Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Το δωδεκαέδρο του Ταξιδιώτη ( Icosian Game)

Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου το 1856, o Ιρλανδός μαθηματικός William Rowan Hamilton δημοσιεύει την εργασία του "New Roots of Unity" που αφορά τον "ιωδοϊκό λογισµό" (Icosian Calculus), τον οποίο χρησιμοποίησε για να διερευνήσει τις κλειστές διαδροµές ακµής σε ένα δωδεκάεδρο που επισκέπτονται κάθε κορυφή ακριβώς µία φορά.
Η εργασία αποτέλεσε και έμπνευση του για ένα παιχνίδι.
Το 1859, ο Hamilton κυκλοφόρησε στην αγορά του Λονδίνου ένα παιχνίδι που λέγονταν «Το δωδεκαέδρο του Ταξιδιώτη» ( Icosian Game). 
Κόστιζε μόνο 95 λίρες και το παιχνίδι αυτό αποτελούνταν από ένα ξύλινο δωδεκαέδρο με τα ονόματα είκοσι πόλεων στις είκοσι κορυφές του, τοποθετημένες με αλφαβητική σειρά. 
Ξεκινώντας από Β (Βρυξέλλες) και καταλήγοντας σε Ζ (Ζανζιβάρη). Οι ακμές του δωδεκαέδρου ήταν τονισμένες με μαύρες γραμμές και αναπαριστούσαν τις αποστάσεις ανάμεσα στις πόλεις. Το ζητούμενο ήταν να επισκεφτεί κάποιος όλες τις πόλεις από μια και μόνο φορά. 
Δηλαδή έπρεπε να βρεθεί μια διαδρομή που θα περνάει από όλες τις πόλεις αλλά δεν θα περνάει από καμία πόλη δυο φορές. Το ανάλογο του δωδεκαέδρου στο χαρτί είναι το παρακάτω σχήμα. Μπορείς να βρεις την διαδρομή έτσι ώστε να επισκεφτείς όλες τις πόλεις ακριβώς μια φορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου