Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Λύτες προβλημάτων

Οκτώ φοιτητές προσπαθούσαν να λύσουν οκτώ πρoβλήματα. Βεβαιώθηκε άτι κάθε πρόβλημα λύθηκε από ακριβώς πέντε φοιτητές.
Αποδείξτε άτι υπάρχουν δύο φοιτητές που έλυσαν (ο ένας ή ο άλλος) και τα οκτώ προβλήματα. Τι ισχύει στην περίπτωση που κάθε πρόβλημα λύθηκε από τέσσερις ακριβώς φοιτητές; 
(Ν. Vasilyev και S. Τokarev)

1 σχόλιο:

  1. Αν υπάρχει λύτης που έλυσε και τα 8 προβλήματα, τότε το αποδεικτέο ισχύει χωρίς άλλο.
    Αν ο λύτης Α που έλυσε τα περισσότερα προβλήματα έλυσε ακριβώς 7 από τα 8, τότε υπάρχουν άλλοι 5 λύτες που έλυσαν το πρόβλημα που δεν έλυσε ο Α, οπότε ο Α μαζί με οποιονδήποτε από αυτούς έλυσαν και τα 8.
    Αν ο λύτης Α που έλυσε τα περισσότερα προβλήματα έλυσε ακριβώς 6 από τα 8, τότε καθένα από τα 2 προβλήματα που δεν έλυσε ο Α, δε λύθηκε από 2 ακόμα λύτες, άρα υπάρχουν 2*2=4 το πολύ λύτες πλην του Α που δεν έλυσαν κάποιο από τα 2 προβλήματα που δεν έλυσε ο Α. Υπάρχουν επομένως 8-4-1=3 τουλάχιστον λύτες που έλυσαν και τα 2, οπότε ο Α μαζί με οποιονδήποτε από αυτούς έλυσαν και τα 8.
    Αν ο λύτης Α που έλυσε τα περισσότερα προβλήματα έλυσε ακριβώς 5 από τα 8, τότε καθένα από τα 3 προβλήματα που δεν έλυσε ο Α, δε λύθηκε από 2 ακόμα λύτες, άρα υπάρχουν 2*3=6 το πολύ λύτες πλην του Α που δεν έλυσαν κάποιο από τα 3 προβλήματα που δεν έλυσε ο Α. Υπάρχει επομένως 8-6-1=1 τουλάχιστον λύτης που έλυσε και τα 3, οπότε ο Α μαζί με αυτόν έλυσαν και τα 8.
    Αν ο λύτης που έλυσε τα περισσότερα προβλήματα έλυσε λιγότερα από 5, τότε δεν θα μπορούσε κάθε πρόβλημα να έχει λυθεί από 5 λύτες, άτοπο.
    Επομένως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ζευγάρι λυτών που έλυσαν μαζί και τα 8 προβλήματα.

    Στην περίπτωση που καθένα από τα 8 προβλήματα λύθηκε από 4 ακριβώς λύτες, δεν υπάρχει υποχρεωτικά ζευγάρι λυτών που να έλυσαν μαζί και τα 8. Παράδειγμα (οι λύτες συμβολίζονται με τα γράμματα από Α έως Θ και τα προβλήματα που έλυσαν με τους αριθμούς από 1 έως 8 σε παρένθεση):
    A(1,2,3,4), B(2,4,5,7), Γ(3,4,5,6), Δ(4,5,6,7), Ε(1,2,6,8), Ζ(1,3,5,8), Η(1,6,7,8), Θ(2,3,7,8)

    ΑπάντησηΔιαγραφή