Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

▪ Fractals παντού και πάντα!

Εισαγωγή
Η ιδέα των fractals, όπως την εισήγαγε ο B.B.Mandelbrot, είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα πολύ περίπλοκη. (Τα ίδια τα fractals είναι σχέτα περίπλοκα, τελεία και παύλα!). Όπως και νάναι, όλοι ξέρουμε ότι, εκτός πια κι αν κάποιος είναι εντελώς κολλημένος και μανιακός με τα μαθηματικά, η ιδέα και μόνο να μπλέξει με έννοιες τόσο αλλόκοτες όπως “Κλασματική Διάσταση” ή το “Γεωμετρικό Μέτρο του Hausdorff”, μπορεί να τον κάνει να ξεραθεί απ’ το φόβο του.....
Λοιπόν φίλοι και φίλες, ορίστε τα καλά νέα! Μετά από αυτήν την παρουσίαση και ίσως για όλη σας τη ζωή, θα έχετε φέρει αυτά τα τρομερά πράγματα σε λογαριασμό, θα εξοικειωθείτε με την χρήση τους και με τον καιρό θα σας φανούν απλά και εύχρηστα Ο σκοπός και η επιδίωξή μας σε αυτή την παρουσίαση θα είναι να κάνουμε τις έννοιες Διάσταση, Μέτρο, Fractal κλπ. προσιτές και χρήσιμες για όλους όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο, αρκεί να είχαν την τύχη να τελειώσουν το Λύκειο.
Θα καλύψουμε την ύλη μας αργά, βήμα προς βήμα. Θα δοθεί έμφαση στα σχήματα, και θα υπάρχει μόνο το απαραίτητο κείμενο που θα τα επεξηγεί απλά. Λίγο λίγο θα καταλάβετε και θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα που περιέχει αυτό το δύσκολο αλλά και τόσο όμορφο θέμα. Και πριν το καταλάβετε, θα δείτε ότι μπορείτε να το εξηγήσετε και σε άλλους! Θα σας φαίνεται τόσο απλό.
Ασφαλώς δεν μπορεί αυτή η παρουσίαση να αντικαταστήσει τη μελέτη που πρέπει κανείς να κάνει, πάνω στην εξαιρετική βιβλιογραφία που καλύπτει το θέμα. (Αναφορές στο τέλος τής παρουσίασης).Αλλά θα δείτε ότι οι δυσκολίες σας στη μελέτη θα εξαφανίζονται καθώς θα προχωρείτε.
Αυτή είναι η ελπίδα και ο σκοπός αυτής τής εργασίας, καθώς και όσων ακολουθήσουν, στο ίδιο πνεύμα.
H συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου