Σάββατο 13 Απριλίου 2013

▪ Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Δρυόβουνο-Κοζάνης)

DSC00397To χωριό Δρυόβουνο βρίσκεται σε μια τοποθεσία της Επαρχίας Βοΐου με υψόμετρο 800 μέτρων, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Κοζάνης, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς, και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεάπολης. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Κοζάνη και 35 από την Καστοριά. Το χωριό πρωτοιδρύθηκε πριν τον 15ο μ.Χ. αιώνα στην τοποθεσία Σαΐτα, 1,5 χιλιόμετρα νοτιο­ανατολικά της θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Χαρακτηριστικό του χωριού, εξ' ου και η ονομασία "Δρυόβουνο", είναι ότι στην υπάρχουσα βλάστηση της γύρω περιοχής επικρατούν εμφανώς τα δέντρα δρυός (βελανιδιάς) καθώς και οι πηγές τρεχούμενου νερού.
Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δρυοβούνου και σε μια μοναδική δασώδη τοποθεσία αρκετά μεγαλύτερου υψομέτρου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Όλο το χρόνο στο μοναστήρι γίνονται λειτουργίες στις ο­ποίες παρευρίσκονται πιστοί από διάφορες περιοχές.
Ειδικότερα, στις 6 Αυγούστου η μονή δέχεται πλήθος πιστών, κυρίως κα­τοίκων του Νομού Κοζάνης, Καστοριάς, Γρε­βενών, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, οι οποί­οι αφού εκκλησιαστούν και χαρούν την ό­μορφη θέα από το προαύλιο του μοναστη­ριού, επισκέπτονται το δροσερό Δρυόβου­νο για να απολαύσουν τον πρωινό τους κα­φέ. Το μοναστήρι και το χωριό επισκέπτο­νται εκείνη την ημέρα και εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται στο έτος 1592, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εντός του ναού, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από παλαιότερους, υπήρχε επιγραφή που καταστράφηκε στην οποία ήταν χαραγμένο το 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού.
Ως γνωστό το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος αφού κήρυξε το θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, ετέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι θεραπευτήκαν. 
Έκτοτε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αυτό αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως παρεκ­κλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθα­γιασμένο νερό για ευλογία. Κατά τις εμπόλεμες περιόδους που διένυσε το Ελληνικό Έθνος, το μοναστήρι ήταν κρησφύγετο των καταδιοκώμενων και γενικά όσων είχαν ανάγκη βοήθειας.
Προσέφερε διάφορα αγα­θά στον άμαχο ή μάχιμο πληθυσμό, ενώ επιπλέον αποτέλεσε αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο δια­φόρων οπλαρχηγών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη Μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν, ο α­δελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς εισβολείς, μαζί και τα πολύτιμα ιστορικής σημασίας αρχεία του.
Η ανακαίνιση της μονής άρχισε το έτος 1996 με την συμπαράσταση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Αντωνίου και με πρωτεργάτη τον πνευματικό πατέρα και ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη πατέρα Στέφα­νο.
Ερχόμενος κανείς στο Δρυόβουνο μπορεί να επισκεφτεί επιπλέον, την Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου, τους Ιερούς Ναούς του Πολιούχου Αγίου Μηνά στο κέντρο του χωριού, του Αγίου Τρύφωνος και τον Ιερό Ναό του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου και Τριανταφύλλου του Νεομάρτυρα, όπου τελείται την Μεγάλη Παρασκευή η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου.
Ζήσης Γ. Τζηκαλιός Γεωπόνος
Πηγή: lyk-neapol.koz
Δείτε επίσης:
Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Η Αποκαθήλωση του Χριστού στο Δρυόβουνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου