Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

AMERICAN MENSA TEST: Αριθμός που λείπει

10 σχόλια:

  1. Θανάση, βρίσκομαι στην ίδια θέση. Δεν έχω λύση!! Πρέπει να βρεις το μοτίβο, το κόλπο .Τέτοια θέματα δεν έχουν να κάνουν με το αν είσαι μαθηματικός ή όχι. Είναι καθαρά θέμα παρατηρητικότητας. Μπορεί κάποιος να το βασανίζει για μία ζωή και να μην το λύσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πάνω αριστερά πεντάγωνο διαιρούμε το άθροισμα των πέντε γωνιακών αριθμών με 3 και βρίσκουμε στο κέντρο το 21. Στο πάνω δεξιά πεντάγωνο διαιρούμε αντιστοίχως με 2 και προκύπτει στο κέντρο 20. Στο κάτω λέω ότι πρέπει να διαιρέσουμε με 4 ή 1, αλλά επιλογή έχουμε μόνο αν είναι 1, που δίνει το 40. Έτσι το είδα τουλάχιστον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστό είναι αυτό που λες, αλλά μπορεί να υπάρχει κι άλλο μοτίβο που μας οδηγεί σε διαφορετική απάντηση.
    Είναι και λίγο θέμα τύχης αυτά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω επιφυλαχθεί ήδη για ενδεχόμενες άλλες προσεγγίσεις. Τις αναμένω..

      Διαγραφή
    2. Πιο απλά .....
      Σε κάθε πεντάγωνο το άθροισμα των 'περιφερειακών' είναι πολλαπλάσιο του 'κεντρικού' π.χ στο πάνω αριστερά το 63 (=άθροισμα των περιφερειακών') είναι το τριπλάσιο του 21 στο πάνω δεξιά το 40 (=άθροισμα των περιφερειακών') είναι το διπλάσιο του 20.
      Άρα στο επόμενο το άθροισμα των περιφερειακών είνα το 40 άρα από τις διαθέσιμες απαντήσεις το κεντρικό είναι το 40

      Διαγραφή
    3. Το αποκλείω γιατί το πάνω αριστερά είναι το 3-πλάσιο, το πάνω δεξιά το 3-pλάσιο άρα το ζητούμενο το 1-πλάσιο.

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνοι. Απλά, το 'πιο απλά' προσπαθούσα να καταλάβω και υπέθεσα ότι σου αρκούσε τα γωνιακά να αθροίζονται σε πολλαπλάσιο του κεντρικού (αυτό έγραψες τουλάχιστον)..

      Διαγραφή
  4. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, επειδή είναι προφανώς μοναδική η σωστή απάντηση, αυτή είναι η δική σου!!Για την εκφώνηση έχω έναν ενδοιασμό, δεν ξέρω αν χάνει κάποιες λύσεις που δεν έχει προσέξει ο κατασκευαστής του προβλήματος. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βρει ένα σωστό μοτίβο με modulo ή π.x με δυνάμεις...κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή