Translate Whole Page to Read and Solve

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

▪ Th glwssa mou edwsan internetikh…

«Th glwssa mou edwsan internetikh…»
GREEKLISH Ή ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
1ο ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
                    Ορισμός
Τα greeklish (greek + english) αποτελούν ένα σύστημα γραφής που βασίζεται στη χρήση ελληνικών λέξεων γραμμένων με λατινικούς χαρακτήρες. Πρόκειται δηλαδή για ένα γλωσσικό ιδίωμα που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των Ελλήνων χρηστών μέσω της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου (ηλεκτρο­νι­κό ταχυδρομείο, συγχρονικοί διάλογοι: online messenger, chat rooms, κυβερνο­συζητήσεις κτλ.).

Η εκτεταμένη χρήση τους από την ηλικιακή ομάδα κυρίως των νέων προκαλεί έντονες συζητήσεις που αφορούν όχι μόνο τις αλλαγές γενικά στην ανθρώπινη επικοινωνία αλλά ειδικότερα – και πρωτίστως – το βαθμό στον οποίο απειλούν την ελληνική γλώσσα.
Ιστορική αναδρομή
Τα greeklish ως ψηφιακή γλώσσα πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980. Τα πρώτα λογισμικά, που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υποστήριξαν αποκλειστικά την αγγλική γλώσσα.
Ο κώδικας ASCII περιλάμβανε ορισμούς για 128 χαρακτήρες: 33 μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες ελέγχου (που πλέον είναι παρωχημένοι), που επηρέαζαν την επεξεργασία του κειμένου και των κενών, 94 εκτυπώσιμους χαρακτήρες, και 1 κενό, που θεωρείται αόρατο γραφικό. Οι αλλόγλωσσοι χρήστες επομένως που επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν το νέο τεχνολογικό επίτευγμα επινόησαν αντίστοιχες ψηφιακές γλώσσες, που για να μπορούν να αποδοθούν στο περιορισμένο εύρος των 128 χαρακτήρων έπρεπε να βασιστούν στη μεταγραφή των λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες. Ως αποτέλεσμα προέκυψε η δημιουργία πλήθους ψηφιακών γλωσσών, όπως τα franchlish, τα deutsclish κτλ. Ειδικότερα, οι Έλληνες χρήστες για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: ή να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Internet, τα αγγλικά, ή να πλάσουν μια δική τους γλώσσα. Αυτό το δεύτερο έκαναν όσοι άρχισαν να γράφουν με τα greeklish.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την εργασία που επιμελήθηκαν οι συνάδελφοι Μαρία Αθανασίου και Φωτεινή Γραμουσένη με την ομάδα των μαθητών, κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου