Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

▪ 33 Ασκήσεις Γεωμετρίας από τους Μαθηματικούς διαγωνισμούς της ΕΜΕ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
 ΑΣΚΗΣΗ 1η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και τα σημεία  Q, Κ, L ,Μ, Ν, Ρ πάνω στις ημιευθείες ΑΒ, ΑΓ, ΒΓ, ΒΑ, ΓΑ και ΓΒ  αντιστοίχως τέτοια ώστε ΑQ = ΓΡ = ΑΓ, ΑΚ = ΒΛ = ΑΒ και ΒΜ = ΓΝ = ΒΓ. Να αποδειχθεί ότι οι ευθείες ΚΛ, ΜΝ και ΡQ είναι παράλληλες. 
Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος Μαθηματικός διαγωνισμός 1984 
ΑΣΚΗΣΗ 2η
Aν Ε είναι το σημείο τομής των διαγωνίων τετραπλεύρου ΑΒΓΔ εγγεγραμμένου σε κύκλο (Ο, R) και Κ σημείο του επιπέδου , τέτοιο ώστε ΚΑ κάθετη στην ΑΒ και KΔ κάθετη στην ΔΓ , τότε να αποδείξετε ότι τα σημεία K, E και O είναι συνευθειακά.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1986
ΑΣΚΗΣΗ 3η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ εγγεγραμμένο σε κύκλο (Ο,R) και Κ το σημείο τομής της  εφαπτομένης του κύκλου στο σημείο Γ με τη διχοτόμο της  γωνίας Β .Αν το άθροισμα των αποστάσεων του κέντρου του κύκλου από τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ είναι ίσο με 2 και ισχύουν γωνΒΚΓ = ½ (3Α –Γ) και  ΑΒ + ΑΓ = 2 + sqr3, τότε να βρείτε την ακτίνα R του κύκλου.
Ε.Μ.Ε  Διαγωνισμός επιλογής 1987 
ΑΣΚΗΣΗ 4η
Έστω τετράγωνο  ΑΒΓΔ πλευράς 2. Αν Ε είναι το μέσο της πλευράς ΑΒ, Ζ το μέσο της πλευράς ΒΓ, Η το σημείο τομής των ΑΖ και ΔΕ και Κ το σημείο τομής των ΒΔ και ΑΖ, να βρείτε το εμβαδόν του τετραπλεύρου ΚΕΒΖ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1991
ΑΣΚΗΣΗ 5η
Έστω κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ με γωνΑ = γωνΓ = 900  και Ε και Ζ τα ίχνη των καθέτων από τις κορυφές Β και Δ στη διαγώνιο ΑΓ. Αν ΑΕ = 3, ΔΕ = 5 και ΓΕ = 7, τότε να βρείτε το μήκοςτου ευθύγραμμου τμήματος ΒΖ.                     
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1991

ΑΣΚΗΣΗ 6η
Το ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ διπλώνεται έτσι ώστε η κορυφή Α να συμπέσει με ένα σημείο Δ της πλευράς ΒΓ όπως φαίνεται στο σχήμα. Αν ΒΔ = 1 και ΔΓ = 2, τότε να βρείτε το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος ΕΖ.
Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος διαγωνισμός  «Θαλής» 1991
ΑΣΚΗΣΗ 7η
Έστω ισοσκελές τραπέζιο ΑΒΓΔ με ΑΒ = 92 και ΓΔ = 19. Ο κύκλος με κέντρο Ο επί της πλευράς ΑΒ εφάπτεται των πλευρών ΒΓ και ΑΔ στα σημεία Ε και Ζ αντιστοίχως. Αν m είναι η ελάχιστη τιμή του μήκους των ίσων πλευρών, τότε να βρείτε το m2.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1992
ΑΣΚΗΣΗ 8η      
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και μία ευθεία ε που διέρχεται από το βαρύκεντρο Θ του τριγώνου και τέμνει τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ στα σημεία Κ και Λ αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι 
E.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1995
ΑΣΚΗΣΗ 9η
Έστω ορθογώνιο ΑΒΓΔ και Κ σημείο της διχοτόμου της γωνίας Α (το Α βρίσκεται στο εσωτερικό του τριγώνου ΑΒΔ). Αν Ε είανι το σημείο τομής των ευθειών ΒΚ, ΓΔ και Ζ το σημείο τομής των ευθειών ΔΚ, ΓΒ, τότε να αποδείξετε ότι ΕΔ = ΖΒ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1995
ΑΣΚΗΣΗ 10η
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ και σημείο Ζ της προέκτασης της ΑΓ , έτσι ώστε ΑΓ = ΒΖ = ΔΖ. Αν Ε το συμμετρικό σημείο του Ζ ως προς το Γ, να υπολογίσετε τη γωνία ΓΒΕ .                                                     
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1996 
 ΑΣΚΗΣΗ 11η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ εγγεγραμμένο σε κύκλο. Αν η διχοτόμος της γωνίας Α τέμνει την ΒΓ στο σημείο Δ και τον κύκλο στο σημείο Κ και οι εγγεγραμμένοι κύκλοι ΒΔΚ και ΚΔΓ είναι ίσοι, να αποδείξετε ότι το τρίγωνο ΑΒΓ είναι ισοσκελές.
Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Eυκλείδης» 1996
ΑΣΚΗΣΗ 12η
Έστω παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και Ε ,Ζ τα μέσα των ΑΒ , ΑΔ αντιστοίχως. Αν Κ το σημείο τομής των ΓΕ και ΒΖ και Μ σημείο του ΚΓ τέτοιο ώστε ΒΜ//ΔΚ, να αποδείξετε ότι (ΚΔΖ) = (ΚΒΜΔ).
 Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1997
ΑΣΚΗΣΗ 13η
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ, να βρείτε την ελάχιστη τιμή της παράστασης (ΟΑ + ΟΓ):(ΟΒ + ΟΔ), όπου Ο σημείο του επιπέδου του τετραγώνου ΑΒΓΔ.
Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης » 1997
ΑΣΚΗΣΗ 14η
Έστω ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ = ΑΓ) με περίκεντρο το Ο και έγκεντρο το Ι. Αν Δ τυχαίο σημείο της πλευράς ΒΓ, τέτοιο ώστε η ΔΟ να είναι κάθετη στην ΒΙ, να αποδείξετε ότι ΓΔ = ΔΙ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1998
ΑΣΚΗΣΗ 15η                                  
Έστω ένα κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ. Αν max = α, να αποδείξετε ότι 4α2 ≥ ΑΓ2 +ΒΔ2.
Ε.Μ.Ε  Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1998
ΑΣΚΗΣΗ 16η
Έστω ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (Α=900). Εξωτερικά του τριγώνου κατασκευάζουμε το τετράγωνο ΒΓΔΕ και φέρουμε την εσωτερική διχοτόμο της γωνίας Α. Να αποδείξετε ότι η διχοτόμος χωρίζει το τετράγωνο σε δύο ισεμβαδικά τραπέζια.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 1999
ΑΣΚΗΣΗ 17η                                   
Έστω τετράγωνο ΑΒΓΔ εγγεγραμμένο σε κύκλο ακτίνας R και Μ τυχαίο σημείο του τόξου ΑΒ που δεν περιέχει τα σημεία Γ και Δ. Να αποδείξετε ότι ο λόγος (ΜΑ + ΜΒ):(ΜΓ +ΜΔ)  είναι σταθερός.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1999
ΑΣΚΗΣΗ 18η   
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ και ΑΔ , ΒΕ τα ύψη του , πάνω στα οποία παίρνουμε τα σημεία Μ, Ν τέτοια ώστε γωνΒΜΓ = γωνΑΝΓ = 900  
α) να  αποδείξετε ότι το τρίγωνο ΓΜΝ είναι ισοσκελές
β) αν ΜΝ = 4 + 2 και γωνΜΓΝ = 300, να υπολογίσετε το εμβαδόν του τριγώνου  ΓΜΝ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 1999
ΑΣΚΗΣΗ 19η
Έστω ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ = ΑΓ) με πλευρές α , β και γ που ικανοποιούν τη σχέση. Να αποδείξετε ότι μβ  κάθετη   μγ, όπου μβ,  μγ  οι διάμεσοι από τις κορυφές Β και Γ αντιστοίχως.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2000
ΑΣΚΗΣΗ 20η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και Κ , Λ εσωτερικά σημεία του τριγώνου, τέτοια ώστε  
                         (ΑΒΚ) = (ΑΓΚ) = (ΒΚΛ) = (ΓΚΛ) = (ΒΛΓ)
α) να αποδείξετε ότι τα σημεία Κ και Λ ανήκουν στη διάμεσο ΑΔ του τριγώνου ΑΒΓ
β) αν Θ είναι το βαρύκεντρο του τριγώνου ΑΒΓ , να βρείτε το λόγο ΚΘ :ΘΛ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2000
ΑΣΚΗΣΗ 21η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ με ΑΒ < ΑΓ .Ένας κύκλος που έχει χορδή την πλευρά ΒΓ τέμνει την πλευρά ΑΒ στο μέσο της Δ και την πλευρά ΑΓ στο σημείο Ε. Ένας άλλος κύκλος  C που έχει χορδή τη  ΓΕ  εφάπτεται της πλευράς ΒΓ στο σημείο Γ. Η προέκταση της ΔΕ τέμνει την ευθεία ΒΓ στο σημείο Ζ και τον κύκλο C στο σημείο Η. Να αποδείξετε ότι οι ευθείες ΖΑ, ΒΕ και ΓΗ διέρχονται από το ίδιο σημείο. 
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2000
ΑΣΚΗΣΗ 22η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ με ΑΒ = 1 και γωνΒ =1200 και σημείο Δ της πλευράς ΑΓ, τέτοιο ώστε γωνΑΒΔ=900 και ΔΓ = ΑΒ. Να βρείτε το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος  ΑΔ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2001
ΑΣΚΗΣΗ 23η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ  εγγεγραμμένο σε κύκλο με ΑΒ = 2, ΑΓ = 2, ΒΓ = 3 και σημείο Δ της πλευράς ΒΓ, τέτοιο ώστε ΒΔ = 2ΔΓ. Η κάθετη στην ΑΔ στο σημείο Δ τέμνει το τόξο  στο σημείο Μ . Να υπολογίσετε τα ευθύγραμμα τμήματα ΒΜ και ΜΓ  συναρτήσει του ΑΜ.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης»  2001
 ΑΣΚΗΣΗ 24η                                                      
Έστω ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (Α= 900) και Ζ το σημείο τομής του ύψους και της διχοτόμου ΓΕ. Αν Η είναι το σημείο τομής  των ΕΔ και ΒΖ να αποδείξετε ότι:
α) ΑΒ∙ΑΔ = ΑΒ∙ΑΖ + ΑΕ∙ΑΔ
β) (ΑΕΗΖ) = (ΒΗΔ).  
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2002
ΑΣΚΗΣΗ 25η
Έστω ορθή γωνία χΟψ και τα σημεία Α και Β (Α≠Ο και Β≠Ο) πάνω στις ημιευθείες Οχ και Οψ, τέτοια ώστε ΟΑ + ΟΒ = 2α. Να αποδείξετε ότι υπάρχει μοναδικό σημείο Τ στο εσωτερικό της γωνίας χΟψ, τέτοιο ώστε                              (ΟΑΤΒ) = α2 .                                                                                               
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2002
ΑΣΚΗΣΗ 26η
Από ένα σημείο Ρ εκτός κύκλου φέρουμε τις εφαπτόμενες ΡΑ, ΡΒ του κύκλου και την τέμνουσα ΡΓΔ. Αν (ΡΑΓ) = 3/2(ΡΒΓ) , να υπολογίσετε το λόγο (ΒΔΓ) : (ΑΔΓ).
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2003
ΑΣΚΗΣΗ 27η
Έστω αμβλυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (Β > 900) και πλευρά ΒΓ = R, όπου R είναι η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου του .Αν μα είναι η διάμεσος που αντιστοιχεί στην πλευρά ΒΓ ,να αποδείξετε ότι:
 Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2003
ΑΣΚΗΣΗ 28η
Δίνεται τραπέζιο ΑΒΓΔ με ΓΔ = 6 και ΑΒ = χ, όπου χ ακέραιος. Αν οι διαγώνιοι ΑΓ και ΒΔ του τραπεζίου τέμνονται στο σημείο Ε και η παράλληλη από το Ε προς τις βάσεις τέμνει τις πλευρές ΑΔ και ΒΓ στα σημεία Ζ και Η, να βρείτε  για ποιες τιμές του χ το μήκος του ΖΗ είναι θετικός ακέραιος αριθμός.
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2003
ΑΣΚΗΣΗ 29η
Έστω το κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ και Μ το σημείο τομής των διαγωνίων του .Αν η διχοτόμος της γωνίας ΑΓΔ τέμνει τη ΒΔ στο Λ και την προέκταση της πλευράς ΒΑ στο Κ και  ΜΑ∙ΜΓ + ΜΑ∙ΓΔ = ΜΒ∙ΜΔ , να αποδείξετε ότι γωνΒΚΓ = γωνΒΔΓ .
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2003
ΑΣΚΗΣΗ 30η
Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ , η διχοτόμος του ΒΕ και Μ το μέσο της ΕΓ. Αν Κ σημείο της πλευράς ΑΒ τέτοιο ώστε η διχοτόμος ΒΕ να τέμνει την ΜΚ στο μέσο της Ο .Να αποδείξετε ότι γωνΒΟΓ>900
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής»  2004
ΑΣΚΗΣΗ 31η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ με .Αν ο κύκλος με κέντρο Α και ακτίνα ΑΒ =γ τέμνει τη μεσοκάθετο της ΒΓ στο σημείο Δ στο εσωτερικό του τριγώνου, να αποδείξετε ότι:
α) β2 – γ2½ α2
β) γωνΒΑΔ = 2γωνΔΑΓ .
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2004
ΑΣΚΗΣΗ 32η
Έστω κυρτή γωνία ΧΟΥ και Ρ εσωτερικό της σημείο. Αν ο κύκλος C που διέρχεται από τα σημεία Ο, Ρ και τέμνει τις πλευρές ΟΧ , ΟΥ στα σημεία Α και Β (διαφορετικά από το Ο), να αποδείξετε ότι ο λόγος ΑΒ : (ΡΑ + ΡΒ) είναι σταθερός για οποιαδήποτε θέση του κύκλου C.      
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Θαλής» 2005  
ΑΣΚΗΣΗ 33η
Έστω κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ (ΑΔ ΒΓ ) με ΑΔ = ΒΓ  και Ο το σημείο τομής των διαγωνίων του .Να αποδείξετε  ότι υπάρχει σημείο Ρ Ο τέτοιο ώστε: 
Ε.Μ.Ε Πανελλήνιος Διαγωνισμός  «Ευκλείδης» 2005   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου