Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

▪ Ροδίτες κέρδισαν δύο αργυρά μετάλλια σε μαθηματικούς διαγωνισμούς

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1918 και έχει 35 Τοπικά Παραρτήματα. Δυστυχώς, η Ρόδος δεν έχει ακόμα απο­κτήσει το δικό της παράρτημα, παρόλο που συμμετέχει με καθηγητές και μαθητές στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ, η οποία δι­οργανώνει 3 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Μαθηματικών ετήσια, με τις ονομασίες «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης».
Η ΕΜΕ, ιδρύθηκε και απαρτίζεται από εθελοντική προσφορά Μαθηματικών, και ανάμεσα στους στόχους και στα κίνητρά της είναι: η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών, η ανάπτυξη ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ Μαθηματικών, Επιστημόνων και της κοι­νότητας. Εκδίδει επιστημονικά περιοδικά, διοργανώνει διαλέξεις, καθώς και τους ετήσιους προαναφερμένους διαγωνι­σμούς, και με ομάδες παιδιών που έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα, συμμετέχει στους Βαλκανικούς Διαγωνισμούς Μαθηματικών και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες.
Και φέτος, στον ετήσιο διαγωνισμό της ΕΜΕ «Ευκλείδης», και «Αρχιμήδης», γη­γενή Ροδιτόπουλα και "εξ αγχιστείας" Ροδι­τόπουλα, κέρδισαν διακρίσεις. Ο Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος, Β΄ Λυκείου, από τη Σχολή ‘Ροδίων Παιδεία’, στο Διαγωνισμό «Αρχι­μήδης» κέρδισε το Αργυρό Μετάλλιο. Υπενθυ­μίζεται ότι ο Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος είχε πάρει μέρος και στην Διεθνή Ολυμπιάδα πέρσι, κερδίζοντας και Χάλκινο Μετάλλιο. Ο Ηλίας Δ. Παπανδρέου, Γ΄ Γυμνασίου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Pierce, κέρδισε φέτος Αργυρό Μετάλλιο στον δι­αγωνισμό «Ευκλείδης» και πάλι Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης». Τα παιδιά από όλη την Ελλάδα που είχαν περάσει στον Διαγωνισμό «Ευκλείδης» ήταν 24, ενώ τα παιδιά που πέρασαν στον Διαγωνισμό «Αρχιμήδης», ήταν μόλις 19.
Είναι σημαντικό, ότι παιδιά από την πε­ριφέρεια διακρίθηκαν, όπως ο μαθητής Ψαρομήλιγκος Γ΄Λυκείου από το Γενικό Γυμνάσιο της Μήλου, ο Ζαχαρόπουλος Παύλος από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλή­νης, η Γεωργία Σταυροπούλου από το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, ο Συτιλίδης Φίλιπ­πος-Ιλαρίων από το 4ο Γυμνάσιο Καστο­ριάς, ο Γηρούσης Ιωάννης από το 1ο Γυμνά­σιο Μουδανιών. Ακόμα δεν έχει διακριθεί καμία μαθήτρια από τη Ρόδο, όμως ευελ­πιστούμε ότι θα έχουμε τη χαρά συμμε­τοχής και αναγνώρισης Ροδίτισσας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε την Κλεοβουλίνη (θυγατέρα του Σοφού Κλεόβουλου του Λινδίου), που ήταν διάσημη Μαθηματικός και Ποιήτρια.
Στην Ελλάδα, δεν γεννήθηκε μόνον η Φι­λοσοφία και η Δημοκρατία, αλλά και η Επι­στήμη των Μαθηματικών, με πρώτο Διανο­ητή τον Μεγάλο «Δάσκαλο των Αιώνων» Πυθαγόρα, ο οποίος έλεγε ότι: « Ένα είναι η Αρχή όλων», «Όλα γίνονται σύμφωνα με αριθμό» και «Ο Θεός αεί γεωμετρεί». Ας θυμηθούμε και την επιγραφή που υπήρχε στην Ακαδημία Πλάτωνος: «Μη­δείς αγεωμέτρητος εισίτω» (=Κανένας να μην εισέλθει, αν δεν ξέρει γεωμετρία). Οι γλωσσολόγοι ερευνητές, μας λέγουν ότι η λέξη ‘αριθμός’ παράγεται από το ρήμα ‘άρω’, που σημαίνει ‘αρμόζω, ταιριάζω’ και από αυτή τη ρίζα έχουμε τις λέξεις άρθρο, αρμός, αρμονία, άρτιος, άριστος και η λέξη ‘αρετή’ με την έννοια της τελειότητας.
Ο αείμνηστος Καθηγητής Μαθηματικών και Αστρονομίας, Εμμανουήλ Ζορμαλιάς, ήταν επίσης αναγνωρισμένος Ποιητής, του οποίου τα έργα είχε μελοποιήσει ο μονα­δικός Νίκος Δούνιας. Κάποτε είχα την ευ­καιρία να τον ρωτήσω: «Πως γίνεται, εσείς ο εξέχων Μαθηματικός-Αστρονόμος, να είσαστε και Ποιητής και να διδάσκεται επί­σης ‘ομαδική απαγγελία»; Χαμογέλασε και απάντησε: «Η Μουσική και η Ποίηση, είναι Ρυθμός και ο Ρυθμός είναι Μαθηματικά. Τα πάντα στο Σύμπαν, είναι Μαθηματικά».
Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλεί­δης» και «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μα­θηματικής Εταιρείας, συγχαρητήρια στους βραβευθέντες, συγχαρητήρια στους Μα­θηματικούς που διδάσκουν και εμπνέουν, συγχαρητήρια και στους γονείς που ωθούν, στηρίζουν, αναδεικνύουν και χαίρονται τέ­τοια πνευματικά παιδιά. Ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους πολλούς, ιδιαίτερα σήμερα, στην υλιστικά προσανατολισμένη εποχή μας – που μόνον δεινά συσσωρεύει.
Πηγή: proodos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου