Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

▪ Στις απαρχές της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα

Στις απαρχές της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα: Νικόλαος Νικολαΐδης
Η μαθηματική παιδεία στη νεότερη Ελλάδα απαρτίστηκε και πορεύτηκε με επιλογές, αντιπαραθέσεις και επικρατήσεις των μαθηματικών θεμάτων (γνώσεων) και των σχετικών παραγόντων (προσωπικοτήτων). Δηλαδή, δεν πρόκειται για μια ουδέτερη και κοινής αποδοχής πορεία. 
Στο πλαίσιο αυτό διαπλέκονταν οι εκάστοτε εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί προσανατολισμοί, οι επιδράσεις, οι παρεμβάσεις, οι προτιμήσεις, οι αποκλεισμοί, οι νοοτροπίες και οι ατομικές ή ομαδικές χειραγωγήσεις.
Σε κάθε χρονική περίοδο, οι γνωστικές, κοινωνικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής μαθηματικής παιδείας προσιδιάζονταν (και προσιδιάζονται) με τα εθνικά χαρακτηριστικά, την αντίστοιχη δυναμική, αλλά και με τη "μορφοποιητική" (γεωγραφική, παραγωγική και πολιτισμική) φυσιογνωμία της χώρας, δηλ. με τη μικρή και περιφερειακή υπόστασή της. 
Από τη σκοπιά αυτή, η εμφάνιση της μαθηματικής έρευνας στη σύγχρονη Ελλάδα σηματοδοτεί, χωρίς αμφιβολία, ικανά και προικισμένα άτομα. Ωστόσο, αναδεικνύει και τις μαθηματικές συμπεριφορές της αντίστοιχης συγκυρίας, όπως και τις σχετικές απηχήσεις των μαθηματικών επιτευγμάτων στο τοπικό ή διεθνές γίγνεσθαι του κλάδου.
Με έναν τέτοιο προβληματισμό προσεγγίζεται η πρώτη παρουσία της μαθηματικής έρευνας στη νεότερη Ελλάδα.
Τα άρθρα της Χριστίνας Φίλη για το Νικόλαο Νικολαΐδη και τους Έλληνες μαθηματικούς γύρω στο 1900, όπως και οι δημοσιεύσεις του Ανδρέα Καστάνη για τα Μαθηματικά στη Σχολή Ευελπίδων, βοηθούν αρκετά στην καλύτερη κατανόηση του εν λόγω θέματος.
Ως μουσική υπόκρουση, σ' αυτή την αναπαράσταση, χρησιμοποιήθηκε το : The sound of silence (1971) σε διασκευή του Paul Mauriat.
Πηγή: greek-culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου