Μαθηματική Επιθεώρηση
Τεύχος 28
Α΄εξάμηνο 1984
Περιεχόμενα
Τεύχος 28
Α΄εξάμηνο 1984
Περιεχόμενα
Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η πρακτική του επαγγέλματος του καθηγητή θέλει μια βαθιά γνώση των Μαθηματικών και αποδεικνύεται ότι η μαθηματική επιμόρφωση είναι προϋπόθεση για την επιμόρφωση στη Διδακτική των Μαθηματικών, αλλά και η επιμόρφωση στη Διδακτική των Μαθηματικών είναι και αυτή μια μαθηματική μόρφωση.
Το κείμενο αυτό συνοψίζεται σε λίγες γραμμές: Ο πιο καλός τρόπος να μαθαίνει κανείς είναι να πράττει, να αναζητά, να θέτει ερωτήσεις και να αντενεργεί. Ο πιο καλός τρόπος να διδάσκει κανείς είναι να παρακινεί τους μαθητές να κάνουν ερωτήσεις, να προβληματίζονται και κατόπιν να ενεργούν. Ο πιο καλός τρόπος να διδάσκει κανείς δασκάλους είναι να τους κάνει να ρωτούν και να πράττουν ό,τι και αυτοί με τη σειρά τους θα κάνουν στους μαθητές τους, δηλαδή να τους παρακινούν να ρωτούν και να πράττουν.
Στην εργασία αυτή αναφέρεται η σύνδεση των μαθηματικών με την ομορφιά, τον κτισμένο κόσμο και την τέχνη. Αναλύονται οι έννοιες της αρμονίας και του ρυθμού καθώς και η αρμονία των αναλογιών. Αναφέρεται επίσης στο αίσθημα του χώρου που πρέπει να γίνει βίωμα στο παιδί καθώς και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας του μαθητή και η καλλιέργεια της φαντασίας του και τέλος στην κοινωνική διάσταση της αισθητικής αγωγής.
Στην εργασία αυτή δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα: ποιες δυνάμεις οδηγούν στην παραπέρα εξέλιξη των Μαθηματικών και ποια είναι η βάση αυτής της συνεχούς ανάπτυξης, αλλά και πώς πρέπει να εξηγήσουμε τη σημασία των Μαθηματικών. Αναφέρεται ότι κριτήριο απόδειξης της αλήθειας είναι η εφαρμογή των Μαθηματικών στην πράξη. Όχι μόνο οι έννοιες, αλλά και τα αποτελέσματα και οι μέθοδοί τους αντανακλούν την πραγματικότητα. Αυτή είναι η αληθινή σημασία των Μαθηματικών.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα Μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η Επιστήμη της Επιχειρησιακής Έρευνας για την επίλυση προβλημάτων των Επιχειρήσεων, καθώς και οι κυριότεροι λόγοι που επιβάλλουν τη χρησιμοποίησή τους.
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια διαφορετική παρουσίαση του αθροίσματος των απείρων όρων απολύτος φθίνουσας γεωμετρικής πρόοδου με σκοπό κυρίως να προβληθεί μιά άλλη νοοτροπία για τους διδακτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς των μαθηματικών.
Στο σημείωμα αυτό διατυπώνεται η θεωρία των κέντρων βάρους. Η θεωρία διατυπώνεται για κάθε πραγματικό διανυσματικό χώρο V. Η όλη θεωρία δίνει μια ιδέα των δυνατήτων του λογισμού των διανυσμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου