Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Πέντε φούτερ

Υπάρχουν πέντε φούτερ, τρία από αυτά με τον αριθμό $35$ στην πλάτη και δύο από αυτά με τον αριθμό $21$ στην πλάτη. Σε εσάς, στον φίλο σας τον Φρειδερίκο και την Άννα σας δίνονται από ένα φούτερ που πρέπει να φορέσετε χωρίς να κοιτάξετε τον αριθμό. 
Σας λένε ότι να βρείτε τον αριθμό του φούτερ που φοράτε και, εάν τα καταφέρετε, θα λάβετε ένα δώρο.  Δεν γνωρίζετε τον αριθμό στη δική σας φανέλα, αλλά μπορείτε να κοιτάξετε τον αριθμό του Φρειδερίκου και της Άννας (η Άννα και ο Φρειδερίκος μπορεί να δουν και τον αριθμό όλων των άλλων). 
Οι άλλες δύο φανέλες είναι κρυμμένες σε ένα κουτί και δεν τις βλέπει κανείς. 
Ο Φρειδερίκος λέει σε εσάς και στην Άννα ότι δεν μπορεί να καθορίσει τον αριθμό του φούτερ του, οπότε δεν θα μαντέψει. Στη συνέχεια, η Άννα σας λέει ότι επίσης δεν μπορεί να καθορίσει τον αριθμό στο φούτερ της. 
Αν και η Άννα και η Φρειδερίκη έχουν το νούμερο $35$ στη φούτερ τους, τι νούμερο φοράτε εσείς.

2 σχόλια:

  1. Ο Φρειδερίκος βλέπει στην Άννα και σε εμένα ένα τουλάχιστον 35, αφού αν έβλεπε δύο 21, θα ήξερε ότι ο ίδιος φοράει 35. Αλλά δεν το ήξερε..
    Η Άννα, αν έβλεπε ότι εγώ φοράω 21, θα συμπέραινε, βάσει του παραπάνω, ότι η ίδια φοράει 35. Δεν το συμπέρανε όμως, άρα δεν φοράω 21. Τι φοράω λοιπόν;;😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερώτημα: θα μπορούσα να ξέρω τι αριθμό φοράω, αν δεν έβλεπα τι αριθμούς φοράνε οι άλλοι, αλλά μόνο άκουγα όσα είπανε;

      Διαγραφή