Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ο αριθμός $π$ υπολογίστηκε με $105$ τρισεκατομμύρια ψηφία, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ

Μια αμερικανική εταιρεία αποθήκευσης υπολογιστών υπολόγισε τον άρρητο αριθμό $π$ με $105$ τρισεκατομμύρια ψηφία, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ. Οι υπολογισμοί χρειάστηκαν $75$ ημέρες για να ολοκληρωθούν και χρησιμοποίησαν $1$ εκατομμύριο gigabyte δεδομένων.
Το $π$ — που συχνά συντομεύεται ως $3,14$ — είναι ένας άρρητος , που σημαίνει ότι έχει άπειρα μη επαναλαμβανόμενα δεκαδικά ψηφία. Η τιμή του $π$ είναι ίση με την περιφέρεια ενός κύκλου (την απόσταση γύρω από την άκρη του) διαιρούμενη με τη διάμετρό του. Σημαίνει ότι μπορείτε να υπολογίσετε την περιφέρεια οποιουδήποτε κύκλου εάν γνωρίζετε τη διάμετρο ή την ακτίνα του (το μισό της διαμέτρου) ή το αντίστροφο, επειδή γνωρίζουμε την τιμή του $π$.

Η αποκάλυψη των κρυφών δεκαδικών ψηφίων του pi δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στα μαθηματικά επειδή οι υπολογισμοί σπάνια απαιτούν περισσότερα από μερικές δεκάδες ψηφία. 
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες της NASA χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν τα πρώτα 15 δεκαδικά ψηφία του pi για να κατανοήσουν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. 
Αντίθετα, ο υπολογισμός του αριθμού στην ακριβέστερη τιμή του έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως σημείο αναφοράς για τη δοκιμή νέων προγραμμάτων υπολογιστών και συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων.
Πηγή: livescience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου