Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Τρεις τηγανίτες

Τρεις μεγάλες τηγανίτες, η κάθε μία με το ίδιο πάχος πρέπει να μοιραστούν εξίσου σε τέσσερα άτομα. Οι διάμετροι των τηγανιτών σχηματίζουν μια πυθαγόρεια τριάδα. 
Χωρίς μέτρηση, δείξτε πώς να κόψετε τις τηγανίτες για να φτιάξετε συνολικά πέντε κομμάτια, ώστε κάθε άτομο να πάρει την ίδια ποσότητα.

6 σχόλια:

  1. Ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνομαι σωστά την εκφώνηση, αλλά οπως την διαβάζω, καταλαβαίνω ότι οι τρεις τηγανίτες πρέπει να κοπούν έτσι ώστε να προκύψουν συνολικά πέντε κομμάτια, επομένως είτε η μία θα κοπεί σε τρία κομμάτια και οι άλλες δύο θα μείνουν ακέραιες, είτε οι δύο θα κοπούν και η τρίτη θα παραμείνει.
    Ομως, αν η πυθαγόρεια τριάδα είναι, π.χ. η 13,12,5 είναι αδύνατον να μη κοπούν και οι τρείς τηγανίτες ώστε να σχηματιστούν 4 ίσα μερίδια των 7.5.

    Εκτός εάν η φράση "οπως φαίνεται" στην εκφώνηση, υπονοεί ότι η πυθαγόρεια τριάδα είναι η 5,4,3, αλλά τότε δεν είναι αυστηρά μαθηματική η εκφώνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στράτο, η απορία σου θα λυθεί μόνο εάν ο Σωκράτης αναρτήσει και το αγγλικό κείμενο. Του έχω επισημάνει πολλές φορές να κάνει έλεγχο όταν γίνεται αυτόματη μετάφραση, για να δει εάν είναι σωστή. Ελπίζω κάποια στιγμή να το εφαρμόσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στράτο, κι' εγώ τη (β) λύση θα έδινα. Ο Σωκράτης έκανε τη διόρθωση χωρίς να πει κάτι ή έστω και τη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Official solution : https://drive.google.com/file/d/1YCmXhefvHhYBhCLwdF4yY0gZzEKUsvnJ/view

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. From the Book η λύση. Δεν ζυγίζουμε, δεν κόβουμε στην τύχη, ιδέες γόνιμες κατεβάζουμε μόνο. Και αυτές είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τις διαμέτρους που σχηματίζουν πυθαγόρεια τριάδα, αλλά και όσες σχηματίζουν οποιοδήποτε ορθογώνιο τρίγωνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή