Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1918 και έχει 35 Τοπικά Παραρτήματα. Δυστυχώς, η Ρόδος δεν έχει ακόμα αποκτήσει το δικό της παράρτημα, παρόλο που συμμετέχει με καθηγητές και μαθητές στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ, η οποία διοργανώνει 3 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Μαθηματικών ετήσια, με τις ονομασίες «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης».
Η ΕΜΕ, ιδρύθηκε και απαρτίζεται από εθελοντική προσφορά Μαθηματικών, και ανάμεσα στους στόχους και στα κίνητρά της είναι: η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών, η ανάπτυξη ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ Μαθηματικών, Επιστημόνων και της κοινότητας. Εκδίδει επιστημονικά περιοδικά, διοργανώνει διαλέξεις, καθώς και τους ετήσιους προαναφερμένους διαγωνισμούς, και με ομάδες παιδιών που έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα, συμμετέχει στους Βαλκανικούς Διαγωνισμούς Μαθηματικών και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες.
Και φέτος, στον ετήσιο διαγωνισμό της ΕΜΕ «Ευκλείδης», και «Αρχιμήδης», γηγενή Ροδιτόπουλα και "εξ αγχιστείας" Ροδιτόπουλα, κέρδισαν διακρίσεις. Ο Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος, Β΄ Λυκείου, από τη Σχολή ‘Ροδίων Παιδεία’, στο Διαγωνισμό «Αρχιμήδης» κέρδισε το Αργυρό Μετάλλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος είχε πάρει μέρος και στην Διεθνή Ολυμπιάδα πέρσι, κερδίζοντας και Χάλκινο Μετάλλιο. Ο Ηλίας Δ. Παπανδρέου, Γ΄ Γυμνασίου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Pierce, κέρδισε φέτος Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό «Ευκλείδης» και πάλι Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης». Τα παιδιά από όλη την Ελλάδα που είχαν περάσει στον Διαγωνισμό «Ευκλείδης» ήταν 24, ενώ τα παιδιά που πέρασαν στον Διαγωνισμό «Αρχιμήδης», ήταν μόλις 19.
Είναι σημαντικό, ότι παιδιά από την περιφέρεια διακρίθηκαν, όπως ο μαθητής Ψαρομήλιγκος Γ΄Λυκείου από το Γενικό Γυμνάσιο της Μήλου, ο Ζαχαρόπουλος Παύλος από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλήνης, η Γεωργία Σταυροπούλου από το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, ο Συτιλίδης Φίλιππος-Ιλαρίων από το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, ο Γηρούσης Ιωάννης από το 1ο Γυμνάσιο Μουδανιών. Ακόμα δεν έχει διακριθεί καμία μαθήτρια από τη Ρόδο, όμως ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη χαρά συμμετοχής και αναγνώρισης Ροδίτισσας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε την Κλεοβουλίνη (θυγατέρα του Σοφού Κλεόβουλου του Λινδίου), που ήταν διάσημη Μαθηματικός και Ποιήτρια.
Στην Ελλάδα, δεν γεννήθηκε μόνον η Φιλοσοφία και η Δημοκρατία, αλλά και η Επιστήμη των Μαθηματικών, με πρώτο Διανοητή τον Μεγάλο «Δάσκαλο των Αιώνων» Πυθαγόρα, ο οποίος έλεγε ότι: « Ένα είναι η Αρχή όλων», «Όλα γίνονται σύμφωνα με αριθμό» και «Ο Θεός αεί γεωμετρεί». Ας θυμηθούμε και την επιγραφή που υπήρχε στην Ακαδημία Πλάτωνος: «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω» (=Κανένας να μην εισέλθει, αν δεν ξέρει γεωμετρία). Οι γλωσσολόγοι ερευνητές, μας λέγουν ότι η λέξη ‘αριθμός’ παράγεται από το ρήμα ‘άρω’, που σημαίνει ‘αρμόζω, ταιριάζω’ και από αυτή τη ρίζα έχουμε τις λέξεις άρθρο, αρμός, αρμονία, άρτιος, άριστος και η λέξη ‘αρετή’ με την έννοια της τελειότητας.
Ο αείμνηστος Καθηγητής Μαθηματικών και Αστρονομίας, Εμμανουήλ Ζορμαλιάς, ήταν επίσης αναγνωρισμένος Ποιητής, του οποίου τα έργα είχε μελοποιήσει ο μοναδικός Νίκος Δούνιας. Κάποτε είχα την ευκαιρία να τον ρωτήσω: «Πως γίνεται, εσείς ο εξέχων Μαθηματικός-Αστρονόμος, να είσαστε και Ποιητής και να διδάσκεται επίσης ‘ομαδική απαγγελία»; Χαμογέλασε και απάντησε: «Η Μουσική και η Ποίηση, είναι Ρυθμός και ο Ρυθμός είναι Μαθηματικά. Τα πάντα στο Σύμπαν, είναι Μαθηματικά».
Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, συγχαρητήρια στους Μαθηματικούς που διδάσκουν και εμπνέουν, συγχαρητήρια και στους γονείς που ωθούν, στηρίζουν, αναδεικνύουν και χαίρονται τέτοια πνευματικά παιδιά. Ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους πολλούς, ιδιαίτερα σήμερα, στην υλιστικά προσανατολισμένη εποχή μας – που μόνον δεινά συσσωρεύει.
Πηγή: proodos.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου