Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Άρθρο EisatoponAI: Τι είναι το Public Key Cryptography;

Η κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού (Public Key Cryptography) είναι ένα σύστημα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί δύο κλειδιά: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα απλό σενάριο με δύο χρήστες, τον Αλέξη και τη Μαρία.
Βήμα 1: Δημιουργία Κλειδιών
Κάθε χρήστης δημιουργεί ένα ζεύγος κλειδιών: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό κλειδί.Ο Αλέξης δημιουργεί το δημόσιο κλειδί (Public Key_Alex) και το ιδιωτικό κλειδί (Private Key_Alex).
Η Μαρία δημιουργεί το δημόσιο κλειδί (Public Key_Maria) και το ιδιωτικό κλειδί (Private Key_Maria).

Βήμα 2: Ανταλλαγή Δημόσιων Κλειδιών
Ο Αλέξης και η Μαρία ανταλλάσσουν τα δημόσια κλειδιά τους. Αυτά τα δημόσια κλειδιά μπορούν να είναι γνωστά σε όλους.Ο Αλέξης γνωστοποιεί το Public Key_Alex.
Η Μαρία γνωστοποιεί το Public Key_Maria.

Βήμα 3: Κρυπτογράφηση και Αποκρυπτογράφηση
Τώρα, ας υποθέσουμε ότι ο Αλέξης θέλει να στείλει ένα μυστικό μήνυμα στη Μαρία.Ο Αλέξης χρησιμοποιεί το δημόσιο κλειδί της Μαρίας (Public Key_Maria) για να κρυπτογραφήσει το μήνυμα του.
Το κρυπτογραφημένο μήνυμα στέλνεται στη Μαρία.

Βήμα 4: Αποκρυπτογράφηση του Μηνύματος
Η Μαρία λαμβάνει το κρυπτογραφημένο μήνυμα και χρησιμοποιεί το ιδιωτικό της κλειδί (Private Key_Maria) για να το αποκρυπτογραφήσει.

Τώρα, η Μαρία μπορεί να διαβάσει το αρχικό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης. Το ιδιωτικό κλειδί παραμένει μυστικό και δεν δημοσιοποιείται ποτέ.

Με αυτόν τον τρόπο, η δημόσια κλειδοφορία επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία στο Διαδίκτυο, καθώς οι πληροφορίες μπορούν να κρυπτογραφηθούν με το δημόσιο κλειδί και να αποκρυπτογραφηθούν μόνο με το αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί. Αυτό εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που μεταδίδονται στον ψηφιακό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου