Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Λείπει 1 €

Ο Θωμάς, ο Νίκος και ο Χαράλαμπος παρακολουθούν ένα συνέδριο μαζί έξω από την πόλη και διανυκτερεύουν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο. 
Το ξενοδοχείο διαθέτει ειδική προσφορά για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο και ο υπάλληλος τους χρεώνει $30$ € για το δωμάτιο. Ο καθένας δίνει $10$ € και πληρώνει τον υπάλληλο. Οι άντρες μετά πηγαίνουν στο δωμάτιό τους. Όταν η διευθύντρια επιστρέφει στη ρεσεψιόν, συνειδητοποιεί ότι η υπάλληλος έχει υπερχρεώσει τους τρεις επισκέπτες, η ειδική τιμή είναι $25$ €. Ο διευθυντής ζητά από τον υπάλληλο να επιστρέψει $5$ € στους επισκέπτες.
Καθώς ο υπάλληλος πηγαίνει προς το δωμάτιο, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να μοιράσει ομοιόμορφα 5 € σε τρία άτομα και αποφασίζει να δώσει σε κάθε έναν από τους τρεις καλεσμένους από 1 € στον καθένα και να κρατήσει ο ίδιος τα υπόλοιπα $2$ €. 
Όταν ο υπάλληλος φτάνει στο δωμάτιο των καλεσμένων, τους λέει ότι έχουν υπερχρεωθεί κατά $3$ € και τους δίνει από $1$ € στον καθένα.

Έτσι ο  Θωμάς, ο Νίκος και ο Χαράλαμπος έχουν πληρώσει $9$ για συνολικά $27$ και ο υπάλληλος έχει $2$ στην τσέπη του. 
Αυτό κάνει $29$. Ωστόσο, οι καλεσμένοι πλήρωσαν αρχικά $30$ €. 
Πού είναι το ευρώ που «λείπει»;

1 σχόλιο:

  1. Δεν "λείπει" κανένα ευρώ. Απλά στα 27€ που πλήρωσαν συμπεριλαμβάνονται και τα 2€ που κράτησε ο υπάλληλος. Οπότε έχουμε:
    25, η ειδική τιμή.
    2€, που κράτησε ο υπάλληλος.
    3€, που επέστρεψε ο υπάλληλος (1€ για τον καθ' ένα)
    Σύνολο: 30€

    ΑπάντησηΔιαγραφή