Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Τα μανιτάρια του Αργύρη

Ο Αργύρης είναι ειδικός στα μανιτάρια, τα οποία μαζεύει στο δάσος. Στο συγκεκριμένο δάσος φυτρώνουν μανιτάρια τριών χρωμάτων: πράσινα, καφέ, κίτρινα. 
Ο Αργύρης, φροντίζει πάντα να έχει επαρκές απόθεμα. Έτσι πολύ συχνά μαζεύει μανιτάρια σε τρία πανομοιότυπα κουτιά με ετικέτες καφέ, πράσινα, κίτρινα όπου τοποθετεί στο κάθε κουτί μανιτάρια ανάλογα με το χρώμα τους.

Ο γιος του Αργύρης, ο Κωστάκης, αφηρημένος ως έφηβος μπέρδεψε τις ετικέτες στα κουτιά. Κάθε ετικέτα σίγουρα δεν αντιστοιχεί με το χρώμα μανιταριών που περιέχει το κουτί.

1. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός κουτιών που πρέπει να κοιτάξει ο Αργύρης για να βάλει τις ετικέτες σωστά;

Το βράδυ ο Αργύρης έχει καλεσμένους και πρέπει να τους μαγειρέψει. Η συνταγή περιλάμβανε και ένα μανιτάρι. Όταν τον ρώτησε ο Κωστάκης για το χρώμα του μανιταριού ο Αργύρης εκνευρισμένος για το λάθος του, είπε:

- Δεν είναι πράσινο.
- Είναι ή κίτρινο ή καφέ.
- Είναι κίτρινο.

Μια τουλάχιστον από τις τρεις δηλώσεις του Αργύρη είναι σωστή και μια τουλάχιστον είναι λάθος.

2. Ποιο είναι το χρώμα του μανιταριού;

1 σχόλιο:

  1. 1. Ο Αργύρης ανοίγει, ας πούμε, το κουτί που η ετικέτα του γράφει “καφέ μανιτάρια” και βρίσκει τα κίτρινα μανιτάρια. Αυτό σημαίνει, ότι το κουτί µε την ετικέτα “κίτρινα μανιτάρια” περιέχει τα πράσινα μανιτάρια, αφού δεν μπορεί να περιέχει κίτρινα μανιτάρια. Τέλος, το κουτί µε ετικέτα “πράσινα μανιτάρια” περιέχει τα καφέ μανιτάρια. Επομένως ανοίγοντας ένα μόνο κουτί μπορεί να βάλει όλες τις ετικέτες σωστά.
    2. Εάν ο Αργύρης πει «πράσινο χρώμα», αντιβαίνει της δήλωσής του: « Μια τουλάχιστον από τις τρεις δηλώσεις του Αργύρη είναι σωστή και μια τουλάχιστον είναι λάθος.», λέει ψέματα, άρα άτοπο.
    Εάν ο Αργύρης πει «κίτρινο χρώμα» αντιβαίνει της δήλωσής του, λέει αλήθεια, άρα είναι άτοπο.
    Επομένως το μανιτάρι έχει χρώμα καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή