Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Οικονομία στις διευθύνσεις

Υπάρχει μια πολυκατοικία με τέσσερα διαμερίσματα σε κάθε όροφο, τα οποία είναι αριθμημένα διαδοχικά. Οι ένοικοι ενός ορόφου αποφάσισαν να βάλουν νέους αριθμούς στις πόρτες τους. 
Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν επτά ψηφία, τα οποία παράγγειλαν σε μια εταιρεία πού χρέωνε το ψηφίο $n$ με $n$ δολάρια (για παράδειγμα, το ψηφίο $0$ ήταν δωρεάν).
Οι ένοικοι συγκέντρωσαν $3$ δολάρια από κάθε διαμέρισμα του ορόφου, και το ποσό που συγκεντρώθηκε κάλυψε ακριβώς το κόστος των νέων ψηφίων. Ποια ψηφία παρήγγειλαν;
Περιοδικό Quantum τ. 4
 Διασκεδαστικά Μαθηματικά    www.eisatopon.blogspot.com     

4 σχόλια:

 1. Τα ψηφία είναι 7 άρα σίγουρα οι αριθμοί είναι το 9, 10, 11, 12. Τα ευρώ που συγκέντρωσαν είναι 12. Απλά για να τους βγει πιο οικονομικά αντι για το 9 παρήγγειλαν το 6.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωκρατη καλησπέρα.
  Κάτι συμβαίνει στα σχόλια και χαλάει τη φόρμα του κειμένου. Σου στέλνω τη λύση με e-mail για να την αναρτήσεις.
  Φιλικά,
  Carlo de Grandi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχουν πολλές ασάφειες στην εκφώνηση του προβλήματος. Για να καλυφθεί ακριβώς το ποσό της αξίας των ψηφίων από τη συγκέντρωση των χρημάτων των ενοίκων έπρεπε να καθορίζεται και η τιμή κάθε ψηφίου. Επίσης πρέπει να προσδιοριστεί και σε ποιο όροφο κατοικούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Και τέλος η διευκρίνιση, ότι στο ισόγειο της πολυκατοικίας δεν υπάρχουν διαμερίσματα. Οπότε έχουμε:
  Για το ψηφίο «0» - 0,00€
  Για το ψηφίο «1» - 1,00€
  Για το ψηφίο «2» - 2,00€
  Για το ψηφίο «n» - n€
  Τα ψηφία είναι 7 και οι ένοικοι κατοικούν στον τρίτο όροφο. Οι αριθμοί των διαμερισμάτων που θα αντικαθιστούσαν είναι οι 9, 10, 11, και 12 του τρίτου ορόφου. Τα επτά ψηφία που παρήγγειλαν ήταν:
  1*0,00€ =0,00€
  4*1,00€ =4,00€
  1*2,00€ =2,00€
  1*6,00€ =6,00€
  Σύνολο: 12,00€
  Λόγω της οικονομικής κρίσης σκέφθηκαν να παραγγείλουν τον αριθμό 6, τον οποίο αναποδογύρισαν σχηματίζοντας τον αριθμό 9, εξοικονομώντας μ’ αυτό τον τρόπο 3,00€.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωκράτη απ' ότι κατάλαβα τη ζημιά την έκανε το "$".

   Διαγραφή