Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

▪ Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών

Καλησπέρα σε όλους! Απόψε θα ήθελα να σας παρουσιάσω το βιβλίο «1089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» του Καθηγητή της Οξφόρδης David Acheson. Το βιβλίο αυτό καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να παρουσιάσει συνοπτικά όλο το εύρος των μαθηματικών με τρόπο τέτοιο ώστε να τραβάει τη προσοχή κάθε αναγνώστη, από τον έμπειρο μαθηματικό μέχρι τον μαθηματικά αναλφάβητο.
Στο βιβλίο ο Καθηγητής D. Acheson μας οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο ενδιαφέροντα μαθηματικά φαινόμενα, γρίφους αλλά και την πραγματική ουσία των μαθηματικών, τις εφαρμογές τους. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει «μαγικούς» μαθηματικούς αριθμούς, κομψές και εντυπωσιακές αποδείξεις και να δει συνοπτικά αρκετούς κλάδους των μαθηματικών με τρόπο τέτοιο ώστε το περιεχόμενο να μην κουράζει, αντιθέτως να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να ενημερώνει ουσιαστικά. Το άμεσο ύφος του συγγραφέα σε συνδυασμό με τα μικρά κεφάλαια κάνουν το βιβλίο ευχάριστο και ευανάγνωστο, κάτι που ενισχύεται και από την εικονογράφηση του βιβλίου – η οποία έχει επιμεληθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα.
Το κομμάτι που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι το βιβλίο καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο να κρατά το ενδιαφέρον μαθηματικών αλλά και ατόμων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προπαιδεία στα μαθηματικά – και πιστέψτε με αυτό εν γένει στα μαθηματικά δεν είναι κάτι εύκολο. Παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο τα μαθηματικά και τα αντικείμενά τους που προκαλούν σκέψεις σε κάθε μαθηματικό και παράλληλα γοητεύουν κάθε ενδιαφερόμενο του χώρου.
Το «1089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε μαθηματικό ή επιστήμονα του χώρου των θετικών επιστημών αλλά και σε όλα τα ανήσυχα μυαλά – κάθε ηλικίας – που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους μαθηματικούς τους ορίζοντες – και πιστεύω ότι έχουμε πολλά τέτοια στην παρέα μας. Τέλος, θα κλείσω με μία πολύ όμορφη φράση του βιβλίου:
«Είτε είστε πολύ νέος είτε πολύ γέρος, ή κάπου ανάμεσα, είτε είστε στο σχολείο είστε στο πανεπιστήμιο, ή σε κανένα από τα δύο, είτε κρατάτε ένα μολύβι στο χέρι είτε ένα τζιν-τόνικ… Επιβιβαστείτε στο Εξπρές των Μαθηματικών και ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι!»
Πηγή atopo.gr

1 σχόλιο:

  1. Θερμά συγχαρητήρια

    "Ψάχνοντας" στόν κόσμο τῶν Μαθηματικῶν, βρέθηκα ... στα Γιαννιτσά.
    Ἀνήκω στήν τάξη τῶν "ἀπαίδευτων" ἀναζητητῶν τῆς παγκόσμιας τάξης τῶν ἀριθμῶν ...

    Θά ἤθελα περισσότερες πληροφορίες (ἐκδοτικό οἶκο κλπ) γιά νά μπορέσω (ἄν τά καταφέρω) νά ταξιδέψω μαζί σας !!!

    Μέ ἰδιαίτερη χαρά
    Γιῶργος Τσαΐνης

    www.tsainis.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή