθμούς.
Για περισσότερ, κάντε κλικ εδώ.
Πηγή: sch.gr/mmanol

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου