Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του Γέροντα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό
Ο γέροντας Παΐσιος υπήρξε μια από τις πιο φωτισμένες αγίες μορφές της Εκκλησίας μας, των τελευταίων δεκαετιών. Γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924 και προτού γίνει μοναχός ονομαζόταν Αρσένιος. Οι γονείς του, Πρόδρομος και Ευλαμπία Εζνεπίδη, ήταν πολύ ευσεβείς, ενώ ο Αρσένιος είχε άλλα 9 αδέλφια. Ο Αρσένιος από τη βρεφική κιόλας ηλικία, δέχτηκε την ευλογία από το Θεό να βαπτισθεί από έναν Άγιο που ζούσε στην περιοχή του, τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Ο Άγιος Αρσένιος προβλέποντας τον μελλοντικό αγιασμένο βίο του παιδιού, ζήτησε από την νονά του να το βαφτίσει Αρσένιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να αφήσει και αυτός καλόγερο στο πόδι του, δηλαδή που να έχει το όνομά του. Έναν μήνα σχεδόν μετά τη βάπτιση του Αρσενίου η οικογένεια του ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα, όπου και τελικά εγκαταστάθηκε στη Κόνιτσα. Ο μικρός Αρσένιος ζούσε έχοντας μεγάλη αγάπη στο Χριστό και την Παναγία μας και είχε πολύ μεγάλο πόθο να γίνει μοναχός. Πολύ του άρεσε να πηγαίνει στο δάσος όπου, κρατώντας έναν ξύλινο σταυρό, που είχε φτιάξει μόνος του, προσευχόταν. Σε ηλικία 21 ετών κατατάσσεται στο στρατό, όπου διακρίνεται για το ήθος και τη γενναιότητα του. Πάντα ζητούσε να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή και στις πιο επικίνδυνες θέσεις, προτιμώντας έτσι να βρίσκεται εκείνος σε κίνδυνο και όχι κάποιος άλλος. Πάρα πολλές φορές κινδύνευσε να σκοτωθεί ο ίδιος, να γλυτώσει κάποιος άλλος συστρατιώτης του. Αφού τελείωσε το στρατό πήγε στο Άγιο Όρος γιατί είχε αποφασίσει να μονάσει εκεί.
Το 1954 γίνεται μοναχός με το όνομα Αβέρκιος και έπειτα Παΐσιος, όπου και μόνασε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου και κατόπιν στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Ως μοναχός είχε υποδειγματική υπακοή ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τους αδελφούς του μοναχούς όποτε και όπως μπορούσε. Από το έτος 1958 έως το 1964 ο Παΐσιος βρίσκεται εκτός του Αγίου Όρους, στην περιοχή της Κόνιτσας αρχικά για να στηρίξει χιλιάδες ψυχές, και να τις βοηθήσει να ξεφύγουν από την πλάνη των αιρετικών, ενώ αργότερα πηγαίνει στο ερημικό και δύσβατο Σινά στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης. Το 1964 επιστρέφει στο Αγιο Όρος. Εκεί μόνασε δίπλα σε χαρισματούχους γέροντες όπως ο παπά-Τύχωνας ο οποίος πολλές φορές έβλεπε την ώρα της Θείας Λειτουργίας, όπως ο ίδιος ομολογούσε, τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ να δοξολογούν το Θεό. Ο γέροντας πια Παΐσιος το 1979 μόνασε σε ένα κελάκι μόνος του στην περιοχή «Παναγούδα». Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται γνωστή η αγία μορφή του σε όλο και περισσότερους προσκυνητές. Όλη την ημέρα, από την ανατολή μέχρι την δύση, συμβουλεύει, παρηγορεί, διώχνει κάθε στενοχώρια, γεμίζει τις ψυχές με πίστη, ελπίδα και αγάπη για τον Θεό, ενώ τις νύχτες διαβάζει επιστολές που κατά δεκάδες του έστελναν καθημερινά και προσεύχεται στον Θεό επί ώρες για τους ανθρώπους που του ζητούν βοήθεια.
Σε όλη αυτήν την καθημερινή κούραση του γέροντος Παϊσίου έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από το 1966. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι πόνοι από τις διάφορες αρρώστιες και κυρίως από τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί λίγα χρόνια πριν, γίνονταν όλο και περισσότεροι. Παρ' όλ' αυτα όμως αυτός ήταν ήρεμος και υπέμενε χωρίς να διαμαρτύρεται καθόλου. Αντιθέτως συνέχιζε να προσεύχεται για όλους.Οι τελευταίες του ημέρες ήταν οδυνηρές, γεμάτες αφόρητους πόνους, που ξεπερνούσε χάρη στην βαθιά πίστη και αγάπη του στο Θεό. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο γέροντας Παΐσιος παρέδωσε την όσια ψυχή του ήρεμα και ταπεινά στον Κύριο, τον Οποίο τόσο αγάπησε και υπηρέτησε από τη νεαρή του ηλικία.΄
Κάντε κλικ στην εικόνα πιο πάνω, για να "μπείτε στο κελί του γέροντα" και να δείτε φωτογραφίες του μακαριστού Γέροντα, να ακούσετε τον ίδιο να μιλάει, να ψέλνει, να ακούσετε να μιλούν για αυτόν, να διαβάσετε τι έχει γράψει και τι έχουν γράψει για τη ζωή του.
Διαβάστε επίσης:
Χαριτωμένες διδαχές του Γέροντος Παϊσίου
Γέροντας Παῒσιος: ὁ Γέροντας τῶν πονεμένων
▪ Το συγγραφικό έργο του Γέροντος Παϊσίου
▪ Γέροντας Παΐσιος: Πως θα αντιμετωπίσετε τα πάθη σας
▪ Μαρτυρία του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου για τον Γέροντα Παΐσιο
▪ Γέρων Παΐσιος - Ρωσική Ταινία - ΠΡΕΜΙΕΡΑ 5 Νοε 2012
Ο πατήρ Παΐσιος μου είπε - Αθανάσιος Ρακοβαλής
Γέρων Παΐσιος - Αεροπορική Επιθεώρηση
▪ Παρακλητικός κανόνας στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη
Ο Μοναχός Χριστόδουλος έζησε τον γέροντα Παΐσιος και έγραψε βιβλία γι αυτόν όπως «ο Γέρων Παΐσιος και το Σκεύος εκλογής». Στο βίντεο διηγείται ιστορίες από τον γέροντα.
Κάντε κλικ εδώ.

