Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Στρατιώτες αστέρια

Ένα τετράγωνο μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται σε ένα τετράγωνο νησί που περιβάλλεται από μια τετράγωνη τάφρο και ήταν υπό πολιορκία. Γύρω από το νησί υπάρχει μια υδάτινη τάφρος πλάτους $5$ μέτρων. Υπάρχει έδαφος στην άλλη πλευρά για να στηριχθεί η γέφυρα. 
Ο επιτιθέμενος βασιλιάς διέταξε τους στρατιώτες του να κατασκευάσουν δύο ξύλινες πεζογέφυρες. Αυτοί επέστρεψαν με δύο γέφυρες μήκους ακριβώς $5$ μέτρων (αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να στηριχθούν στο έδαφος και στις δύο πλευρές της τάφρου)
Δεν έχουν καρφιά ή σκοινί υπάρχει τρόπος να περάσουν;

8 σχόλια:

  1. Για την λύση όρα εδώ:
    https://imgur.com/a/cQ6g4gf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάρλο, δε νομίζω ότι τα νούμερα που δίνεις είναι σωστά. Κανένα κομμάτι της νέας διάταξης των δύο γεφυρών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5m..

      Διαγραφή
    2. Άσε που οι δύο γέφυρες, έτσι όπως φαίνονται στο σχήμα σου, πατάνε εξ ολοκλήρου σε νερό..

      Διαγραφή
    3. Το τμήμα ΓΡ δεν το χρειάζεσαι, τα ΑΕ και ΡΔ ναι. Απλά πρέπει να πατάνε κι από τις δύο άκρες τους σε ασφαλές έδαφος ή σε ένα ασφαλές πλάτος της άλλης γέφυρας. Και πρέπει καθένα από τα δύο μήκη, μαζί με τα πατήματά τους, να μην υπερβαίνει τα 5m..

      Διαγραφή
  2. Θανάση, έχεις δίκιο..
    Για την λύση όρα εδώ:
    https://imgur.com/a/9J1go2r

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θανάση, που έχει λάθος; Η τοποθέτηση είναι σωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος δεν θα την έλεγα, αλλά βλέπω μόνο ένα σχήμα. Πώς δείχνεις με νούμερα ότι το σχήμα στέκει και ικανοποιεί τους όρους που είπαμε;

      Διαγραφή