Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Tα διαστημόπλοια

O Elon Mask στέλνει αρκετά διαστημόπλοια στο διάστημα, για να δώσει σε όλη τη Γη επικοινωνία. Τα διαστημόπλοια αυτά που φεύγουν για το διάστημα, όταν εκτοξεύονται μετά την κατακόρυφη άνοδο και πριν μπουν σε τροχιά, κατευθύνονται βόρεια, νότια, ανατολικά ή δυτικά;

1 σχόλιο:

  1. Τα διαστημόπλοια όταν εκτοξεύονται μετά την κατακόρυφη άνοδο και πριν μπουν σε τροχιά, κατευθύνονται ανατολικά . Βασικό στοιχείο της αεροδυναμικής είναι το σημείο εκτόξευσης να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Ισημερινό. Για να επωφεληθούν από την ταχύτητα που προσδίδεται από την περιστροφή της Γης προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη στον Ισημερινό και μειώνεται όσο αυξάνεται το γεωγραφικό πλάτος. Για παράδειγμα, η επιπλέον ταχύτητα που παρέχεται κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου από την περιστροφή της Γης είναι:
    463 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (1.037 μίλια ανά ώρα) στην ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουιάνα , η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ισημερινό σε γεωγραφικό πλάτος 5,2 ° Β.
    410 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (918 μίλια ανά ώρα) στο αμερικανικό σημείο εκτόξευσης στο Cape Canaveral της Φλόριντα, που βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 28 ° Β.
    328 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (735 μίλια ανά ώρα) στο ρωσικό κοσμοδρόμιο Baikonurστο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 46 ° Β.
    Η φυσική ταχύτητα της Γης, αν και μικρή σε σύγκριση με την ταχύτητα που παρέχουν οι πυραυλοκινητήρες , μειώνει τις απαιτήσεις στο όχημα εκτόξευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή