Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

▪ Ποιος είναι ο δείκτης νοημοσύνης σας?

Σήμερα η έκφραση «Δ.Ν.» (που σημαίνει δείκτης νοημοσύνης) βρίσκεται στο στόμα όλων, αλλά πολύ συχνά συγχέεται με τη διανοητική ηλικία. Αλλά για να καθορίσουμε το Δ.Ν., η διανοητική ηλικία,, πρέπει να θεωρείται σε σχέση με την πραγματική ηλικία υπολογιζόμενη σε χρόνια και μήνες. Ας πάρουμε ένα παιδάκι 6 χρονών με διανοητική ηλικία 10 χρονών. 
Θα δεχτούμε ότι η ανάπτυξη του είναι διαφορετική από εκείνη ενός δεκαπεντάχρονου που έχει διανοητική ηλικία όμοια με εκείνη ενός δεκάχρονου.
Ο Δ.Ν. είναι απλώς μια βολική μέθοδος που θα αναδείξει αυτή τη διαφορά. Ένα άλλο κοινό λάθος σε σχέση με το Δ.Ν. μπορεί να συσχετισθεί με ορισμένους δήθεν «ψυχολόγους» οι οποίοι διαμέσου της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων πλατιάς κυκλοφορίας, θέτουν σε κυκλοφορία μια πληθώρα από τεστ και κουίζ με τίτλους του είδους: «Ποιος είναι ο Δ.Ν. σας στα σπορ», «Ο Δ.Ν. σας κουλτούρας», «Τομή κουίζ του Δ.Ν. σας», «Τεστ Δ.Ν. των τρεχόντων γεγονότων». Το κοινό αποπροσανατολίζεται μ’ αυτούς τους τίτλους, δεδομένου ότι αυτά τα τεστ μετράνε, τουλάχιστον, συμπεριφορά ή γνώσεις, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχει σκοπό το πραγματικό τεστ του Δ.Ν. Το γεγονός ότι δε διαβάζει κανείς τις αθλητικές σελίδες ή δε φοίτησε σε ανώτερη σχολή, δε σημαίνει ότι είναι ηλίθιος. Πράγματι, η νοημοσύνη δε σημαίνει αποκτημένες γνώσεις, αλλά αφορά την ικανότητα που έχει κάποιος για να μάθει (αντίληψη). Αυτό το τεστ είναι κυρίως για ενήλικες. Θα αποδώσει πραγματικά αν το άτομο που θα το κάνει είναι πάνω από 13 ετών και το βαθμό αντίληψής του. Αλλά στον υπολογισμό του Δ.Ν. ενός ενήλικα, είναι βασικό να γνωρίζουμε την ηλικία κατά την οποία η νοημοσύνη «ενηλικιώνεται», με άλλα λόγια την ηλικία που φθάνει στην πλήρη ωριμότητα. Σήμερα τα πλησιέστερα δεδομένα της ψυχολογικής πληροφόρησης, δείχνουν την ηλικία μεταξύ 15 και 17 ετών, σαν εκείνη κατά την οποία ολοκληρώνεται η διανοητική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου