Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Έμι Νέδερ: Η μητέρα της σύγχρονης άλγε­βρας

Η Έμι Νέδερ ονομάστηκε μητέρα της σύγχρονης άλγεβρας; Το 19° αιώνα και αρχές του 20ου δια­πρέπουν στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μόνο άνδρες. Έτσι γινόταν ανέκαθεν. Τα Πανεπιστήμια ήταν μόνο για αγόρια. 
Στη Γερμανία είναι ο Γκάους, ο Ντέντεκιντ, ο Ντιρικλέ, ο Φίσερ, ο Χίλμπερτ, ο Βά­ιερστρας, ο Κλάιν, ο Αϊνστάιν και ανάμεσά τους, μόνο τρείς γυναίκες που κατά εξαίρεση γίνονται δεκτές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν αλλά χωρίς μισθό. Μια από αυτές η Έμι Νέδερ (1882- 1935). 
Όταν ζήτησε τη θέση στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν αντιρρήσεις, ήταν γυναίκα με εβραϊκή κα­ταγωγή και ειρηνόφιλη.
Τότε ο Χίλμπερτ είπε: 
«Κύριοι μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο». 
Ο Αϊνστάιν πρόσθεσε: 
«Χθες συζητούσα με τη δεσποινίδα δόκτορα Νέδερ. Η μαθηματική απόδειξη της θεωρίας μου, ακόμα και για εμένα, εί­ναι μεγάλη αγγαρεία. 
Οι επαναστατικές τεχνικές της Νέδερ στην αφηρημένη άλγεβρα οδηγούν στην τέλεια μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας». Η Νέδερ προσέδωσε στην άλγεβρα την αξιωματι­κή δομή που επιζητούσε ο Χίλμπερτ στο 2° Παγκόσμιο Μαθηματικό Συνέδριο στο Παρίσι 8-8- 1900 με τα 23 προβλήματα που έθεσε και από τα οποία 2 ακόμη μένουν άλυτα. Η Έμι κατόρθωσε να δημι­ ουργήσει τη μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας. 
Ονομάστηκε μητέρα της σύγχρονης άλγε­βρας. 
Πηγή: Περιοδικό «Ευκλείδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου