Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τριαντάρα με προϋποθέσεις

Τρίγωνο $ABC (AB>AC>BC)$ είναι εγγεγραμμένο σε κύκλο κέντρου $O$ και $D$ είναι ένα σημείο του ελάσσονος τόξου $BC$. Πάνω στην $AD$ θεωρούμε τα σημεία $E, F$, έτσι ώστε $\displaystyle{AB \bot OE}$ και $\displaystyle{AC \bot OF}$. 
Αν οι ευθείες $BE, CF$ τέμνονται στο σημείο $P$ και ισχύει $PB=PC+PO$, να αποδείξετε ότι: $B\widehat AC=30^0$. 
Σημείωση: Το $D$ να μην είναι αντιδιαμετρικό του $A$ σε περίπτωση που το $O$ είναι εσωτερικό σημείο του τριγώνου $ABC$.

Η Αξία

Σε ένα κλουβί υπάρχουν 8 καναρίνια διαφορετικής αξίας το καθένα. Η μέση αξία των 8 καναρινιών είναι 50€. Μία μέρα, κατά τον καθαρισμό του κλουβιού, έφυγε το πιο όμορφο καναρίνι και έτσι η μέση αξία των 7 καναρινιών που απέμειναν μειώθηκε κατά 10%. Ποια ήταν η αξία του καναρινιού που έφυγε;

H κάλυψη ενός πολυγώνου

Είναι δυνατόν να καλύψουμε με τετράγωνα ένα πολύγωνο χωρίς ορθές γωνίες; (Τα τετράγωνα δεν είναι υποχρεωτικά ίσα και επιτρέπεται να τέμνονται.)
Περιοδικό Quantum

Αθροίσματα ψηφίων

Ο αριθμός $3^{1000}$ έχει $478$ ψηφία. Αν $a$ είναι το άθροισμα όλων των ψηφίων του  $3^{1000}$, $b$ το άθροισμα των όλων ψηφίων του $a$, και $c$ το άθροισμα όλων των ψηφίων του $b$, να βρεθεί η τιμή του $c$. 
1995 Singapore Math Olympiad (Open Round 1)
 Διασκεδαστικά Μαθηματικά    www.eisatopon.blogspot.com     

Καρπούζια

Ένας πατέρας έστειλε τους τρεις γιους του στην αγορά να πουλήσουν καρπούζια. Ο πρώτος γιος πήρε 10 καρπούζια,ο δεύτερος γιος πήρε 20 καρπούζια και ο τρίτος πήρε 30 καρπούζια. Ο πατέρας έδωσε εντολή να πουλήσουν όλοι στην ίδια τιμή και να εισπράξουν τον ίδιο αριθμό χρημάτων. Πώς είναι αυτό δυνατόν; 

Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Τράπεζα θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας

Δείτε τα θέματα:
Δείτε όλα τα θέματα, ανά μάθημα, σε ένα μόνο αρχείο (pdf):
 ΑΛΓΕΒΡΑ                                                                     
 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ                                                                 

Θερμοδυναμικοί πιονέροι και γιατί λιώνει ένα παγάκι

Νικολά Καρνό, φοιτητής στην
Εκόλ Πολιτεκνίκ
Το σύμπαν είναι φτιαγμένο από "πρώτες ύλες".  Μια τέτοια  είναι και η Ενέργεια. Μεταξύ αυτών των "πρώτων υλών" αναπτύσσονται συγκεκριμένες ποσοτικές σχέσεις ,οι οποίες υπαγορεύουν το τι είναι δυνατόν να συμβεί ,και τι δεν είναι.Ο πρώτος που το διαπίστωσε αυτό "επίσημα" ήταν ο Γάλλος χημικός Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ (Antoine-Laurent Lavoisier), ο αποκαλούμενος και "Πατέρας της Χημείας" ,ο οποίος ανακάλυψε ότι σε μια χημική αντίδραση, η συνολική μάζα των τελικών προϊόντων της ισούται με την αρχική συνολική μάζα των αντιδρώντων της. Αυτό δικαιολογημένα το μαθαίνουμε πρώτο-πρώτο παιδιά ακόμη, όταν πρωτοδιδασκόμαστε Χημεία, μια κι αυτή η ανακάλυψη σηματοδότησε την ίδρυση της θεωρητικής Χημείας.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι βεβαίως γνωστό ως "Η αρχή διατήρησης της μάζας".

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εξειδικευμένα θέματα στις σχέσεις των μέτρων μιγαδικού αριθμούς

Περιεχόμενα:
6 υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις
3 Γενικεύσεις
2 Θέματα εξετάσεων
1 άσκηση σχολικού βιβλίου

Διαγωνίσματα 1ου τετραμήνου

 Του Βαγγέλη Α. Νικολακάκη 
Για την Άλγεβρα Α Λυκείου πατήστε εδώ και για τις απαντήσεις εδώ.
Για την Γεωμετρία Α Λυκείου πατήστε εδώ και για τις απαντήσεις εδώ.
Για την Άλγεβρα Β Λυκείου πατήστε εδώ και για τις απαντήσες εδώ.
Για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β-ΘΕΤ πατήστε εδώ και για Β-ΤΕΧΝ εδώ.
Για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ-ΤΕΧΝ πατήστε εδώ και για τις απαντήσεις εδώ.

Άλγεβρα Α΄ Λυκείου: Κεφάλαιο 1ο - Πιθανότητες

Κάντε κλικ στην εικόνα.
Πηγή: perikentro

Η Αρχική Τιμή

Τον τελευταίο χρόνο η τιμή του αργού πετρελαίου (Brend) ανά βαρέλι υπέστη δύο διαδοχικές αυξήσεις, η πρώτη κατά 25% και η δεύτερη κατά 20%. Στο τέλος του χρόνου η τιμή του πετρελαίου ήταν 120$ το βαρέλι. Ποια ήταν η αρχική τιμή του πετρελαίου πριν τις δύο διαδοχικές αυξήσεις;

Ένα χαμηλό τρίγωνο

Ένα τρίγωνο έχει και τα τρία ύψη του μικρότερα του $1$. Μπορεί το εμβαδόν του να είναι μεγαλύτερο των $1.000$ τετραγωνικών μονάδων;
Περιοδικό Quantum

Ο δάσκαλος

Είπε ο δάσκαλος στους μαθητές του βάλτε στο μυαλό σας έναν 4 - ψήφιο αριθμό ύστερα μετακινήστε το πρώτο ψηφίο στο τέλος.
Προσθέστε τον αριθμό που προέκυψε στον αρχικό αριθμό και γράψτε το άθροισμα που βρήκατε στον πίνακα.
π.χ. $4657+6574=11231$.
Ο δάσκαλος διάβασε στον πίνακα τους αριθμούς 
$8612, 12859, 4322, 11452, 9812, 9807$ 
και είπε ότι όλοι έκαναν λάθος στην πρόσθεση εκτός από τους μαθητές που βρήκαν $12859$ και $9812$. Πώς σκέφτηκε ο δάσκαλος και εντόπισε τα λάθη;
Πηγή: Ευκλείδης Β΄

Γεωμετρία Β΄ Λυκείου - Φυλλάδιο με 200 ασκήσεις (2014-2015)

Του Θανάση Κοπάδη
Ένα φυλλάδιο με 200 ασκήσεις στα κεφάλαια 7,8,9,10 και 11.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Σύνολο $6$

Φτιάξτε το $6$ με όλα τα δεκαδικά ψηφία, χρησιμοποιώντας τρεις φορές το καθένα κάθε φορά και όποια αριθμ.σύμβολα θέλετε. Ας πούμε με το $2$ υπάρχουν δυο-τρεις τρόποι:
$2+2+2=6$ ή $2^{2}+2=6$. 
Ένας τρόπος για κάθε ψηφίο αρκεί,αλλά αν έχετε περισσότερους καλοδεχούμενοι.

Αλγεβρικός γρίφος

Να λυθεί το σύστημα των εξισώσεων:
$\frac{x-1}{xy-3}=\frac{y-2}{xy-4}=\frac{3-x-y}{7-x^2-y^2}$.
Περιοδικό Quantum
Διασκεδαστικά Μαθηματικά    www.eisatopon.blogspot.com     

Ομοίωμα της Γης

Για τις ανάγκες μιας ταινίας του Σπίλμπεργκ κατασκευάζεται ομοίωμα της Γης. Έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα όπως η πραγματική, αλλά διαφορετική κατασκευή: αποτελείται από μία μικρή σφαίρα με εξαιρετικά πυκνή ύλη κι από μια ελαφριά πλαστική κοίλη σφαίρα που περιβάλλει την πρώτη. Λόγω κάποιας κακοτεχνίας κατά την συναρμολόγηση, το κέντρο μάζας της βαριάς σφαίρας είναι μετατοπισμένο στο ισημερινό επίπεδο κατά $d = 100 km$ από το κέντρο βάρους του εξωτερικού κελύφους. Να βρεθεί η ελάχιστη περίοδος περιφοράς για ένα δορυφόρο που εκτελεί τροχιά στο ισημερινό επίπεδο.
Περιοδικό Quantum (Α. Ζilberman)

Οι σοκολάτες

Σε ένα περίπτερο ο περιπτεράς πουλούσε σοκολάτες των $3$€, $4$€ και $5$€. Ο περιπτεράς, που του αρέσουν τα μαθηματικά, διαπίστωσε ότι οι 3 αριθμοί για τις ποσότητες στα τρία είδη σοκολάτας είναι πρώτοι. Αλλά και ο συνολικός αριθμός τους είναι επίσης πρώτος αριθμός με άθροισμα ψηφίων
$11$. Όταν πούλησε όλες τις σοκολάτες εισέπραξε $100$€. Πόσες συνολικά σοκολάτες είχε; Πόσες από κάθε είδος;
Πηγή: Ευκλείδης Β΄

Το Ανεξήγητο

Ο κ. Παπαδόπουλος τηλεφωνεί στην κόρη του, την Μαρία, και της ζητεί να του αγοράσει ορισμένα είδη που χρειάζεται για το ταξίδι του. Την πληροφορεί ότι θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται σ’ ένα φάκελο που βρίσκεται επάνω στο γραφείου του. Η Μαρία πηγαίνει στο γραφείο του και παίρνει τον σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος περιέχει χαρτονομίσματα και κέρματα. Ο φάκελος απ’ έξω γράφει 98€.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Γλώσσες

Οι κάτοικοι μίας χώρας ομιλούν ή Αγγλικά ή Γαλλικά ή και τις δύο αυτές γλώσσες. 
Το 75% των κατοίκων ομιλούν Αγγλικά και το 65% των κατοίκων ομιλούν Γαλλικά. Ποιο είναι το ποσοστό των κατοίκων της χώρας που ομιλούν και τις δύο γλώσσες;

Το Σύστημα

Να λυθεί το σύστημα:

Κοινωνικοί αριθμοί

Κοινωνικοί αριθμοί είναι μια ομάδα, θετικών ακεραίων αριθμών, για κάθε μέλος της οποίας το άθροισμα των γνήσιων διαιρετών του (εξαιρουμένου του ίδιου του αριθμού), ισούται με τον επόμενο αριθμό της ομάδας. 
Ανακαλύφθηκαν από τον μαθηματικό Poulet το 1918. 
Παράδειγμα: ο αριθμός $12.496$ είναι ο πρώτος αριθμός μιας ομάδας αριθμών 
$(12.496,14.288, 15.472 , 14.536, 14.264)$.

Οι Ποδηλάτες

Δύο ποδηλάτες, ο Ανδρέας και ο Βασίλης, απέχουν ο ένας από τον άλλον 344 χιλιόμετρα. Ξεκινούν την ίδια ώρα από τα σημεία "Α" και "Β" και κινούνται ο ένας προς τον άλλο με σταθερή ταχύτητα. 
Συναντιούνται μετά από 4 ώρες. Αν ο Βασίλης ξεκινούσε 15 λεπτά μετά τον Ανδρέα, σε 4 ώρες, από την ώρα που ξεκίνησε ο Ανδρέας, θα βρισκόταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Να βρείτε τις ταχύτητες των δύο ποδηλατών.
Πηγή: ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - 2013

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ποσοστό

Το ποσοστό πληρότητας ενός ξενοδοχείου κατά τους τρεις μήνες αιχμής του καλοκαιριού είναι άνω του 78%, τους δε υπόλοιπους μήνες του έτους η πληρότητα ανέρχεται σε 42%. Ποιο είναι το μέσο ετήσιο ποσοστό πληρότητας;

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η γκλίτσα

Δύο αδέλφια είχαν ένα κοπάδι πρόβατα. Τα πούλησαν και εισέπραξαν για κάθε πρόβατο τόσα Ευρώ όσα ακριβώς πρόβατα είχε το κοπάδι τους.
Μοίρασαν τα χρήματα με τον εξής τρόπο: Πρώτα πήρε ο μεγαλύτερος 10 Ευρώ, μετά πήρε ο μικρότερος 10 Ευρώ κ.ο.κ. Την τελευταία φορά πήρε ο μεγαλύτερος 10 Ευρώ και για τον μικρότερο έμειναν λιγότερα από 10 Ευρώ. Τα πήρε αυτά ο μικρότερος και για να εξισώσει τα μερίδια ο μεγαλύτερος του έδωσε την γκλίτσα του. Για πόσα Ευρώ εκτιμήθηκε η γκλίτσα;
Πηγή: Ευκλείδης Β΄

Τοµές Dedekind

Ο R. Mankiewicz περιγράφει τις «τοµές Dedekind» ως εξής: «Φανταστείτε την ευθεία των αριθµών σαν ένα στερεό σωλήνα απείρου µήκους γεµάτο µε διατεταγµένους ρητούς αριθµούς. Μια τοµή του σωλήνα θα µας δώσει δυο τµήµατα, έστω Α και Β, και θα µας αποκαλύψει δύο διατοµές (τα άκρα των Α και Β). 
Κοιτάζοντας τις εκτεθειµένες αυτές πλευρές µπορούµε να διαβάσουµε τους αριθµούς που µας δείχνουν (η µια ή η άλλη). Αν δεν µας δείχνουν κανέναν αριθµό, τότε η τοµή έχει γίνει σε έναν άρρητο». Για παράδειγµα, έστω ότι το αριστερό τµήµα Α περιέχει όλους τους ρητούς που είναι µικρότεροι του 2 και το δεξιό τµήµα Β εκείνους που είναι µεγαλύτεροι ή ίσοι του 2.

Τα τέταρτα θέματα της τράπεζας θεμάτων 2013-2014 στην Γεωμετρία Α' Λυκείου με τις λύσεις τους

Δείτε λυμένα τα τέταρτα θέματα της τράπεζας θεμάτων 2013-2014 του Υπουργείου Παιδείας στο μάθημα της Γεωμετρίας Α' Λυκείου.
Πρόκειται για μια οργανωμένη δουλεία από τα μέλη του μαθηματικού forum "Mathematica" , χωρισμένη σε τέσσερα τεύχη.
Τα ονόματα των μελών του "Mathematica" που συνεργάστηκαν για τη λύση των θεμάτων αναφέρονται μέσα στα αρχεία.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σημείο

Ένα αεροπλάνο απογειώνεται από ένα σημείο της Γης και πετά 100 μίλια νότια μετά 100 μίλια δυτικά και τέλος 100 μίλια βόρεια. Το περίεργο είναι ότι καταλήγει στο ίδιο ακριβώς σημείο απ’ το οποίο ξεκίνησε.
1. Ποιο σημείο της Γης είναι αυτό;
2. Υπάρχει άλλο τέτοιο σημείο;

Ποια πλευρά του Θεού βλέπουν οι μαθηματικοί;

Πηγή: Περιοδικό Ευκλείδης Β΄

$10$ εξισώσεις που άλλαξαν τον Κόσμο

To $1971$, μια χώρα αποφάσισε να τιμήσει, με μία σειρά $10$ γραμματοσήμων - ένα γραμματόσημο για κάθε εξίσωση, τούς "Δέκα μαθηματικούς τύπους που άλλαξαν το πρόσωπο της Γης" .
Οι δέκα τύποι πάνω στα γραμματόσημα είναι:
  1. $1+1=2$
  2. $\vec{F}=G\frac{m_1 m_2}{r^2}$
  3. $Ε=m c^2 $
  4. $e^{lnN} =N$

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η Χρυσούλα και το τρένο

Η Χρυσούλα θέλει να πάρει το τρένο που φεύγει στις 10:45 π.μ. και πρέπει να πάει με το ποδήλατό της στο σταθμό του τρένου, που είναι σε απόσταση 6 Km μακριά από το σπίτι της. Τα πρώτα 2 Km είναι σε ανηφόρα, τα επόμενα 2 σε επίπεδο δρόμο και τα τελευταία 2 Km είναι σε κατηφόρα. 
Η Χρυσούλα μπορεί να οδηγήσει το ποδήλατό της με ταχύτητα 2 Km/h στην ανηφόρα, 3 Km/h σε επίπεδο και 4 Km/h σε κατηφόρα.

Η Αφαίρεση

Θέλουμε να αφαιρέσουμε τον αριθμό 357 από τον αριθμό 439. Κάνουμε αφαίρεση του αριθμού 357 από τον αριθμό 999 και ύστερα στη διαφορά τους προσθέτουμε τον αριθμό 439.
Από τον αριθμό που προκύπτει αγνοούμε το 1 από τη θέση των χιλιάδων και προσθέτουμε 1 στις μονάδες και έχουμε το αποτέλεσμα. Είναι σωστό; Γιατί ;

Ένα πρόβλημα εννιά λύσεις

Στον μαθηματικό διαγωνισμό “Αρχιμήδης” περιόδου 2012-2013, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας δόθηκε ένα πρόβλημα ευκλείδειας γεωμετρίας, πλούσιο σε ιδέες, το οποίο λύνεται με πολυάριθμες ενδιαφέρουσες λύσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές.

Τα Ευρώ

Ο Μιχάλης και ο Νίκος έχουν τα ίδια χρήματα σε ευρώ. Πόσα ευρώ πρέπει να δώσει ο Μιχάλης στο Νίκο για να έχει ο Νίκος 20€ περισσότερα από το Μιχάλη;

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα

Έστω κύκλος κέντρου $O$ και τρία διακεκριμένα του σημεία $A,B,C$ με $AB \ne AC$. 
Οι εφαπτόμενες του κύκλου στα $B,C$ τέμνονται στο $T$, ενώ η εφαπτομένη του κύκλου στο $A$ τέμνει την ευθεία $BC$ στο $P$. Δείξετε ότι $AT \bot PO$.