27 σχόλια:

 1. Να που υπάρχουν και άγιοι άνθρωποι στη σημερινή εποχή..........!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς όχι αρκετοί για να μας αφυπνίσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαβάζω το άρθρο και δεν παίρνω καμία πληροφορία για το γιατί μπορεί να αξίζει αυτός ο άνθρωπος να έχει αποκτήση το κύρος και τη δημοσιότητα που είχε. Το μόνο για το οποίο διαβάζω είναι "διαβεβαιώσεις αυθεντίας" ότι ήταν ιδιαίτερα ικανός και άγιος, χωρίς καμία απόδειξη, ή έστω κάποια αναφορά εντυπωσιακών επιτευγμάτων. Από τους πόνους και τα βάσανα θα γλυτώσουμε μόνο τη μέρα που δε θα δεχόμαστε τις "διαβεβαιώσεις των αυθεντιών" και την άρνηση του ελέγχου των όσων διατείνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. συμφωνώ απολύτως

   Διαγραφή
  2. Ανθέλληνα, στον σοσιαλισμό οι μαθηματικοί ρίχνονταν στην πυρά και παρ'ολίγον ο Κολμογκόροφ να πάει στα γκούλαγκ! Πήγαινε στον σκοταδισμό της ΒΚορέας και άστην Ελλάδα ήσυχη!

   Διαγραφή
  3. αμα διαβασεις καποιο απο τα βιβλια του θα καταλαβεις σιγουρα πολλα ..απλα το θεμα ειναι πως οι αποδειξεις ερχονται μονο οταν αρχιζεις να πιστευεις

   Διαγραφή
 4. Αν τον είχες γνωρίσει δεν θα τα έλεγες αυτά.
  Διάβασε για τη ζωή του Γέροντα και θα αλλάξεις γνώμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ειναι απαραδεκτο ν μιλας ετσι για ενα τετοιον ανθρωπο,καλο θα ηταν πριν μαθεις και πριν γνωρισεις για καποιον ανθρωπο να μην εισαι απολυτος!γτ απο τ υφος καταλαβαινει καποιος πωσ εισαι απολυτος αλλα κυριως προκατελημενος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άμα ήταν άγιος δεν θα πέθαινε από καρκίνο και πόνους.Αν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς σε αγίους και θεούς και δαίμονες το 2012.Μήπως υπάρχουν και φαντάσματα και μπαμπούλας και langoliers???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ξανα λεω πς χωρις να ξερεις κλ ειναι ν μν μιλας ετσι!αν ειχες διαβασει σχετικα αρθρα η βιβλια θα ηξερεσ πς να αρρωστησεις και να περασεις μια τοσο μεγαλη δυσκολια ειναι ευλογια απο τον θεο!ενας τετοιος ανθρωποσ οπως ο Γεροντασ Παισιος ηταν ενας ανθρωπος ευλογημενος!Δεν λεω μπορει ν μν πιστευεις σε κατι τετοιο αλλα μαθε πς ειναι μεγαλη αγενια ν μιλας ετσι για κατι που πιστευει οσυνομιλητης σ!σεβασου τις αποψεις και τ πιστευω μς χωρις να προσπαθεις ν επιβαλλεις αυτο στο οποιο εσυ πιστευεις!

   Διαγραφή
  2. Αμα ηξερες την ιστορια του δεν θα μιλουσες καθολου!!Απλα εσυ θες να το παιζεις καποιος και μονο ετσι μπορεις με ειρωνειες κλπ!!

   Διαγραφή
  3. Αμα ηξερες την ιστορια του Γεροντα δεν θα μιλουσες καθολου!!Απλα νομιζεις οτι μιλωντας ετσι εισαι μαγκας και οτι με την ειρωνεια μπορεις να μειωσεις καποιον!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΑ ΘΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΚΙ ΟΛΑΣ!!!!

   Διαγραφή
  4. Άμα ήταν άγιος δεν θα πέθαινε από καρκίνο και πόνους… έχει δίκιο όπως δίκαιο έχει και η φωνή που λέει ότι πως είναι δυνατόν να λέει κάποιος ότι είναι ο υιός του Θεού και να τον σκοτώνουν. Υπάρχει και αυτή η άποψη δεν πρέπει να μας γεμίζει οργή άλλωστε στον μοναδικό άνθρωπο που υποσχέθηκε ο Υιός του Θεού ότι θα τον πάρει μαζί του ήταν ο σταυρωμένος ληστής δίπλα του, ούτε στην μάνα του δεν υποσχέθηκε ότι θα την πάρει μαζί του. Συμπέρασμα υπάρχει περίπτωση άτομα σαν το παραπάνω να μας κάνουν να βγούμε από τα ρούχα μας και να αμαρτήσουμε ανεπανόρθωτα και την ίδια στιγμή αυτός καταλαβαίνοντας το μέγα λάθος του να κερδίσει την αιωνιότητα.Νεόφυτος

   Διαγραφή
  5. Ο ΘΕΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2012,ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ, ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΣΥΝΗΣ.ΠΙΣΥΕΨΑΝ ,ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ[ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ]ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΤΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.Θ Α Υ Μ Α Σ Τ Ο Σ Ο Θ Ε Ο Σ Ε Ν Τ Ο Ι Σ Α Γ Ι Ο Ι Σ Α Υ Τ Ο Υ.

   Διαγραφή
  6. ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΤΝ ΔΙΚΗ Τ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΕΙΝΟΥ(ΤΟΥ ΘΕΟΥ)ΤΝ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΠΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ!ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

   Διαγραφή
 7. Να μεριμνά πάντα ο Γέροντας Παϊσιος για όλους τους Χριστιανούς Έλληνες ,ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.Και πάντα να προστατεύει ο Θεός αυτήν την υπέροχη χώρα την Ελλάδα ,που μερικοί θέλουν να τη διαλύσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν γιατί ο Θεός και η Παναγία αγαπάνε αυτόν τον τόπο και τον κόσμο της.
  Γέροντα Παϊσιε να είσαι πάντα κοντά μας ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλοί και ικανοί άνθρωποι ύπάρχουν σε όλα τα μονοπάτια της ζωής. Δεν χρειάζεται να είσαι κληρικός ή μοναχός για να είσαι καλός. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, κάθε μέρα βοηθούν τον συνάνθρωπο και τη φύση χωρίς να είναι θρήσκοι, χωρίς να είναι καν πιστοί. Αυτοί περνούν απαρατήρητοι επειδή δεν ανήκουν σε θρησκείες. Και δεν το κάνουν γιατί κάποια υπερφυσική δύναμη, τάχα, το επιτάσσει, αλλά γιατί έτσι αντιλαμβάνονται αυτοί την στάση που βοηθά στην παγκόσμια αρμονία. Περί ύπαρξης μεταφυσικών οντοτήτων, π.χ. θεού, αγίων, αγγέλων κλπ δεν έχουμε απολύτως καμία απόδειξη ή καν ένδειξη. Κι αν υπήρχε μιά παγκόσμια ή συμπαντιακή θεότητα δεν θα είχαμε χιλιάδες θρησκείες, αλλά μόνο μία. Μήπως οι "ορθόδοξοι" είναι, τάχα, οι ευνοημένοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο και όλοι οι άλλοι καταδικασμένοι να πάνε στα ...καζάνια της κόλασης; Κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικός τρόπος σκέψης! Κι εδώ, προφανώς, συχνάζουν άνθρωποι της επιστήμης και μάλιστα της μαθηματικής που είναι επιστήμη ακριβείας και ορθολογισμού. Ο παραλογισμός της θρησκείας δεν έχει θέση σε τέτοιους χώρους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο θεός σύμφωνα με τη θρησκεία είναι η αρχική αιτία όλων. Όλα ερμηνεύονται αναγόμενα στην ύπαρξή του. Συμπερασματικά και τα αξιώματα της αριθμητικής θα προκύπτουν εκ της υπάρξεως του θεού. Άρα μπορούμε να θεμελιώσουμε ένα αξιωματικό σύστημα, στο οποίο μεταξύ των άλλων να είναι και η ύπαρξη του θεού ως προταρχικό αίτιο και το οποίο θα μπορεί να αποδείξει την ισχή όλων των θέσεων (συμπεριλαμβανομένων αυτών της αριθμητικής). Ο Γκέντελ, στο θεώρημα μη πληρότητας, απέδειξε πως δεν υπάρχει θεωρία χωρίς αντιφάσεις η οποία να περιέχει τ' αξιώματα της αριθμητικής και ταυτόχρονα να μπορεί ν' αποδείξει κάθε πρόταση της γλώσσας της. Άρα ή η ύπαρξη του θεού δεν εξηγεί τα πάντα (άτοπο σύμφωνα με τις θρησκείες) ή μπλέκω σε αντιφάσεις αν την υιοθετήσω (άτοπο σύμφωνα με τη λογική).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η μεταφυσική είναι χειρότερη από λάθος: είναι μη επαληθεύσιμη. Ο θρησκευόμενος πιστεύει στην ύπαρξη κάποιου πράματος το ποίο δε ξέρει τι είναι (sic!). Ο θρησκευόμενος πιστεύει γεγονότα και καταστάσεις για τα οποία δεν είχε εμπειρία και δε μπορεί να ελέγξει. Ο θρησκευόμενος αρνείται να δει με το φως του ίδιου του του μυαλού, παραβλέπει αντιφάσεις λογικές ή επιστημονικές της θρησκείας.

  Νομίζω πως η ανάρτηση αυτή αντιφάσκει με το παρόν μπλογκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. είναι ντροπή να υποτιμά κανείς τη συνεισφορά αυτού του αγίου προσώπου ..ο οποίος δεν επέβαλλε ποτέ τις πεποιθήσεις του..αλλά συμβούλευε και καθοδηγούσε τους ανθρώπους με σθένος...πέρασε όλη τη ζωή του για να δείξει στον κόσμο ότι ο θεός είναι πάντα στο πλευρό μας και ότι δεν πρέπει να τον θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει π.χ.σε περίπτωση ασθένειας αλλά με πράξεις να σεβόμαστε τον δημιουργό μας ...υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το έργο του γέροντα παισίου επομένως δεν μπορεί να είναι τυχαίο που τόσα άτομα επιβεβαιώνουν την αγιότητα του..όσοι τον αμφισβητούν να βρουν πραγματικά τεκμήρια και όχι να περιττολογούν δίχως να έχουν επίγνωση των όσων λένε..ααα και να τονίσω κάτι!τα μαθηματικά έχουν άμεση σχέση με τη θρησκεία και απόδειξη ο διάλογος ενός άθεου καθηγητή με έναν μαθητή του..ο οποίος ήταν ο albert einstein!!υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και όσοι ενημερώνονται ...δεν γίνονται υποχείρια άλλων ..που τους επιβάλλουν τις απόψεις τους!κρίμα για εκείνους που τους άσχετους που χωρίς να ξέρουν τίποτα από την ιστορία του χριστιανισμού..τολμάν να αμφιβαλλουν για τον ιησού ο οποίος ήρθε στη γη με έναν σκοπό ..την ΣΩΤΗΡΙΑ και ήταν θεάνθρωπος..πράγμα που σημαίνει ότι είχε ανθρώπινη μορφή αλλά και θεική υπόσταση..δεν υποχρέωσε κανέναν να τον ακολουθήσει αλλά υπάρχουν τόσες πηγές στην καινή διαθήκη για τα θαύματα του και ως απόρροια δεν υφίσταται η ομαδική παράκρουση..αν είναι δυνατόν !!και επιπλέον ήταν φυσικό μετά από τόσα πάθη που υπέστη λόγω της ανθρώπινης υπόστασης του να καταλήξει στο θάνατο...δεν ήρθε για να επιβληθεί αλλά ούτε για να αναδειχθεί...διότι ο θεός έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς θεοί και να αποκτήσουμε μια θέση στον παράδεισο...στη ζωή μας θα εμφανιστούν πολλοί πειρασμοί όμως ως πιστοί πρέπει να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας και να δεχτούμε το θεό στη ζωή μας..δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης και ανασφάλειας..μαθαίνουμε από τα λάθη μας^^

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις είναι δικαίωμά σας, αλλά μην επικαλείστε τον Αϊνστάιν. Είναι απολύτως βέβαιο, και το διευκρίνισε επανειλημμένα κι ο ίδιος, ότι δεν πίστευε σε προσωπικό θεό, αν και ήταν διαποτισμένος από την αίσθηση του μυστηρίου και της αρμονίας του σύμπαντος.

   Διαγραφή
 12. εγώ πάλι αφού θέλετε να το πάμε τόσο ορθολογιστικά.γιατί αυτό είναι το λάθος διότι δεν χωράει πάντα η λογική στον θεό(η δική μας ανθρώπινη λογική).Θα σου δείξω λοιπόν με την λογική ότι εγώ είμαι λιγο πιο έξυπνος ή έστω συμφεροντολόγος.Γενικότερα πιστεύω στον θεό εξομολογούμαι κοινωνώ, προσεύχομαι και προσπαθώ πάντα να είμαι μέσα στην εκκλησία μας.(αυτό που θα πω τώρα είναι όντως ιστορικός διάλογος 2 επιστημων που ο ενας ήταν πιστός και νύστευε κατα την διάρκεια μια γιορτής και δεν έτρωγε)Πες λοιπόν ότι είμαι εγώ ηλίθιος και τσάμπα πιστεύω και αγωνίζομαι για όλα αυτά.Τι έχασα? κάποια γεύματα.δεν είχα κάθε μέρα κι άλλη γυναίκα στο κρεβάτι μου,κάποιο χρόνο για τις προσευχές στην εκκλησία και στο σπίτι μου,και ήμουν λίγο πιο περιθωριοποιημένος από τους άλλους (όχι μόνο αλλα γιατί με ενοχλούσαν).Νομίζω έπιασα όλους τους τομείς στην επιγεια ζωη όπως την λέω.Πάμε στην άλλη μεριά και ασ υποθέσουμε ότι έχω εγώ δίκιο. Συλλογίσου τι έχασες και που αξίζει να ρισκάρεις.Ξαναλέω αυτά δεν είναι λόγια δικά μου. Είμαι πολύ αφωτιστος για να σκεφτώ κάτι τέτοιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι λόγια δικά σου, είναι (περίπου) του Πασκάλ, που ήταν και μεγάλος μαθηματικός -- για να μην ξεχνούμε σε τι είδους ιστολόγιο βρισκόμαστε!

   Διαγραφή
 13. Είναι ντροπή να κατηγορείται ένας άνθρωπος ερήμην και μάλιστα όταν δεν βρίσκεται εν ζωή. Ένας άνθρωπος που αφηέρωσε τη ζωή του για το Χριστό και τον συνάνθρωπο. Δικαίος έλαβε το στέφανο της Αγιοσύνης. Εύχομαι όσοι τον κατηγορούν από αυτή την ιστοσελίδα να μη τους τύχη κάτι από απόψεως υγείας, ώστε να ζητήσουν τη βοήθεια του να μεσιτεύσει στο Θεό για να θεραπευθούν. Τότε θα καταλάβουν το μέγεθος του σφάλματός τους, ώστε να ζητήσουν συγγνώμη έστω και την ύστατη στιγμή. Αλλά και πάλι ο Άγιος Παΐσιος θα τους συνδράμει ώστε να θεραπεευθούν παρόλες τις κατηγορίες. Είθε να μας φυλάττει από εκεί που βρίσκεται. Αμήν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν μπορούσε να βοηθήσει ώστε να θεραπευτούν όσοι υποφέρουν από την εμμονή στην ψευδαίσθηση της ύπαρξης υπερφυσικού δημιουργού, θα ζητούσα κι εγώ τη βοήθειά του για τους πλησίον μου που πάσχουν.

   Διαγραφή
  2. Αυτό άπτεται στην ιδιοσυγκρασία και στη Πίστη που έχει ο καθ' ένας προς το Θεό.

   Διαγραφή