Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Παιχνίδια στο πάρκο

Τριάντα παιδιά κάθονται σε κυκλική γραμμή ώστε το καθένα να κοιτάζει την πλάτη του μπροστινού του. 
Όλα τα κορίτσια βρίσκονται πίσω από αγόρι, τα μισά αγόρια βρίσκονται πίσω από αγόρι και τα υπόλοιπα πίσω από κορίτσι. Πόσα αγόρια και πόσα κορίτσια υπάρχουν;

2 σχόλια:

  1. Λογική ερμηνεία και με δεύτερη ματιά μου φαίνεται-και το επαναφέρω- $K-A-A$, άρα $10\ K$ $20\ A$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρόλαβα να δω το σκεπτικό του Ευθύμη, το οποίο υποθέτω ότι υπήρχε σε κάποιο διαγραμμένο σχόλιό του, οπότε θα προσπαθήσω να υποστηρίξω το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιο δικό μου σκεπτικό:
    Αφού όλα τα κορίτσια βρίσκονται πίσω από αγόρι, τότε όλα τα κορίτσια θα βρίσκονται και μπροστά από αγόρι, αφού αν υπήρχε κάποιο κορίτσι Κ1 μπροστά από άλλο κορίτσι Κ2, αναγκαστικά το Κ2 θα ήταν πίσω από το Κ1, θα είχαμε δηλαδή κορίτσι πίσω από κορίτσι (άτοπο).
    Αφού όμως όλα τα κορίτσια βρίσκονται μπροστά από αγόρι, θα πρέπει αναγκαστικά τα μισά αγόρια, όσα δηλαδή βρίσκονται πίσω από κορίτσι, να είναι όσα ακριβώς τα κορίτσια συνολικά. Έτσι προκύπτει ότι από τα 30 παιδιά τα 10 είναι κορίτσια και τα 20 αγόρια.
    Αυτό μπορεί νομίζω να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως π.χ. μια επαναλαμβανόμενη διάταξη Κ-Α-Α (10 φορές), που ανέφερε και ο Ευθύμης, ή μια επαναλαμβανόμενη διάταξη Κ-Α (10 φορές) ακολουθούμενη από μια διάταξη 10 Α στη σειρά κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή