Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Νέο ρεκόρ της σταθεράς του «π»

Σήμερα, την ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού του αριθμού π (η διάσημη μαθηματική σταθερά σύμφωνα με την οποία «η διάμετρος του κύκλου χωρά περίπου 3,14 φορές στην περιφέρειά του»), ανακοινώθηκε ένα νέο ρεκόρ που συνδέεται με τα ψηφία του αριθμού.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο π είναι ένας άρρητος αριθμός και, συνεπώς, συνοδεύεται επίσης από ένα άπειρο αριθμό, μη επαναλαμβανόμενων περιοδικά, δεκαδικών ψηφίων. Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που
μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Η περίπτωσή του έχει απασχολήσει γενιές μαθηματικών επί χιλιετίες, επειδή σχετίζεται με ένα από τα πιο σημαντικά και κομψά γεωμετρικά αντικείμενα της φύσης, τον κύκλο.
Το νέο ρεκόρ συνδέεται με το επίτευγμα που ανακοίνωσε, σήμερα, η υπάλληλος της Google στην Ιαπωνία, Emma Haruka Iwao. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία cloud της εταιρείας της, η υπάλληλος υπολόγισε εκ νέου την αξία του αριθμού, τα πρώτα δηλαδή 31 τρισεκατομμύρια ψηφία του, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ υπολογισμού του που έφτανε τα 22 τρισεκατομμύρια ψηφία. Για το εγχείρημά της απαιτήθηκαν δεδομένα 170 ΤΒ σε ένα διάστημα 121 ημερών.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Emma Haruka Iwao εξηγεί τo επίτευγμά της.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου