Μαθησιακές δυσκολίες
Ομιλία: Kapellou-Proukaki Olga, Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton, Λονδίνο
Οι καισαρικές αυξάνουν συνεχώς και σε όλες τις χώρες παρά το γεγονός ότι είναι καλά τεκμηριωμένη η αύξηση κινδύνου του άσθματος και του διαβήτη που συνδέεται με αυτές.
Οι άμεσες συνέπειες της καισαρικής τομής είναι η καθυστερημένη ωρίμανση των πνευμόνων, αλλαγές στο ορμονικό προφίλ, ελλιπής θερμογένεση, υπογλυκαιμία και μειωμένα αντανακλαστικά θηλασμού.
Υπάρχουν ωστόσο και συνέπειες που εμφανίζονται αργότερα: εκτενής μελέτη στην οποία ελήφθησαν δεδομένα που αφορούσαν 407,503 μαθητές στη Σκωτία, κατέδειξε ότι η πρόωρη γέννηση συνδέεται με μείωση στις σχολικές επιδόσεις και μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία και η ελλειμματική προσοχή. Ο κίνδυνος για μαθησιακές δυσκολίες αύξανε από τις 40 προς τις 24 εβδομάδες. Ωστόσο, επειδή η συχνότητα καισαρικών τομών είναι αυξημένη μεταξύ 37και 39 εβδομάδων, οι μαθησιακές δυσκολίες που αποδίδονται σε αυτό το διάστημα ανέρχονται στο 5,5%.
Πιθανόν τα παραπάνω να εξηγούνται από την επίδραση της πρόωρης γέννησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα στάδια καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης. Έτσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και στις αρχές του δευτέρου παρατηρείται έντονος πολλαπλασιασμός των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, και μέχρι τα μέσα του τρίτου τριμήνου, τα νευρικά κύτταρα μετακινούνται και καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στον εγκέφαλο. Καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο εγκέφαλος αρχίζει να οργανώνεται και λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των πτυχώσεων του εγκεφαλικού φλοιού. Και οι δύο διαδικασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τη γέννηση. Επίσης, λίγο πριν από τη γέννηση αρχίζει στα νευρικά κύτταρα η εναπόθεση μυελίνης (της ουσίας που μονώνει και προστατεύει τους άξονες των νευρικών κυττάρων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των καισαρικών τομών δεν έχει μειώσει τα ποσοστά εγκεφαλικής παράλυσης. Ένας παράγοντας που θα πρέπει να εκτιμάται στην απόφαση για καισαρική τομή είναι η σχέση ύψους της μητέρας και βάρους του παιδιού, καθώς τα μεγάλα βρέφη μικρόσωμων μητέρων κινδυνεύουν από τραυματισμούς κατά τη γέννηση, ιδιαίτερα αν απαιτηθεί χρήση εργαλείων.
Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ομιλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου