Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

▪ TOEFL, IELTS: τα χρειάζομαι;

Eπειδή οι σπουδές στο εξωτερικό (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές) δε σταμάτησαν εδώ και χρόνια να έχουν αυξητική ζήτηση από τελειόφοιτους Λυκείου και απόφοιτους ΑΕΙ στην Ελλάδα , όσοι επιλέγουν Aγγλόφωνα πανεπιστήμια (το μεγαλύτερο ποσοστό) βρίσκονται μάλλον σε αμηχανία ως προς το τι είδους εξετάσεις είναι απαραίτητο να δώσουν προκειμένου να γίνουν δεκτοί σε κάποιο απ’ τα Πανεπιστήμια της επιλογής τους και βέβαια τις περισσότερες φορές δεν μπορούν και να καταλάβουν και τους όρους TOEFL, IELTS, κλπ. Πολλοί επίσης αναρωτιούνται γιατί τα πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζουν το Lower ή το Proficiency που πιθανόν να έχουν.
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ότι επειδή κυκλοφορούν δεκάδες πτυχία Aγγλικών (είναι γνωστό εξάλλου ότι είμαστε λάτρεις των πτυχίων), πολλά απ’ τα οποία είναι καθιερωμένα μόνο στην Eλλάδα και ίσως σε λίγες μόνο άλλες χώρες, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός κοινού μέτρου πιστοποίησης της Αγγλικής για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές σε Αγγλόφωνα Παν/μια. Έτσι, καθιερώθηκαν συγκεκριμένα tests , αναγνωρισμένα και με παγκόσμια πρόσβαση. Κατά κύριο λόγο, τα πιο δημοφιλή και γνωστά είναι το TOEFL (εδώ και αρκετά χρόνια) και το IELTS (πιο πρόσφατα).
Τι είναι το TOEFL;
Είναι ειδικές εξετάσεις που πιστοποιούν το επίπεδο γνώσεων του υποψηφίου στην Αγγλική γλώσσα και που ζητούν χιλιάδες Πανεπιστήμια και Κολλέγια στον κόσμο. Εκτός από τα Πανεπιστήμια στη Β. Αμερική, στη Βρετανία, την Αυστραλία και στον Καναδά, πολλά άλλα Πανεπιστήμια ή Κολλέγια στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, ζητούν επίσης το TOEFL. Από τον Απρίλιο 2006 προσφέρεται στη Ελλάδα το καινούργιο Next Generation TOEFL (TOEFL ibt) μέσω του διαδικτύου. Η διάρκειά του είναι περίπου 4 ώρες και αποτελείται από 4 μέρη, Κατανόηση Κειμένου (Reading), Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening), Παραγωγή Προφορικού και Γραπτού Λόγου (Speaking και Writing αντίστοιχα), τα οποία εξετάζονται όλα την ίδια ημέρα.
Για περισσότερες πληροφορίες, ημερομηνίες διεξαγωγής του TOEFL ibt, ή για την εγγραφή σας στις εξετάσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Educational Testing Service (ETS).
Τι είναι το IELTS?
Το International English Language Testing System Test (IELTS) είναι ένα test γλωσσικών δεξιοτήτων, αντίστοιχο του TOEFL, που διεξάγεται από τα University of Cambridge ESOL Examinations, British Council, και IDP: IELTS Australia. Το IELTS test απαιτείται για την εισαγωγή υποψηφίων σε Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και ως αποδεικτικό γλωσσικών δεξιοτήτων και για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν σε χώρες όπου η Αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ως γλώσσα επικοινωνίας. Έτσι, πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τη βαθμολογία στην εξέταση IELTS για μετανάστευση, πρόσληψη προσωπικού και εγγραφή σε μητρώο επαγγελματιών.
Η ιδιαιτερότητα του IELTS test είναι ότι κάποια τμήματά του είναι διαφορετικά για τους υποψηφίους σπουδαστές και διαφορετικά για όσους εξετάζονται για άλλους λόγους (συνήθως για να εργαστούν).
Το test διαρκεί 2 ώρες και 45 λεπτά και περιλαμβάνει Κατανόηση Κειμένου (Reading), Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening), Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking) και Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing). Τα Reading & Writing διακρίνονται σε δύο τύπους: σε General Training Reading & Writing και σε Academic Reading & Writing , ανάλογα με το για ποιο λόγο ο υποψήφιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα του test.
Το IELTS  γίνεται δεκτό από εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα το IELTS γίνεται δεκτό από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας-Deree College (πρόγραμμα MBA), το Πανεπιστήμιο του Πειραιά , το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα). Επιπλέον, το ΑΣΕΠ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δέχονται το IELTS για επαγγελματικούς σκοπούς.
Μπορείτε να βρείτε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικοί οργανισμοί, εργοδότες και κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το IELTS με το διαδραστικό εργαλείο Global Recognition System , μέσω του οποίου μπορείτε επίσης να μάθετε ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις τους ως προς τη βαθμολογία του IELTS. Βρείτε επίσης περισσότερες πληροφορίες στο http://www.britishcouncil.org/gr/greece
Πηγή: ΚΕΣΥΠ Λαμίας  

1 σχόλιο:

  1. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search
    Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success.
    If you know of any please share. Appreciate it!
    Feel free to visit my page ; read this blog and get stoned tumblr

    ΑπάντησηΔιαγραφή