Φανταστείτε ότι το σύμπαν είναι ένα κέικ που φουσκώνει στον φούρνο. Καθώς ψήνεται, η ζύμη διογκώνεται και τα κομμάτια σοκολάτας μέσα της απομακρύνονται το ένα από το άλλο, χωρίς όμως να αλλάζουν θέση μέσα στο κέικ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζύμη (ο ίδιος ο χωροχρόνος) διαστέλλεται.
Το μέρος της τούρτας που μπορούμε να δούμε και να γευτούμε αντιστοιχεί στην κανονική ύλη – δηλαδή τα άστρα, οι πλανήτες και εμείς οι ίδιοι. Όμως, αυτή η ύλη αποτελεί μόλις το 5% του σύμπαντος.
Υπάρχουν δύο βασικά αόρατα συστατικά που επηρεάζουν το πώς το κέικ μεγαλώνει:
- Η σκοτεινή ύλη είναι σαν ένα αόρατο συστατικό που συγκρατεί τις δομές του κέικ στη θέση τους. Αντιστοιχεί στο περίπου 25% του σύμπαντος και δρα σαν μια αόρατη βαρύτητα, που συγκρατεί τους γαλαξίες και τα σμήνη τους, εμποδίζοντάς τα από το να διαλυθούν.
- Η σκοτεινή ενέργεια είναι η δύναμη που κάνει το κέικ να φουσκώνει όλο και πιο γρήγορα. Αντιστοιχεί στο 70% του σύμπαντος και λειτουργεί σαν μια εσωτερική πίεση στη ζύμη, που επιταχύνει τη διαστολή του χώρου, απομακρύνοντας τους γαλαξίες μεταξύ τους.
Χωρίς τη σκοτεινή ύλη, οι γαλαξίες δεν θα μπορούσαν να σχηματιστούν σωστά. Χωρίς τη σκοτεινή ενέργεια, η διαστολή του σύμπαντος δεν θα επιταχυνόταν. Και παρόλο που δεν μπορούμε να "δούμε" τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, ξέρουμε ότι υπάρχουν λόγω της επίδρασής τους στον κόσμο γύρω μας.
Σημείωση: Αυτές οι εξηγήσεις βασίζονται στις τρέχουσες επιστημονικές θεωρίες και παρατηρήσεις. Η έρευνα στην κοσμολογία συνεχίζεται, και μελλοντικές ανακαλύψεις μπορεί να μας φέρουν νέες κατανοήσεις για τη φύση της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας και της διαστολής του σύμπαντος.