Η εκθετική συνάρτηση $e^z$ μπορεί να οριστεί ως το όριο του $(1 + \frac{z}{N})^N$, καθώς το $N$ τείνει στο άπειρο, και συνεπώς το $e^{iπ}$ είναι το όριο του $(1 + \frac{iπ}{N})^N$. Σε αυτό το σχήμα το $N$ παίρνει διάφορες τιμές από $1$ έως $100$.
Ο υπολογισμός του $(1 + \frac{iπ}{N})^N$ παρουσιάζεται ως το συνδυασμένο αποτέλεσμα $N$ επαναλαμβανόμενων πολλαπλασιασμών στο μιγαδικό επίπεδο, με το τελευταίο σημείο να είναι η τιμή του $(1 + \frac{iπ}{N})^N$. Φαίνεται ότι καθώς το $N$ μεγαλώνει, το $(1 + \frac{iπ}{N})^N$ προσεγγίζει το όριο $−1$. Κατά συνέπεια, $e^{iπ} = −1$, το οποίο είναι γνωστό από την Ταυτότητα Euler.
Πηγή: wikipedia.org
Χαίρετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήe^iπ + 1 = 0
Η μαγική εξίσωση του μεγάλου Όυλερ!
Μαγική και μαγευτική με όλη την αληθινή σημασία της λέξης. Πολλοί μαθηματικοί ανά τον κόσμο την θεωρούν την "τελειότερη" εξίσωση όλων των εποχών.
Έβαλα τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί η τελειότητα και η πληρότητα ,ακόμη και στα Μαθηματικά, είναι μάλλον μια Χίμαιρα. (άτιμε Γκαίντελ!)
Η ταυτότητα πάντως του Λέοναρντ Όυλερ είναι αναμφισβήτητα μια Ομορφιά!
Συνδέει σε μία και μόνο μικρούλα σχέση ΟΛΟΥΣ τους βασικούς τομείς της πανανθρώπινης μαθηματικής σκέψης.
Περιέχει τους δομικούς λίθους της Αριθμητικής το 0 και το 1 και συνδέει Γεωμετρία (π) με την Ανάλυση (e) και την Μιγαδική ανάλυση και Άλγεβρα (i) και την Τριγωνομετρία (μια και προκύπτει σαν μερική περίπτωση της e^ix = cos x + i * sin x)
Aν σκεφτεί κανείς ότι το Έργο του Όυλερ (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) δεν έχει αποθησαυριστεί ακόμη ολόκληρο(!) και ότι το 50% απ'αυτό το παρήγαγε μισότυφλος και τυφλός , δεν μπορεί παρά να μείνει ενεός και να υποκλιθεί σε έναν από τους αληθινούς γαλαζοαίματους του ανθρώπινου πνεύματος. H θρυλική του "Εισαγωγή στον απειροστικό λογισμό'' (Intoductio ad Analysin Infinitorum)είναι το βιβλίο που θεμελίωσε την Ανάλυση και μαζί με τα Στοιχεία του Ευκλείδη και την "Αλγεβρα" του Αλ Κουαρίζμι είναι τα συγγράμματα-ορόσημα για τα μαθηματικά.
Δεν θυμάμαι σε ποιον -από τους διαφόρους που μια απλή στατιστική ανωμαλία έκανε "Γαλαζοαίματους" (νομίζω στον Λεοπόλδο ή Φρειδερίκο της Πρωσσιας,αλλά δεν είμαι σίγουρος) - ήταν ''υπηρέτης" για να μπορέσει να ζήσει ,και κείνος για να τον ειρωνευτεί και για την αναπηρία του,τον αποκάλεσε "Ο Κύκλωπας της Γεωμετρίας"... Ευτυχώς η Ιστορία όμως, καμιά φορά ,εκδικείται! Ο Όυλερ θα μνημονεύεται στους αιώνες ,ενώ ο άλλος ...Λήθη.