Υποθέτουμε ότι έχουμε άπειρες μπάλες του πινγκ-πονγκ αριθμη-μένες 1,2,3,…και ένα μεγάλο κου-τί. Το πείραμα που θα κάνουμε διαρκεί 1 λεπτό ακριβώς. Τοπο-θετούμε στο κουτί τις 10 πρώτες μπάλες και στη συνέχεια βγάζου-με από αυτό τη μπάλα με το Νο 1 σε διάστημα μισού λεπτού. Στη συνέχεια σε 1/4 του λεπτού, το μισό του υπολειπόμενου χρόνου, τοποθετούμε στο κουτί τις μπάλες με νούμερα 11 έως 20 και βγάζουμε από αυτό εκείνη με το Νο 2. Στο μισό του υπο-λειπόμενου χρόνου τοποθετούμε τις μπάλες με νούμερα 21 έως 30 και αφαιρούμε εκείνη με το Νο 3. Συνεχίζουμε τη διαδικασία επ’ άπειρον. Μετά από 1 λεπτό πόσες μπάλες θα έχουν είναι μέσα στο βαρέλι?
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ε τώρα δεν πιστεύω ότι θέλεις ακριβή αριθμό αφού δεν λες τον ελάχιστο χρόνο διαδικασίας? Αρα με απλή λογική ο αριθμός των μπαλών που θα είναι μέσα στο βαρέλι θα ισούται με τον αριθμό των μπαλών που βγάλαμε επί 9.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μπάλες που θα είναι μέσα στο βαρέλι είναι n10-n το n τείνει στο άπειρο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία! Και τούτο γιατί μεταξύ του συνόλου των Φυσικών {1, 2, 3, 4, ...} και του συνόλου των κλασμάτων με αριθμητή την μονάδα και παρανομαστή τις δυνάμεις του 2 ορίζεται μία αντιστοιχία "1-1"
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλ. 1/2 ----> 1
1/4 ----> 2
1/8 ----> 3 κ.ο.κ
N.Lntzs