Η Εκδρομή

Ένα σχολείο πρόκειται να πάει εκδρομή. Ο Διευθυντής του σχολείου παρατηρεί το εξής: Αν σε κάθε λεωφορείο βάλει 33 μαθητές τότε περισσεύει ένας μαθητής. Αν σε κάθε λεωφορείο βάλει περισσότερους από 33 μαθητές, αλλά πάντα τον ίδιο αριθμό μαθητών σε όλα τα λεωφορεία, τότε περισσεύει ένα λεωφορείο. Πόσους μαθητές και πόσα λεωφορεία έχει;

Ισεμβαδικά

Το εγγεγραμμένο τραπέζιο $ABCD$ έχει μεγάλη βάση μια διάμετρο του κύκλου. 
Το επίσης εγγεγραμμένο τρίγωνο $TSP$ έχει πλευρές παράλληλες προς τις πλευρές του τραπεζίου. Δείξτε ότι τα δύο σχήματα είναι ισεμβαδικά.

Σοκολατάκια και μολύβια

Έχουμε μια σακούλα με σοκολατάκια και μια σακούλα με μολύβια. 
Πως είναι δυνατόν να βρούμε ποια σακούλα έχει τα περισσότερα χωρίς να τα μετρήσουμε και χωρίς να τα ζυγίσουμε;
Περιοδικό "Ευκλείδης" τ. 89

Ψηφιακή έκδοση ΕΥΚΛΕΙΔΗ Α' και ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β' (2013-2014) - Τεύχη (89, 90, 91, 92)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α
   
   

5 αποδείξεις της πρότασης $π^4 +π^5\neq{e^6}$

Kάντε κλικ στην εικόνα.

Ποιος είναι ?

Να βρεθεί ο αριθμός που λείπει.

Πορτρέτα μαθηματικών - Mstislav Keldysh


Kάντε κλικ στην εικόνα.

Εμβαδόν Τριγώνου

Θεώρημα 1ο. (Τύπος του Ήρωνα)
Το εμβαδόν ενός τριγώνου, πλευρών α, β, γ, δίνεται από τη σχέση:
όπου τ είναι η ημιπερίμετρος του τριγώνου: 
Θεώρημα 2ο.
Το γινόμενο των τριών πλευρών α, β, γ, τριγώνου ΑΒΓ, δίνεται από τη σχέση:
όπου R είναι η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου στο τρίγωνο ΑΒΓ.

Ανάμεσα στο 3 και 4

Με τρεις μόνο γραμμές να γράψετε ένα αριθμό μεταξύ του $3$ και $4$

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μεγαλύτερος Αριθμός

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορεί να γραφεί χρησιμοποιώντας από μια φορά τους αριθμούς $1, 2, 3$ και οποιοδήποτε μαθηματικό σύμβολο θέλετε επίσης από μια φορά.

Φωτιά!

Τι είναι αποτελεσματικότερο στο σβήσιμο μιας πυρκαγιάς, το κρύο ή το καυτό νερό;
S. Krotov - Περιοδικό Quantum

Έννοια και Ιδιότητες Σχετικής Συχνότητας

Αν σε $ν$ εκτελέσεις ενός πειράματος ένα ενδεχόμενο $Α$ πραγματοποιείται $κ$ φορές, τότε ο λόγος $\frac{k}{ν}$ ονομάζεται σχετική συχνότητα του $Α$ και συμβολίζεται με $f_A$. Ιδιαίτερα αν ο δειγματικός χώρος ενός πειράματος είναι το πεπερασμένο σύνολο $Ω=\{ω_1,ω_2,...,ω_λ\}$ και σε $ν$ εκτελέσεις του πειράματος αυτού τα απλά ενδεχόμενα ${ω_1},{ω_2},...,{ω_λ}$ πραγματοποιούνται ${κ_1},{κ_2},...,{κ_λ}$ φορές αντιστοίχως, τότε για τις σχετικές συχνότητες
$f_1=\frac{k_1}{ν}, f_2=\frac{k_2}{ν}, ..., f_λ=\frac{k_λ}{ν}$ 
των απλών ενδεχομένων θα έχουμε:
1. $0≤ $f_i≤1$, $i=1,2,...,λ$ (αφού $0≤ κ_i≤ ν$ )
2. $f_1+f_2+....+ f_λ=\frac{k_1+k_2+ ...+k_λ}{ν}=\frac{ν}{ν}=1$.