Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Ο μαθηματικός με βαθιά πίστη στον Θεό

Ο Σερ Ισαάκ Newton (1642-1727), ένας λαμπρός Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος. Αυτός και ο Γκότφριντ Λάιμπνιτς επινόησαν τον λογισμό ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.
Ο Νεύτωνας πέθανε πριν γεννηθεί ο γιος του τα Χριστούγεννα του 1642. Στα είκοσι του χρόνια, ο Νεύτωνας εφηύρε τον λογισμό, απέδειξε ότι το λευκό φως ήταν ένα μείγμα χρωμάτων, εξήγησε το το ουράνιο τόξο, κατασκεύασε το πρώτο ανακλαστικό τηλεσκόπιο, ανακάλυψε το διωνυμικό θεώρημα, εισήγαγε πολικές συντεταγμένες και έδειξε ότι η δύναμη που προκαλεί την πτώση των μήλων (βαρύτητα) είναι η ίδια με την η δύναμη που κινεί τις πλανητικές κινήσεις και παράγει παλίρροιες.

Ο Νεύτωνας ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και πίστευε στον Θεό με όλη του την καρδιά. Έκανε συχνές αναφορές στον Θεό στα έργα του και υποστήριζε ότι η φυσική τάξη του κόσμου είναι απόδειξη της ύπαρξης του Θεού.

Ο Νεύτωνας πίστευε ότι η Βίβλος ήταν η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους και ότι περιείχε πολλές αλήθειες για τον κόσμο και τον Θεό. Ωστόσο, πίστευε επίσης ότι η Βίβλος έπρεπε να ερμηνευτεί με βάση τη λογική και την επιστήμη.

Ο Νεύτωνας ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένος από την Παλαιά Διαθήκη. Πίστευε ότι η Παλαιά Διαθήκη περιείχε πολλές προφητείες για τον Ιησού Χριστό και ότι ο Χριστός ήταν ο Μεσσίας που είχε προφητευτεί.

Ο Νεύτωνας ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που προσπάθησαν να συνδυάσουν τη θρησκεία με την επιστήμη. Πίστευε ότι η επιστήμη και η θρησκεία δεν ήταν ασυμβίβαστες, αλλά ότι μπορούσαν να συνεργαστούν για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο και τον Θεό.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τα έργα του Νεύτωνα που δείχνουν την πίστη του στον Θεό:
  • Στο "Principia Mathematica", το magnum opus του Νεύτωνα, ο Νεύτωνας έγραψε: "Η ύπαρξη και η ιδιότητα του Θεού είναι οι πιο βέβαιες και ορισμένες από όλες τις γνώσεις που μπορούμε να έχουμε."
  • Στο "Opticks", ο Νεύτωνας έγραψε: "Η φύση είναι το βιβλίο του Θεού και το γράμμα της είναι η αλήθεια."
  • Στο "The Chronology of Ancient Kingdoms Amended", ο Νεύτωνας έγραψε: "Η Παλαιά Διαθήκη είναι η θεϊκή ιστορία του κόσμου."
Ο Νεύτωνας ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών. Η πίστη του στον Θεό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή και το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου