Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Πολλά μπουκάλια κρασί

Η Νεφέλη έχει ένα μεγάλο κελάρι για τα μπουκάλια κρασιού της και επίσης ένα μικρό ψυγείο για κρασιά στην κουζίνα της. Η Νεφέλη πίνει ένα μπουκάλι την ημέρα. 
Επειδή είναι πολύ ιδιότροπη, δεν της αρέσει κανένα μπουκάλι από το κρασί της να εκτίθεται στο φως περισσότερο από $12$ φορές, συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που το μεταφέρει από το κελάρι της, την φορά που ανοίγει η πόρτα του κελαριού, την φορά που ανοίγει η πόρτα του ψυγείου και, τέλος, την φορά που ανοίγει το ψυγείο και το παίρνει. 
Για να αποφύγει τη σπατάλη κρασιού, ποια είναι ο μεγαλύτερος αριθμός φιαλών που πρέπει να παίρνει  κάθε φορά που πηγαίνει στο κελάρι της;

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω αν κάτι δεν κατάλαβα σωστά, αλλά κάπως έτσι το σκέφτομαι:
    Μέχρι να τακτοποιήσει τα μπουκάλια που κουβαλάει από το κελάρι στο ψυγείο, τα εκθέτει στο φως 3 φορές (άνοιγμα πόρτας κελαριού, μεταφορά, άνοιγμα πόρτας ψυγείου). Κάθε φορά που θέλει να πιει, ανοίγει πάλι την πόρτα του ψυγείου, γεγονός που εκθέτει στο φως όλα τα μπουκάλια του ψυγείου, και αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι 12-3=9 φορές, που σημαίνει ότι από το κελάρι στο ψυγείο μπορεί να κουβαλήσει μέχρι 9 μπουκάλια την πρώτη φορά. Τη δεύτερη φορά, αφού όλα τα μπουκάλια του κελαριού έχουν ήδη εκτεθεί 1 φορά στο φως από το άνοιγμα της πόρτας την πρώτη, μπορεί να κουβαλήσει στο ψυγείο 9-1=8 μπουκάλια, την τρίτη 8-1=7 κ.ο.κ. Νομίζω δηλαδή ότι το κελάρι πρέπει να εφοδιάζεται κάθε φορά με 45 το πολύ 'παρθένα' μπουκάλια κρασί, αυτά να μεταφέρονται στο ψυγείο σε παρτίδες 9,8,7,..,1 μπουκαλιών. Και όταν το κρασί τελειώσει σε 45 μέρες, επανάληψη..
    Γεια μας!☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή