Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πάνω δεξιά

Το τετράγωνο που εμφανίζεται είναι γεμάτο με αριθμούς με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε σειρά και κάθε στήλη να περιέχει τους αριθμούς 1, 2, 3, 4 και 5 ακριβώς μία φορά. 
Επιπλέον, το άθροισμα των αριθμών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές που διαχωρίζεται το τετράγωνο με έντονη γραμμή είναι ίσο. Ποιος αριθμός βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία;
Hong Kong Mathematics Kangaroo Contest 2019

1 σχόλιο:

  1. Το ίσο στις τρεις περιοχές άθροισμα είναι 25. Στην κάτω αριστερά περιοχή χρειαζόμαστε άθροισμα 23 σε πέντε κελιά και δεν χωράνε περισσότεροι από τρεις ίδιοι αριθμοί. Για να βγει το 23, ο μόνος τρόπος είναι να τοποθετηθεί τρεις φορές το 5 (πάνω πάνω στις τρεις στήλες της περιοχή) και δύο φορές το 4 (στα αμέσως πιο κάτω δύο κελιά). Έτσι, στα δύο κελιά της πρώτης στήλης της μεσαίας περιοχής τοποθετούνται αναγκαστικά με κάποια σειρά τα 1 και 3 και στα τρία κελιά της δευτερης στήλης τα 1, 2 και 3. Ομοίως και στα δύο και τα τρία κελιά της τελευταίας και της προτελευταίας γραμμής της μεσαίας περιοχής. Αυτό αφήνει υπολειπόμενο άθροισμα 5 για τα τρία τελευταία κελιά της μεσαίας περιοχής, άρα δε χωράει εκεί ούτε 4 ούτε 5. Έτσι τελικά, από τα έξι κελιά της πάνω δεξιά περιοχής, τα τρία θα καλυφθούν από 4 και τα δύο από 5. Στο κελί του ερωτηματικού χωράει επομένως μόνο το 3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή