Πριν περίπου 5000 χρόνια, ο Κινέζος Αυτοκράτορας Yu είδε μια χελώνα στην ποταμό Yang-tse. Ο Yu παρατήρησε μία παράξενη και περίεργη στίξη στο κέλυφος της χελώνας. H χελώνα που είδε ο Yu ήταν έτσι:
Μπορείτε να δείτε αυτό που είναι περίεργο στο μοτίβο των κηλίδων; Θα διαπιστώσετε ότι τα σημεία αποτελούν ένα μαγικό τετράγωνο:
Ήταν ήδη γνωστό στους Κινέζους, από τους προχριστιανικούς χρόνους.
ΑπάντησηΔιαγραφή[Σχετική μαρτυρία βρίσκουμε στο ιερό βιβλίο I-Ching (Ι-Τσίγκ).-«Βιβλίο των Αλλαγών ή Ιερό Βιβλίο Αριθμητικής» ή Yih King (Ι-Κίνγκ) «Βιβλίο των Βασιλέων», επί αυτοκράτορα Yû το Μεγαλοπρεπή (Γιάου ; - 2227 π.Χ.) της δυναστείας των Hia (Ξιά) (2100π.Χ.-1600π.Χ.),όπου μεταξύ διαφόρων διαγραμμάτων υπάρχει και ένα Μαγικό Τετράγωνο Lo - Shû (Λό-Σού) της 3ης τάξης (3χ3), που παρουσιάζει την εξής ιδιότητα: Προσθέτοντας τους αριθμούς Οριζόντια, Κάθετα και Διαγώνια μας δίδει τη Μαγική Σταθερά 15, βλέπε Σχ.1.
Εκτός από τη Μαγική Σταθερά 15 για τους Πυθαγόρειους οι τέσσερις πρώτοι αριθμοί, δηλαδή 1,2,3,4 αποτελούσαν την Τετρακτύ, οι οποίοι αθροιζόμενοι μεταξύ τους δίδουν το τέλειο αριθμό 10 που παριστάνει όλο το Σύμπαν, το ορατό και το αόρατο.
Το «Κλειδί του Μπά-Ντάου», ονομαζόταν το Μαγικό Τετράγωνο, βρέθηκε χαραγμένο στο καβούκι της Μεγάλης Χελώνας, βλέπε Σχ.2, η οποία συμβόλιζε τον κόσμο και την ανθρωπότητα και με μια ιδιαίτερη έννοια το Κινέζικο βασίλειο και το λαό του, που ανακαλύφθηκε από τον αυτοκράτορα Yû (Fuh-Hi) το Μεγαλοπρεπή στον Κίτρινο Ποταμό (Yangtse) γύρω στα 2200 π.Χ.
Το Ho-t’u, βλέπε ανωτέρω το δεξί διάγραμμα, βρέθηκε στον Κίτρινο Ποταμό.
Tο Lo - Shû, που σημαίνει «γραφή του ποταμού Λό», οι Κινέζοι το είχαν ταυτίσει με τον κοσμικό τους κύκλο, του σκότους και του φωτός, Yin (Γιν) και Yang (Γιάνγκ).
Στη Κινεζική λογοτεχνία, που χρονολογείται ήδη από το 650 π.Χ., αναφέρεται ο μύθος του «Lo Shu» ή "Κύλισης του ποταμού Lo». Στην αρχαία Κίνα πραγματοποιήθηκε μια τεράστια πλημμύρα. Ο μεγάλος βασιλιάς Yu προσπάθησε να διοχετεύσει το νερό στη θάλασσα, όπου στη συνέχεια βγήκε από το νερό μια χελώνα με ένα περίεργο σχήμα /σχέδιο στο κέλυφος του. Κυκλικές κηλίδες αριθμών που ήταν τοποθετημένες ανά τρεις σ’ ένα σχέδιο πλέγματος έτσι ώστε το άθροισμα των αριθμών σε κάθε γραμμή, στήλη και διαγώνια ήταν η ίδια: 15, ο οποίος είναι επίσης ο αριθμός των ημερών σε καθένα από τους 24 κύκλους του κινέζικου ηλιακού έτους. Αυτό το μοτίβο, με έναν ορισμένο τρόπο, χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης για τον έλεγχο του ποταμού.
Στο (Σχ.1α) οι άρτιοι αριθμοί απεικονίζουν το Γιν και οι περιττοί απεικονίζουν το Γιάνγκ.]
Για τα σχήματα, όρα εδώ: https://imgur.com/a/Xattf9r
Carlo de Grandi (Papaveri1948)