Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Στάδια επίλυσης ενός μαθηματικού προβλήματος

Το βιβλίο του George Polya How to Solve It είναι ένα κλασικό βιβλίο για την επίλυση προβλημάτων. Σε αυτό το βιβλίο, παρουσιάζει μια λίστα με τέσσερα στάδια επίλυσης ενός προβλήματος. 
Αυτά είναι:
  • Κατανόηση του προβλήματος: Αυτό είναι το «τι» του προβλήματος. Τι είναι το άγνωστο; Τι πληροφορίες παρέχονται; Τι περιορισμοί υπάρχουν; Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες; Σχεδιάστε ένα διάγραμμα ή άλλο βοήθημα για να κατανοήσετε το πρόβλημα.
  • Κατάρτιση σχεδίου: Αυτό είναι το «πώς» του προβλήματος. Έχετε ξαναδεί παρόμοιο πρόβλημα; Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να λύσετε το πρόβλημα, μπορείτε να λύσετε ένα απλούστερο πρόβλημα; Μπορεί το πρόβλημα να μετατραπεί σε παρόμοιο ή λογικά ισοδύναμο πρόβλημα; Μπορείτε να λύσετε μέρος του προβλήματος; Έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι πληροφορίες που δίνονται; Είναι το σχέδιο συνεπές με τυχόν περιορισμούς στο πρόβλημα;
  • Εκτέλεση του σχεδίου: Εκτελέστε το σχέδιο, βήμα προς βήμα, ελέγχοντας κάθε βήμα. Μπορείτε να επαληθεύσετε ή να αποδείξετε ότι το βήμα είναι σωστό;
  • Κοιτάζοντας πίσω: Μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα; Μπορείτε να απαντήσετε στο πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα για να λύσετε ένα άλλο πρόβλημα;

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτά τα στάδια προορίζονται να είναι ευέλικτα. στη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος, ενδέχεται να μην προχωρήσετε απαραίτητα στα βήματα με αυστηρή γραμμική σειρά. 
Μπορεί να διαπιστώσετε, για παράδειγμα, ότι ένα σχέδιο που έχετε επιλέξει δεν λειτουργεί και πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα. 
Σημειώστε επίσης ότι άλλα βιβλία ενδέχεται να παρουσιάζουν άλλα στάδια επίλυσης προβλημάτων, αλλά αυτά τα βήματα είναι ανάλογα με τα βήματα που αναφέρονται εδώ, πιθανώς με τα παραπάνω βήματα συνδυασμένα ή διαχωρισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου