Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρόβλημα των τριών σπιτιών και των τριών πηγαδιών

Οι μαθηματικοί σε πολλά μέρη του κόσμου αναζητούν απαντήσεις σε μια απλή μαθηματική ερώτηση που είναι γνωστή ως πρόβλημα των τριών καλύβων, ή πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας-νερού-φυσικού αερίου, ή πρόβλημα τριών σπιτιών και τριών πηγαδιών, εδώ και χρόνια.
Δεν έχουμε πληροφορίες για το ποιος έθεσε πρώτος αυτή την ερώτηση. Ο Sam Loyd δημοσίευσε αυτό το πρόβλημα το 1903. Αλλά μάλλον το πρόβλημα υπήρχε πολύ νωρίτερα και ότι δημοσίευσε μια διαφορετική εκδοχή του παζλ. Διαφορετικές εκδόσεις του προβλήματος κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Αν δεν το έχετε συναντήσει ακόμα, ας το εξηγήσουμε εν συντομία.

Τι είναι το πρόβλημα των τριών σπιτιών και των τριών πηγαδιών;

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Έχεις τρία σπίτια και τρία πηγάδια. Θέλετε να τοποθετήσετε έναν σωλήνα από αυτά τα πηγάδια σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, κανένας από τους σωλήνες νερού δεν πρέπει να περνά ο ένας πάνω από τον άλλο. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό;

Σε μια άλλη έκδοση του προβλήματος, έχετε τρία σπίτια και υπηρεσίες ηλεκτρισμού, νερού και φυσικού αερίου που πρέπει να συνδεθούν σε κάθε σπίτι. Το υπόλοιπο πρόβλημα είναι το ίδιο. Είναι δυνατόν οι σωλήνες να μην διασταυρώνονται κατά τη σύνδεση αυτών των υπηρεσιών σε σπίτια; Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σχέδιο για να σας δώσει μια ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου