Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

▪ Γεωμετρία Sangaku

Κατά την περίοδο της απομόνωσης της Ιαπωνίας από το δυτικό κόσμο (1603-1867) , αναπτύχθηκε μία παράδοση , η οποία είναι γνωστή ως Sangaku.
Sangaku στα γιαπωνέζικα σημαίνει πινακίδα με μαθηματικό περιεχόμενο.  
Άνθρωποι όλων των ηλικιών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις μαθηματικοί, κτηματίες, σαμουράι , γυναίκες και παιδιά έλυναν δύσκολα γεωμετρικά προβλήματα και έγραφαν τις λύσεις σε όμορφα ζωγραφισμένες ξύλινες πινακίδες και στη συνέχεια με αυτές διακοσμούσαν τους τοίχους και τις οροφές των ναών τους.
Σε αυτήν την περίοδο ανακαλύφθηκαν πολύ σημαντικά θεωρήματα και επινοήθηκαν πολύ δύσκολα προβλήματα με εντυπωσιακά σχήματα.

Περισσότερες από 820 πινακίδες Sangaku έχουν διασωθεί και πολλές από αυτές  αφορούν γεωμετρικά προβλήματα με εφαπτόμενους κύκλους .
Ένα παράδειγμα ενός πραγματικά όμορφου αλλά και δύσκολου τέτοιου γεωμετρικού προβλήματος που το δημιούργησε το 1873 ο 11χρονος μαθητής Kinjiro Takasaka είναι το παρακάτω :
Στο παρακάτω σχήμα έχουμε μία βεντάλια , η οποία είναι το 1/3 ενός κύκλου .   
     
Αν d1 είναι η διάμετρος του κύκλου που σημειώνεται με το βέλος , να βρεθεί το μήκος της διαμέτρου d2 του κύκλου που σημειώνεται με το ερωτηματικό .      
Μερικά εξαιρετικής ομορφιάς προβλήματα Sangaku




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου