Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

▪ Ο Newton λύνει το πρόβλημα του βραχιστόχρονου του Bernoulli και θεμελιώνει νέο κλάδο στα Μαθηματικά

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1697, ο Isaac Newton έλαβε και έλυσε το πρόβλημα του ελάχιστου (βράχιστου) χρόνου (brachistochrone problem) του Bernoulli. Ο Ελβετός μαθηματικός Bernoulli είχε προκαλέσει τους συναδέλφους του να το λύσουν σε έξι μήνες.
Ο Newton όχι μόνο έλυσε το πρόβλημα την ίδια νύχτα, πολύ πριν ολοκληρωθεί το στοίχημα, αλλά κάνοντάς το ανακάλυψε ένα νέο κλάδο των μαθηματικών. Για το πρόβλημα και τη λύση του μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ
Ο Newton σε ηλικία 55 ετών έστειλε τη λύση, στον αποστολέα του προβλήματος, για να δημοσιευτεί ανώνυμα. Αλλά η εξαιρετική πρωτοτυπία της εργασία πρόδωσε την ταυτότητά του και οδήγησε τον Bernoulli να δηλώσει: "εξ όνυχος τον λέοντα".
Στην πιο πάνω εικόνα η λύση που έδωσε ο Newton.
Πηγή: egnonews

3 σχόλια:

  1. Γεια σας,

    Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ, είχα γράψει το "βραχυστόχρονου" με "υ". Ήταν σ' ένα ξενόγλωσσο site, που έλεγε το προφανές, ότι επειδή προέρχεται από τη λέξη "βράχιστος" (και όχι "βραχύς") γράφεται με "ι" και όχι με "υ".

    Αισθάνθηκα άσχημα που ουσιαστικά με διόρθωσε για τη γλώσσα μου ένας ξένος... Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια μικρή εκστρατειούλα, και όπου εμφανίζεται ο "βραχυστόχρονος" να γράψουμε όλοι το ορθό, "βραχιστόχρονος".

    Με τιμή,
    Γιάννης Καλατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κ. Καλατζή, το διόρθωσα. Μαθαίνουμε, έστω και έτσι..
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι μας...

    Επίσης (όπως γράφτηκε και σε άλλα blogs, μαζί με το παραπάνω): Αν το σκεφτεί κανείς, θα ήταν καλύτερο να είχε επικρατήσει στα ελληνικά η έκφραση "το πρόβλημα του βραχίστου χρόνου" ή "το πρόβλημα της βραχιστόχρονης" (καμπύλης).

    Η έκφραση "το πρόβλημα του βραχιστόχρονου", που χρησιμοποιείται συνήθως, λογικά προέρχεται από μετάφραση του "brachistochrone problem", το οποίο όμως στα αγγλικά προφανώς είναι από σύντμηση του "brachistochrone curve problem". Στα αγγλικά δεν υπάρχουν γένη στα επίθετα, αλλά στα ελληνικά υπάρχουν.

    Βλ. και παρόμοια συζήτηση στο http://ylikonet.gr/profiles/blogs/e-vrachystochrone-kampyle-kai

    Ένα άλλο θέμα είναι το εξής: Ψάχνοντας στο δίκτυο, βρήκα ως ημερομηνία λύσης του προβλήματος από το Νεύτωνα τόσο την 26η όσο και την 29η Ιανουαρίου. Ξέρει κανείς τίποτε παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή