Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

▪Μαθηματικά Βιβλία

Τα βιβλία αυτά είναι για όλους , δεν χρειάζεται να ξερει κάποιος μαθηματικά… Αναφέρονται περισσότερο στην ιστορία, σε πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, σε ιδέες…
Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (Α. Δοξιάδης)
O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως “αποτυχημένο της ζωής”. Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη “Eικασία του Γκόλντμπαχ”, ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις…Βιβλίο που χαρακτηρίστηκε από την “Independent” ως “η γένεση του είδους της μαθηματικής λογοτεχνίας”.
Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό (Ian Stewart)
Μια 16χρονη κοπέλα σκέφτεται να σπουδάσει μαθηματικά. Έχει απορίες, και τις απευθύνει σε έναν επαγγελματία του είδους.
Τι είναι τα μαθηματικά; Σε τι χρειάζονται; Ποια είναι η σχέση τους με την κοινωνία; Πώς σπουδάζονται; Πώς διδάσκονται; Πώς λειτουργεί η μαθηματική σκέψη; Πώς συνεργάζονται οι μαθηματικοί στην έρευνα; Πώς είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός μαθηματικού; Πώς βγαίνουν χρήματα από τα μαθηματικά; Και, τέλος, πού μας οδηγούν όλα αυτά;
Ο Ian Stewart έκανε το θαύμα του. Δεν υπάρχει καλύτερος, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που να εξηγεί τόσο υπέροχα, τι σημαίνει να είσαι μαθηματικός, και τι χρειάζεται για να γίνεις. Ένα βιβλίο διαμάντι.
Από την παράνοια στους αλγόριθμους (Α. Δοξιάδης)
Το θεώρημα της μη πληρότητας του αινιγματικού Κουρτ Γκέντελ είναι, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της σκέψης. Η επίδραση του στην πρόοδο της λογικής και στη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι τεράστια. Όμως, ταυτόχρονα, το θεώρημα μοιάζει να θέτει σε αμφισβήτηση το όραμα της παντοδυναμίας του ορθολογισμού και της επιστήμης. Η διερεύνηση αυτής του της όψης γίνεται εδώ μέσα από ένα θεατρικό έργο, που εστιάζει στη ζωή του δημιουργού του θεωρήματος, καθώς και δύο δοκίμια που μελετούν τη θέση του στην ιστορία ιδεών.
Πως τα μαθηματικά εξηγούν το κόσμο (Τζέιμς Στάιν)
Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μαθηματικά είναι γοητευτικά μεν αλλά δυσνόητα. Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής Στάιν καταφέρνει να τα εξηγήσει με τρόπο διαυγή, φιλικό και διασκεδαστικό.Ξεκινά με τις συναρπαστικές ιστορίες των ανθρώπων που συνέλαβαν τις σημαντικότερες μαθηματικές ιδέες και έννοιες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, τις αυταπάτες και τις συχνές διαμάχες τους, εξυφαίνεται η ιστορία των μαθηματικών και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία.
Η Απολογία ενός Μαθηματικού (G.H Hardy)
Ένας εκκεντρικός κορυφαίος μαθηματικός, κλεισμένος διά βίου στον περίγυρο του Cambridge, αισθάνεται την ανάγκη να «απολογηθεί». Xωρίς ίχνος σεμνοτυφίας -στα 1940, με τη δύση της καριέρας του- ο καθηγητής G.H. Hardy υπερασπίζεται με πάθος αλλά χωρίς φανατισμό, τη μαθηματική δημιουργία. Ένα βιβλίο -εκκεντρικό συχνά στις απόψεις του, με διάθεση κάποτε μελαγχολική και κάποτε δηκτική- που μυεί μυημένους και αμύητους, φίλους και μη της επιστήμης, στον παράξενο κόσμο των καθαρών μαθηματικών και στις αξίες και αντιλήψεις μιας εποχής που φαίνεται ότι σβήνει. H ελληνική μετάφραση συνοδεύεται από εκτενή σχόλια που εισάγουν τον Έλληνα αναγνώστη στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του κοινωνικού και επιστημονικού περίγυρου της Aγγλίας του μεσοπολέμου.
Logicomix (Δοξιάδης, Παπαδημητρίου, Παπαδάτος, Di Donna)
Ένα ενδιαφέρον γκράφικ νόβελ, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο. Μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα -που δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς του βιβλίου- προσπαθεί ταυτόχρονα να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της Λογικής (της αναζήτησης των θεμελίων των μαθηματικών), περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας. Οι περιπέτειες των μεγάλων διανοητών που πρωταγωνιστούν στην αναζήτηση, του Φρέγκε, του Χίλμπερτ, του Πουανκαρέ, του Βίτγκεντσταϊν, του Γκέντελ και του Τούριγνκ, ζωντανεύουν μέσα από τις σχέσεις τους με τον Ράσελ και τη δική του παθιασμένη ενασχόληση την αναζήτηση, και οδηγούνται μέσα από τη σχέση τους μαζί του στην κορύφωση, που συμπίπτει με την πιο δραματική στιγμή στην ιστορία του εικοστού αιώνα.
Πηγή: juanita95

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου