Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Διπλασιασμός του κύβου με κανόνα και διαβήτη (πριν από 90 χρόνια)

Του Μιχάλη Λάμπρου, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης
Κάθε Κυριακή η εφημερίδα Καθημερινή έχει μία μικρή στήλη που την ονομάζει ΦΙΛΙΣΤΩΡ στην οποία αναπαράγει δύο-τρία γεγονότα τα οποία συνέβησαν πριν από 90 χρόνια, όπως τα κατέγραψε ο τότε δημοσιογραφικός τύπος. 
Πάντα η αναπαραγωγή αυτή είναι επιλεγμένη με οξυδέρκεια από τους συντάκτες του ΦΙΛΙΣΤΟΡΑ, και συχνά βλέπει κανείς πόσο έχει αλλάξει η οπτική από τότε μέχρι σήμερα. Το σημερινό φύλο της Καθημερινής (λόγω της αργίας των Θεοφανίων κυκλοφόρησε μία μέρα νωρίτερα) έχει μία είδηση του 1934 για κάποιον ο οποίος, κατά την τότε ειδησεογραφία, είχε λύσει ένα από τα περίφημα άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας.
Το αντιγράφω κατά λέξη από το σημερινό φύλλο της Καθημερινής, για να το απολαύσετε και εσείς, όπως το χάρηκα ο ίδιος.
ΛΥΣΗ. Πάτρα. 
Οι καθηγητές και οι επιστήμονες της πόλεώς μας είναι ζωηρώς συγκινημένοι διά το κατόρθωμα του 18ετούς μαθητού του Γυμνασίου Τάκη Δασκαλόπουλου ή Φλούδα από το χωρίον Νάσια Καλαβρύτων, ευρόντος την λύσιν διά του διαβήτου του περιφήμου Δηλίου προβλήματος (διπλασιασμός του κύκλου), θεωρουμένου κατά την εγκυκλοπαιδείαν αλύτου. Με την λύσιν του ησχολούντο οι σοφοί από του πέμπτου προ Χριστού αιώνος.

Τα fake news δεν είναι, λοιπόν, πρακτική μόνο των ημερών μας. Άσε που ο τότε τύπος μετέτρεψε τον διπλασιασμό του κύβου σε διπλασιασμό του κύκλου. Αυτό είναι το λιγότερο. Φυσικά δεν έχουν εκλείψει ούτε σήμερα οι επίδοξοι διπλασιαστές, τριχοτόμοι και τετραγωνιστές. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια ψευδοεπιστήμης, δεν σταματάει έτσι απότομα, τι και αν έδειξαν οι Μαθηματικοί το αδύνατο των κατασκευών. Σιγά, τώρα.
Πηγή: mathematica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου