Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Μελέτη στη βιβλιοθήκη

Το πρωί του Σαββάτου πέντε ζευγάρια από την ίδια τάξη μαθηματικών έτυχε να συναντηθούν στο προαύλιο της σχολής τους. Οι άντρες ήταν οι: Γιάννης, Σωτήρης, Ιάκωβος, Χρήστος και Νάσος και οι γυναίκες ήταν η Ρίτα, η Μαρία, η Δανάη, η Nαταλία και η Δέσποινα. 
Τα ζευγάρια αποφάσισαν να πάνε στη βιβλιοθήκη για να μελετήσουν για το τις επερχόμενες εξετάσεις μαθηματικών. Ωστόσο, το μόνο μέσο μεταφοράς τους ήταν το αυτοκίνητο της Ρίτα, το οποίο χωρούσε μόνο τρία άτομα. 
Ο κάθε άνδρας ζήλευε τόσο πολύ που δεν ήθελε να επέτρεπε στη συνοδό του να είναι παρούσα ένας άλλος άντρας, εκτός αν ήταν και ο ίδιος παρών. Βρείτε το τον ελάχιστο αριθμό διαδρομών που θα χρειαζόταν για να μεταφερθούν τα πέντε ζευγάρια στη βιβλιοθήκη.
Εξηγήστε την απάντησή σας. Εάν είναι αδύνατο, εξηγήστε γιατί.

3 σχόλια:

  1. Η λύση είναι αδύνατη, διότι μετά από την μεταφορά των δύο ζευγαριών στη βιβλιοθήκη η Ρίτα δεν μπορεί να μεταφέρει της δύο άλλε γυναίκες στη βιβλιοθήκη, διότι δεν θα συνοδεύονται από τους συντρόφους τους. Επίσης η Ρίτα δεν μπορεί να μεταφέρει δύο άνδρες στη βιβλιοθήκη, διότι δεν θα συνοδεύεται από τον συντοφό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απολύτως δυνατή η μεταφορά, κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων..☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια λύση, για όσους αμφιβάλλουν (οι άλλοι ας συνεχίσουν να τιποτολογούν..🎃):

      Τα κεφαλαία οι άντρες, τα αντίστοιχα μικρά οι γυναίκες τους, ο αστερίσκος το αυτοκίνητο, αριστερά η σχολή, δεξιά ή βιβλιοθήκη. Ένας τρόπος είναι αναλυτικά ο ακόλουθος:
      ΑΒΓΔΕαβγδε* -
      ΑΒΓΔΕδε - *αβγ
      ΑΒΓΔΕβγδε* - α
      ΑΒΓΔΕε - *αβγδ
      ΑΒΓΔΕδε* - αβγ
      ΔΕδε -*ΑΒΓαβγ
      ΓΔΕγδε* - ΑΒαβ
      γδε -*ΑΒΓΔΕαβ
      βγδε* -ΑΒΓΔΕα
      ε -*ΑΒΓΔΕαβγδ
      βγε* - ΑΒΓΔΕαδ
      -*ΑΒΓΔΕαβγδε

      Διαγραφή