Πάνω σε ένα επίπεδο σχεδιάζουμε δύο κάθετους άξονες και με κοινή αρχή και μοναδιαία διανύσματα τα και .
Λέμε τότε ότι έχουμε ένα ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο ή απλούστερα ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο ή ακόμα ένα καρτεσιανό επίπεδο και το συμβολίζουμε με .
Το σύστημα λέγεται ορθοκανονικό, γιατί είναι ορθογώνιο και κανονικό. Ορθογώνιο είναι, γιατί οι άξονες και είναι κάθετοι, και κανονικό, γιατί τα διανύσματα και είναι ισομήκη.
Πάνω στο καρτεσιανό επίπεδο παίρνουμε ένα σημείο . Από το φέρνουμε την παράλληλη στον , που τέμνει τον στο και την παράλληλη στον , που τέμνει τον στο . Αν είναι η τετμημένη του ως προς τον άξονα και y η τετμημένη του ως προς τον άξονα , τότε ο λέγεται τετμημένη του και ο τεταγμένη του . Η τετμημένη και η τεταγμένη λέγονται συντεταγμένες του . Έτσι σε κάθε σημείο του επιπέδου αντιστοιχεί ένα ζεύγος συντεταγμένων.
Αλλά και αντιστρόφως σε κάθε ζεύγος πραγματικών αριθμών αντιστοιχεί μοναδικό σημείο του επιπέδου, το οποίο βρίσκεται ως εξής:
Πάνω στον άξονα παίρνουμε το σημείο και στον το σημείο . Από τα και φέρνουμε παράλληλες στους άξονες y΄y και αντιστοίχως, που τέμνονται στο . Το σημείο είναι το ζητούμενο. Ένα σημείο με τετμημένη και τεταγμένη συμβολίζεται και με ή απλά με .