Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Εκκεντρική ρήτρα

Ένας εκκεντρικός και πλούσιος δωρητής έκανε μια διαθήκη με την οποία άφηνε $55.000$ κάθε χρόνο ευρώ σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημοτικά σχολεία της περιοχής όπου ζούσε. 
Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επρόκειτο να λάβουν $3.500$ ευρώ έκαστο και τα δημοτικά σχολεία $2.000$ ευρώ έκαστο. 
Οι όροι της κληρονομιάς ήταν ότι όλα τα χρήματα έπρεπε να ξοδεύονται κάθε χρόνο. Αλλά η εκκεντρική ρήτρα ήταν ότι, σε κάθε έτος, ο αριθμός των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επωφελούνται πρέπει να είναι διαφορετικός από τον αριθμό των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν ωφεληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο πρέπει να ισχύει για τον αριθμό των δημοτικών σχολείων. 
Σε πόσα χρόνια θα μπορούσε να δαπανηθεί η κληρονομιά;

8 σχόλια:

  1. Σε 4 χρόνια.
    Όρα αναλυτική λύση εδώ:
    https://imgur.com/a/ch3KJ28

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 55000 το χρόνο μοιράζονται Κάρλο, όχι την τετραετία.. Διάβασε προσεκτικά το πρόβλημα..

      Διαγραφή
  2. Το διάβασα Θανάση. Μέχρι τώρα δεν έχω πρόβλημα όρασης. Νομίζω πως υπάρχει κάποια ασάφεια. Πως γίνεται κάθε χρόνο να υπάρχουν 55.000€

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει ασάφεια. Το κληροδότημα είναι προφανώς πολλαπλάσιο των 55000 €, αλλά ξοδεύονται 55000 € το χρόνο μέχρι να εξαντληθούν οι επιτρεπόμενοι από τη διαθήκη συνδυασμοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεσαι το πλήθος των θετικών ακέραιων λύσεων της διοφαντικής εξίσωσης 7χ+4ψ=110. Αντέχεις το μαρτύριο;;🙄

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν το αντέχω. Υπάρχει ένα πρόβλημα δικό μου άλυτο. Θα το λύσεις;

      Διαγραφή
    3. Αυτό μάλλον σχετίζεται με το "Βόειον Πρόβλημα" του Αρχιμήδη, ως προς τη λύση του.

      Διαγραφή
    4. Καμία σχέση με τον Αρχιμήδη και τα βόδια του Ήλιου, είναι πολύ απλό, το ξέρει και θα σου το εξηγήσει ο kfd με τα ιερογλυφικά του!😉

      Διαγραφή